Amerika hielp nazi’s

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De Verenigde Staten hebben na de Tweede Wereldoorlog gevluchte nazi’s een veilig onderkomen gegeven. Dit is volgens de New York Times de inhoud van een geheim rapport van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Meest belastend is het verhaal dat de Central Intelligence Agency (CIA), de geheime dienst, Duitse nationaal-socialisten vergaand hielp met onderduiken. Het bewijs zou verder gaan dan reeds bestaande beschuldigingen van samenwerking met nazi’s. Dit betroft met name het gedogen van oud-SS’ers in de Westduitse geheime dienst en het vergaren van informatie die behulpzaam zou kunnen zijn in de Koude Oorlog tegen de Sovjet-Unie.

In Nederland kennen we de recente discussie over de KLM die nazi’s zou hebben vervoerd naar Zuid-Amerika. Amerika die nazi’s hielp: Het is een duidelijk aanvulling op de meeste verhalen over nazi’s die Europa ontvluchtten na de oorlog. Het zet ook de  brief die opdook in de KLM-affaire, waarin de Amerikaanse overheid de KLM-top waarschuwt voor verdachte Duitsers aan boord van de KLM-toestellen, in een ander daglicht. De VS voerden dus een tweeslachtig beleid: aan de ene kant een bedrijf waarschuwen tegen nazi’s, aan de andere kant zelf in het geheim meer dan verdachte Duitsers onderdak bieden.

Het zal interessant zijn om te zien hoe het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie over Israel) reageert op het nieuws. De Verenigde Staten die – als hoeder van de nieuw te vormen staat Israel – vlak na 1945 nazi’s hielp: dat past niet echt in het traditionele wereldbeeld van het CIDI. En Simon Wiesenthal, de bekende nazi-jager, zal zich omdraaien in zijn graf. Past het in uw wereldbeeld?

Reacties (8)

#1 Teun

Tsja, en er wordt ook gezegd dat ze rijk zijn geworden door een influx aan Joodse wetenschappers rond WOII. En aan de andere kant hebben we ook nog Werner Braun, zonder wie het raketprogramma nergens geweest was.

My guess: de Amerikanen hebben gewoon opportunistisch gehandeld. Een beetje een gevalletje “wir wollen es nicht (alles) wissen.” Dat lijkt me ook lastig als een heel continent onbestuurd in puin ligt en je ideologische tegenpool zichzelf ook stukken aan het toe-eigenen is.

 • Volgende discussie
#2 Lata kist

Na dit nieuws gelezen te hebben begrijp ik het voorstel dat Amerika deze week aan Israël deed…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Erik

Dát Amerika nazi’s binnenhaalde is geen nieuws, hooguit dat het er meer waren dan we al wisten. Vergelijkbaar is ook de immuniteit voor Shiro Ishii en sommige andere japanners die kennis hadden die de amerikanen wel wilden gebruiken (door hun experimenten op mensen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jos de Andere

Ach, Noord-Amerika… laten we eerst onze eigen shit eens opruimen.

http://www.groene.nl/2002/5/laatste-tango-in-bariloche

http://www.groene.nl/2002/11/de-bv-zorreguieta

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

Bariloche? Leuke plaats. Veel chocola.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Ernest

In Israel is dit ongetwijfeld al langer bekend en Wiesenthal zal ook wel eens een compromis hebben moeten sluiten. Tja, misschien krijgen de VS langzaamaan ook een wat realistischer beeld van hun eigen doen en laten door de jaren heen. Een schizofreen land. Veel VS’ers hebben vaak een soort halleluja-coca-cola-wij-houden-van-de-wereld-de-wereld-is-van-ons-houding, maar ondertussen hebben andere VS’ers een ferme traditie van samenwerking met tuig opgebouwd. De bevolking in vele landen weet dat best.
Maar evengoed is het onbegrijpelijk dat de Nederlandse justitie zo weinig werk maakte van de vervolging van oorlogsmisdadigers. Dat leek ook wel opzettelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Painted Bird

‘Dat leek ook wel opzettelijk.’

Dat lijkt mij ook. Wel had ik er graag een link achter gezien. Ik ‘weet’ dat het zo is maar in de meeste gevallen blijven werkelijk bekende feiten wat achter.

‘Past het in uw wereldbeeld?’

Helaas ja. En daarmee zwijg ik maar liever.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 tamso

Het is erger dan wat het allemaal lijkt.Amerikaanse bankers en wall street hebben het duitse rijk gefinancieerd vanaf het begin aan.Na wo1 wat het duitsland falliet en zat met een hyper inflatie en hoge werkloosheid.Dankzij wall street en europese en amerikaanse bankers ze een nieuwe mark instaleerde.Het waren ook dezelfde bankers die wo1 starte en de geallieeerde financieerde om tegen duitsland en de ottomanen te vechten.Ook wilde bankers in het amerika in 1934 een na-zi regime instaleren.Na-zi’s was nik smeer dan een fusie tussen het zionisme en duitsers.Nationale alliantie zionisten.
Dit leer je vast en zeker niet op school.

 • Vorige discussie