Amerika kiest – Open draad

Huis van Afgevaardigden Democratisch: 227 (D)195 (R)13 undecided
Senaat nog onbeslist: 49 (D)49 (R)2 undecided (gelogd om 16.46)

Vandaag kiest Amerika voor een nieuw Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat. Er wordt gestemd voor 33 van de 100 zetels in de Senaat en alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden. Er is een aanzienlijke kans dat de macht van de in binnen- en buitenland zeer omstreden president Bush wordt gebroken. Zien wij hier de verzilvering van de lang verwachte system flip waarbij de macht van de neo-conservatieven zal worden gebroken? Of lopen ook deze verkiezingen uit op een teleurstelling voor de Democraten? In deze post houden wij u op de hoogte van de uitslagen en kunt u uw mening kwijt over de gang van zaken in Amerika in de breedste zin van het woord…

foxrip.jpg

sterretjes_kl.jpg Latest Polls: Electoral-Vote/ RealClearPolitics / ElectionProjection

sterretjes_kl.jpg Nieuwsflits van onze correspondente Akufu in Hawaii: “Hawaii is maar half Amerika en behalve de gouverneur zijn het ook nog Democraten in hart en nieren. Geen schandalen, geen push polls, alleen maar aardige lieden met bloemenkransen en zonnige blije mensen (saai he)”

sterretjes_kl.jpg Poll Worker Charged With ‘Choking Voter’…

klik naar snel nieuws op CNN

sterretjes_kl.jpgAs Voters Pass Judgment, Many Confront Technical Bugs (NYT)

sterretjes_kl.jpgAlso, people report it is even harder than they thought to find Joe Lieberman on the ballot. One correspondent: “You’d have to be stupid to vote for Lieberman. And then they make it hard for stupid people to find him. It’s not fair!” (Colin McEnroe)

sterretjes_kl.jpg Een exclusieve scan van het “ingewikkelde stembiljet” met Joe Lieberman helemaal rechtsonderaan, alhierrrrr…

sterretjes_kl.jpgThousands of North Carolina ex-felons can vote.
But nobody’s told them.

sterretjes_kl.jpg ABC: Preliminary Exit Poll Results Show Disdain for Bush…

sterretjes_kl.jpg5:33 De stemmen worden geteld, CNN deelt alvast 19 huis-, 3 senaats- en 6 gouverneurszetels uit aan de Democraten. De Democraten hebben in principe al het huis van afgevaardigden herovert.

sterretjes_kl.jpg6:18 Opmerkelijk, kiesdistrict 16 in Florida stuurt “Sexual predator” Foley met slechts 1% verschil in stemmen naar huis. Hadden de Republikeinen hem terug willen hebben?

sterretjes_kl.jpg6:56 De race om de Senaat gaat voort. Er zijn nog 3 zetels te vergeven en de Democraten hebben ze allemaal nodig voor een meerderheid. Komende dagen gaan we nog veel horen over het pittoreske Virginia. 99.26% van de stemmen geteld en een verschil van 1792 stemmen (Volgens FOX TV). Hertelling is zeker, maar het hooggerechtshof? Krijgt “Macaca” Allen(R) wat hem toekomt?Nancy Pelosi

sterretjes_kl.jpg7:33 Grote overwinning voor de Democraten!, CNN staat nu op een winst van 25(25) huis-, 3(3) senaats- en 6(5) gouverneurszetels voor de Democraten met tussen haakjes de onbesliste. Voor het eerst in de geschiedenis wordt waarschijnlijk een vrouw, Nancy Pelosi, speaker of the house.

sterretjes_kl.jpg8:08 Missouri Republikeins senator Talent geeft op Fox TV zijn nederlaag toe. Nog 2 staten te gaan, Montana en Virginia. Machtsverhouding in de Senaat: 49 voor de Democraten en 49 voor de Republikeinen, met nog 2 onbeslist.

sterretjes_kl.jpg 09.49 De redactieraad bedankt correspondent Chinaman voor het houden van de wacht in deze draad terwijl wij droomden van eclatante overwinningen.

sterretjes_kl.jpg 10.12 Nu de stemmen in Hawaï bijna geteld zijn, is het duidelijk dat er geen grote verschuivingen hebben plaatsgevonden. De Hawaianen houden van traditie en daar past een 82 jaar oude senator bij (Daniel Akaka). Interessant zijn de verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen zoals gemeten in de exit polls.

sterretjes_kl.jpg 14.30 In Minnesota, voters send first Muslim to Capitol Hill

 1. 4

  @Bismarck, als je eenmaal de lokale dansgroep in waaierrokjes heb zien dansen neemt je “percentage” zeker toe ;)

  [IMG]http://img521.imageshack.us/img521/9876/hono2004kx1.jpg[/IMG]

 2. 8

  Ook interessant: vandaag wordt hoogstwaarschijnlijk de eerste socialistische senator uit de Amerikaanse verkiezingen verkozen, in Vermont.

 3. 9

  @Jaap Als je dat waar is (Vermont is welvarend, blank, square, netjes) en Florida+Ohio/Utah/Idaho blijven Republikein, dan zie ikzelf oceanen aan fraude voor me.

 4. 14

  Britney Spears Files For Divorce From Kevin Federline all 687 news articles »

  Bush snubbed in Florida, analysts predict close US races all 682 news articles »

  O wat spannend, op google news gaat het nek aan nek.

 5. 17

  Hey de olieman is ook nog wakker. Rembrandt, mocht je aandrang voelen om een postje over het IEA rapport te willen schrijven neem dan even contact op met Franz Fitek die heeft ook plannen met de IEA.

  nu weer ontopic: moge de beste winnen.

 6. 18

  De democraten dus :), in het huis en de senaat.

  Ben benieuwd wat de olieprijs aan het einde van de week gaat doen, volgens de Bush-Saoedi watchers zijn er prijsafspraken gemaakt om de olieprijs voor de verkiezingen wat rustiger te maken, zodat de republikeinen meer kans maken op te winnen….

 7. 19

  Meanwhile, the Clintons’ daughter Chelsea was turned away from a Manhattan voting booth because she was not on a list of registered voters.
  Her name had been sent to the wrong polling station, and she was offered an “affidavit vote” which will be counted later once her details are confirmed.

  *giegel*

 8. 21

  Wat die senaat betreft: Daar zitten volgens FOX twee “independants” in. Als je NOS mag geloven staan die gelijk aan republikeinen? Kan iemand verheldering brengen?

  Als de twee overgebleven zetels niet naar de democraten gaan, zitten die independants namelijk op de wip. Dat zou voor hun natuurlijk feest worden, dan kunnen ze allerlei leuke dingetjes voor hun staten (welke zijn dat?) gaan eisen in ruil voor hun stem aan democraat danwel republikein.

 9. 22

  @Bismarck: Een van die twee independents is Lieberman. Die was voorheen democraat. Maar vanwege een betere tegenkandidaat van de democraten in zijn staat in de voorverkiezing, moest hij zich onafhankelijk kandideren. Heeft gewonnen.

 10. 25

  Goeie dag voor de wereld en de vs in het bijzonder… Wanneer is de senaat bekent?

  [img]http://content.todayscartoons.uclick.com/?feature=3eeb99ae6f0ee9c52ce6826d99456424[/img]

 11. 27

  We moeten niet te vroeg gaan juichen. Een democratisch congres met een republikeinse president, of omgekeerd, leidt vaak tot een verlammende situatie waarin bitter weinig beleid gemaakt en uitgevoerd kan worden. Als ook nog de senaat voor de republikeinen behouden blijft, dan krijg je de situatie dat de beide huizen elkaar ook constant zullen tegenwerken. Dan gebeurt er helemaal niets meer. Maar goed: geen beleid is altijd nog beter dan slecht beleid, dus een verbetering is het sowieso.

  Nu nog hopen dat Hilary over twee jaar het presidentschap wint.

 12. 29

  Die andere onafhankelijke kandidaat is Sanders in Vermont. Zo liberaal dat geen democraat zich kandidaat heeft gesteld in die staat. Dus die wordt vast in het democraten-kamp gezet.

  Overigens is Lieberman wel een soort closed-republikein hoor. Met name op buitenlands beleid steunt hij Bush regelmatig. Als de democraten de (nipte) meerderheid halen, kan hij nog wel eens de beslissende stem hebben. En zo loyaal aan de democraten is Lieberman niet meer, nu hij onafhankelijk gekozen is.

 13. 30

  Observatie 1.
  Enige tijd geleden (een maand of 3?) was de berichtgeving dat de democraten kans maakten om het huis te winnen, de senaat is onwaarschijnlijk. Later werd het huis waarschijnlijk en de senaat spannend, en dat is de situatie nu ook. De verandering is hard gegaan. Ik ben benieuwd naar de oorzaak. Irak, Foley, Stamcellen?

  Observatie 2.
  Karl Rove heeft de republikeinse kiezers een verrassing beloofd. Opeen was Pakistan en de Taliban in het nieuws. Musarraf en karzai op bezoek in het Witte Huis. Ik speculeerde op de arrestatie van OBL. Ik heb geen verrassing gezien (of was dat de verrassing?).

  Observatie 3.
  Heeft OBL ineens verstand gekregen? Meestal wist hij de stemming (letterlijk en figuurlijk) grondig te verzieken door weer een videobandje met dreigretoriek te laten opduiken.

 14. 31

  Op dit moment is de situatie zo:

  de Republikeinen staan op 49 staan, de Democraten op 47.

  In Connecticut wint de ‘onafhankelijke’ Lieberman, die eigenlijk democraat is en zeker met hen mee zal stemmen, en in Vermont wint de onafhankelijke ‘Sanders’, van wie gezegd wordt dat hij ook meer bij de democraten thuishoort. 2 staten (Montanan en Virginia) zijn nog onduidelijk.

  CNN is erg aardig voor de democraten door in hun tekeningen de twee onafhankelijken als democraten af te beelden: Zo komen ze op 49-49. Auntie Beeb en msnbc doen dat beter.

  Er is in de senaat dus nog niets beslist: De democraten moeten alle twee de ‘too-close-to-call’ staten winnen om samen met de onafhankelijken een meerderheid te halen (bij 50-50 geeft de stem van Cheney de doorslag, en die man schijnt Republikein te zijn…), en dat is nog helemaal niet zeker. Maar het gaat de goede kant op!

 15. 32

  @ jandesbouvrie: ik denk dat het als signaal naar de president en als opkikker voor de democraten erg waardevol is dat ze weer eens wat winnen, ook al is het niet meteen de jackpot.

 16. 34

  Al resultaten uit het 1e district van Idaho? Normaal oerconservatief, maar de Republikeinse kandidaat aldaar wordt door eigen partijleden zelfs beschouwd als een losgeslagen extremist, waardoor de Democratische kandidaat een kans leek te maken.

 17. 35

  Volgens msnbc ligt in
  Montana
  de democratische kandidaat Tester met ongeveer 4000 stemmen voor (op een totaal van 290.000 stemmen);

  en ligt in Virginia de democraat Webb voor met ongeveer 8000 stemmen (op een totaal van 2,3 miljoen stemmen).

  Recount, anyone?

 18. 36

  @mark
  Wel apart, dat Cheney al zo vaak heeft moeten beslissen, terwijl de Senaat een grote republikeinse overmacht had. Blijkbaar lopen die senatoren niet zo slaafs achter de partijleider aan als in Nederland. 50/50 of 51/49 is dan ook maar een marginaal verschil.

 19. 38

  Sanders is de eerder door mij genoemde socialist. Hij heeft aangekondigd over het algemeen met de democraten mee te stemmen en kan dus iig zeker niet tot de republikeinen gerekend worden.

 20. 40

  @ chinaman

  51/49 of 50/50 is een enorm verschil. Niet zo zeer van wegen de stemmen, maar vooral wegens de manier hoe de senaat gerunt wordt.

  De grootste partij levert de senaats voorzitter die bepaalt wanneer wetvoorstellen in stemming gebracht worden en kan een wetsvoorstel dat hem/haar onwelgevallig is tot in het oneindige vooruitschuiven,

  Ook voor de verschillende commissies, zoals defensie en intelligence is dit van groot belang: De grootste partij heeft krijgt een meerderheid van 1 persoon in al die commissies en kan min of meer alleen bepalen wat deze commissies doen.

  Bijvoorbeeld in de inlichtingen dienst commissie heeft de huidige voorzitter er voor de laatste presidents verkiezingen doorgedrukt dat bij het onderzoek naar wat er mis ging met de informatie verwerving over massavernietigings wapens in Irak alleen gekeken werd naar hoe de CIA gehandeld heeft. Het gebruik van die informatie door de politiek zou in een tweede rapport opgenomen worden dat pas na de presidents verkiezing zou verschijnen. Het voordeel daarvan voor Bush moge duidelijk zijn. Dit laatste rapport is overigens nog steeds niet verschenen.

  Als de Democraten 51 zetels in de senaat halen zal dit rapport niet al te lang op zich laten wachten nadat de Democratische voorzitter van die commissie aangesteld is, maar als het 50/50 wordt geeft Cheney de doorslag en blijft de commissie in Republikeinse handen en duurt het to sint juttemus voor dat het rapport het daglicht ziet. Het zelfde geldt voor veel meer misstanden waarvan de Republikeinen tot nu hebben kunnen voorkomen dat ze onderzocht worden. Als de Democraten winnen zullen we veel leren over b.v. spoorloos verdwenen geld in Irak, CIA gevangenissen in het buitenland, de hulpverlening in New Orleans en ga zo maar door.

  Vergelijkbare commissies in het huis van afgevaardigde kunnen zulke onderzoeken ook instellen en zullen dat zeker doen, maar de senaats commissies hebben een groter aanzien en meer macht. Het was de aktiviteit van zulke Senaats commissies die Nixon dwongen om af te treden! (Maar laten we niet al te optimistisch worden).

 21. 44

  @37: Enge staat, dat Idaho. Ziet er naar uit dat de Republikeinen alles winnen (beide senatoren en de gouverneur) en bovendien hebebn ze ff in 1 klap het homo-huwelijk verboden (slim gedaan, een referendum gekoppeld aan de verkiezingen, waar met name conservatieven wel voor naar de stembus willen komen).

  Zijn er ook al gegevens over percentages herkozen “incumbents”? Bij de laatste verkiezingen lag dat ver boven de 90% (een teken van gebrek aan democratie).

 22. 45

  In Montana is het verschil teruggebracht naar zo’n 1500 stemmen, grofweg 0,4 % van de stemmen.
  In Virginia zijn het nog steeds 7847 stemmen verschil, zo’n 0,3 procent. Het is in beide gevallen dus heel erg close. Een recount lijkt me op zijn plaats.

 23. 46

  Virginia eist in z’n wetten een recount als het verschil minder als een procent is, dus ze zullen wel moeten. Montana weet ik helaas niet, maar daar komen we vast wel achter de komende paar uur…

 24. 47

  Meer over de strijd in Virginia:
  Webb, a former Navy secretary under President Reagan, claimed victory early Wednesday but Allen, behind by fewer than 8,000 votes, urged his supporters to watch the remaining returns carefully. “The election continues,” Allen told them. “The counting will continue through the night. It will continue tomorrow.”
  Bron: CBS News

 25. 48

  @Chinaman

  Virginia eist in z’n wetten een recount als het verschil minder als een procent is, dus ze zullen wel moeten

  Volgens CBS ligt dat iets anders:

  http://www.cbsnews.com/stories/2006/11/02/politics/main2143962.shtml

  There are no automatic recounts in Virginia, but state law allows a candidate who finishes a half-percentage point or less behind to request a recount paid for by state and local governments.

  With a margin greater than that but less than 1 percentage point, the trailing candidate can also seek a recount, but would have to pay the costs if the results are unchanged.

 26. 49

  @48: Als het op staatskosten kan zal dat natuurlijk snel gebeuren lijkt me (niets te verlieen, veel te winnen). Gezien het verschil dus voor de hand liggend.

  @30: OBL schijnt dood te zijn, een staat waarin het maken van videos alleen mogelijk is als clip bij liedjes (als je TMF mag geloven).