De afgelopen weken hebben vrijwel geheel in het teken van de sport gestaan en iedereen heeft het woord medaillespiegel meer dan eens langs horen komen. Robin van vergelijkingssite Beslist vond het tijd om eens kritisch de medaillestatistieken te vergelijken.
Amerika en China hebben ook dit jaar bij de spelen de meeste medailles behaald, maar is dat met 314 miljoen en 1,3 miljard inwoners eigenlijk wel echt zo’n top-prestatie?
Met de alternatieve medaillespiegel kijken we naar meer dan alleen het aantal medailles. Kijken we bijvoorbeeld naar het aantal medailles per inwoner, dan is Grenada de absolute winnaar. Kijk je naar het aantal medailles per atleet, dan hebben ook Botswana en Nigeria noemenswaardige resultaten neergezet. Als je het slim bekijkt, dan zijn we zelfs vele malen beter dan Amerika en China. De belangrijkste uitkomsten:
Aantal medailles per inwoner
Grenada staat met slechts 1 gouden medaille op een gedeelde 50e plek in het medailleklassement van de olympische spelen. Op zich is dat niet bijzonder, maar wel als je bedenkt dat het landje net iets meer dan 110.000 inwoners heeft. Neem je dit mee, dan nemen ze met 110 gouden medailles per 10 miljoen inwoners de absolute koppositie in. Ter illustratie: De Behama’s, hebben met deze berekening een 2e plaats met slechts 32 medailles per 10 miljoen inwoners.
Met deze rekenmethode is Nederland met drie en een halve plak ruim beter dan Amerika en China. Zij haalden respectievelijk slechts 1,5 en 0,3 gouden medailles per 10.000.000 inwoners!
Aantal medailles per atleet
Botswana is het meest efficiënte land van de spelen: Voor elke 4 atleten werd er 1 medaille gewonnen, dat is een slagingspercentage van 25 % ! Jamaica kwam hierin op de 2e plaats en China heeft hierin de 3e plek veroverd. Deze berekeningsmethode is overigens niet zo heel goed voor Nederland: plek 22 met 1 medaille per 9,2 atleten.
Bron: Beslist.nl
Reacties (17)
interessant! Ben ook benieuwd naar de getallen met een weegfactor per sport, een gouden medaille bij het crossfietsen zegt toch minder dan de 100 meter sprint.. (medaille*aantal kijkers wereldwijd?)
Verder zijn er tig zwem en loop medailles, waardoor het geheel altijd vertekend wordt.
“een gouden medaille bij het crossfietsen zegt toch minder dan de 100 meter sprint”
Ik vermoed dat er toch meer mensen crossfietsen dan 100m sprinten (op een atletiekbaan). Uiteraard zou voetbal ongeveer even zwaar moeten tellen als alle andere sporten samen.
De vergelijking van aantal medailles per zoveel inwoners is niet zuiver want het aantal sporters van elk land per onderdeel is beperkt. Landen als China en USA laten daardoor op sommige onderdelen medaillekandidaten thuis. En wat denk je dat er zou gebeuren als Jamaica onbeperkt sprinters mocht afvaardigen of Kenia marathonlopers? En Nederland zou misschien wel twee hockeymedailles kunnen winnen bij de vrouwen. Ik bedoel maar.
En hoe duur waren de respectievelijke medailles eigenlijk? Het zou ook leuk zijn om de landelijke budgetten voor sport naast elkaar te leggen…
die hele medaillespiegel is sowieso onzin. het zijn de individuele sporters en teams die de medailles pakken, niet hun landgenoten die thuis op de bank zitten.
De sportprestaties schalen natuurlijk niet met de bevolkingsgrootte. Stel je voor: ik kan de honderd meter in 20s lopen, dus een land met 17 miljoen van mij wint 0 medailles. Is het nu duidelijk? Het is bijna wat Spam hierboven zegt. Maar er zit natuurlijk variatie onder de bevolking. Alleen volgt die een snel aflopende verdeling. Dus 2 keer zo veel inwoners betekent bv. 0.05 seconde winst op de 100m, en 4 keer zo veel 0.07. Als je zo rekent komt de medaillespiegel weer anders uit.
Kortom, ENORME onzin.
Voor meer/minder onzin:
http://www.medalspercapita.com/
Medailles gewogen (4, 2 of 1 punt) en dat afgezet tegen de bevolkingsgrootte.
Nederlands budget 50 miljoen , belgie 30 miljoen. ( 3 medailles ).
Een belg juicht bij brons, een nederlander huilt van verlies bij zilver.
“De Behama’s”…
die heten tegenwoordig de Topless Islands.
Het aantal medailles per deelnemer klopt niet. Met de hockeyteams en de vrouwen 8 zit je al over de 30 totaal zal dat meer als 40 zijn. 1 op 9 zou eem team van 360 atleten betekenen.
Met een “deelnemer” wordt waarschijnlijk niet alleen een individuele deelnemer bedoeld, maar ook een heel team (hockey, roeien). Ik vraag me alleen af hoe ze dat bijvoorbeeld bij zwemmen of paardrijden tellen, waar individuele deelnemers ook aan teamwedstrijden meedoen…
Degenen die de hysterie over een fractie van een seconde eerder zijn niet begrijpen halen opgelucht adem.
The Guardian heeft erg fijne datajournalisme over de Spelen: http://www.guardian.co.uk/sport/series/london-2012-olympics-data
Met o.a. bovenstaande tabel (medailles per inwoner), maar ook medailles per GDP (want geld investeren in sport resulteert in meer medailles) – http://www.guardian.co.uk/sport/datablog/interactive/2012/aug/07/olympics-2012-alternative-medal-table-visualised
” Als je het slim bekijkt, dan zijn we zelfs vele malen beter dan Amerika en China.”
Stelletje mierenneukende eigenpijpers.
Je moet natuurlijk naar de all-time per capita kijken voor een eerlijk(er) beeld, en dan blijkt dat Nederland achter ligt op Finland, Zweden, Hongarije, Noorwegen, Bulgarije, Estland, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Australie, Cuba, Jamaica en de Bahamas.
http://www.medalspercapita.com/#medals-per-capita:all-time
Wees blij, dat genaturaliseerde Chinezen en Afrikanen in het medailleoverzicht bij het land van naturalisatie gerekend worden, en dat niet naar de hoeveelheid sponsoring per atleet gekeken wordt, want dan zakken we (en alle andere rijke landen) erg ver terug.
@Pedro Jij begrijpt het.
Waar ik me ook ontiegelijk kan ergeren is dat vervolgens bij elke gouden medaille die gehaald wordt een politicus zichzelf voor het oog van de camera opzichtig met de inspanningen van de atleet gaat staan associeren.
Ook zoiets.
Nou ja, een deel van de kans op een medaille heeft natuurlijk te maken met de faciliteiten, die vaak goeddeels door een overheid worden bekostigd. Ik meen me te herinneren dat het verenigd koninkrijk een aantal olympische spelen geleden evenveel gouden medailles had gehaald als Nederland (2004?), en dat daar schande van werd gesproken. Misschien zijn er toen campagnes gestart vanuit de overheid om dit te verbeteren?