Gemeenten verhogen OZB dit jaar met 6%

Foto: copyright ok. Gecheckt 18-10-2022

Als we die OZB nou gewoon met 6 procent zouden verhogen? Zouden ze het dan merken?

Er lijkt iets niet helemaal te kloppen aan de begroting van lokale overheden dit jaar. Die crisisberichten op NOS Journaal moeten bij de heren en dames ambtenaren een primair survivalinstinct hebben aangewakkerd: hamsteren. Oppotten.

En dan kun je natuurlijk bezuinigen op de aanleg van hockeyvelden naast hockeyvelden of minder leegstaande kantoorgebouwen bijbouwen. Je kunt ook Italiaanse architecten een schop onder hun pantallon geven in plaats van ristretto met ze te willen drinken in alwéér een nieuw nieuwbouw gemeentehuis (hallo Nieuwegein!).

Maar als je als overheid wat dat betreft werkelijk álles al uit de kast hebt getrokken (het werk verdelen over de helft van de ambtenaren, de andere helft ontslaan al overwogen? Scheelt nog meer ristretto…) kennen we bij de gemeente ook altijd nog een ander truukje. Het heet onroerendezaakbelasting.

En normaal gesproken is er geen haan die er naar kraait als je daar als gezellige ristrettodrinker (al 25 jaar om 16:30 dezelfde fietsafstand naar huis) een beetje mee speelt.

Maar daar zouden ze zich dit jaar aan de basis van de ambtenarenpyramide toch wel eens danig in kunnen hebben vergist…

Het CBS maakte eerder al bekend dat lokale overheden dit jaar geen balans nastreven op de rekening. Ze willen éxtra geld. Dat leek slim, beetje bufferen. Wij komen die crisis in elk geval wel door hoor, maak je over ons maar geen zorgen, haha! Zo’n 390 miljoen, heeft het CBS vast uitgerekend – vanzelfsprekend op voorlopige cijfers, want rond ambtelijke koffiezetapparaten espressomachines is niets ooit echt definitief.

Het mag daarom een prestatie heten dat adviessite WOZ-waarde.info al 85 procent van de nieuwe belastingcijfers bij elkaar heeft weten te sprokkelen. Het is immers wel leuk om daar nú van op de hoogte te zijn, en niet in maart als Coelo ze officieel presenteert. Want in maart, zo hopen de gemeenteraden, heb je je huizenbelasting al netjes betaald.

Uit de verzamelde 2012-cijfers blijkt dat een groot deel van die 390 miljoen ‘extra geld’ wel eens uit de zak van huizenbezitters kan komen. Over 349 gemeenten gemiddeld stijgt het tarief op de onroerendezaakbelasting met maar liefst 5,9 procent. Dat is niet alleen meer dan vorig jaar (ook al +5,2%) – maar ook nog eens aanzienlijk hoger dan de daling van de gemiddelde WOZ-waarde – die uitkomt op ongeveer 2 procent.

En daar zit dan uiteindelijk de voornaamste kritiek. De stijging van de OZB-tarieven is onevenredig. Het belastingtarief kan dit jaar best met 6 procent stijgen, maar laat de belastbare woningwaarde dan ook de actuele prijsontwikkelingen op de woningmarkt volgen.

Dat is echter niet de werkwijze van gemeenten, heeft Liesbeth Spies onlangs nog maar eens uitgelegd. Die lopen graag een jaartje achter de feiten aan. Vooral bij een dalende woningmarkt.

Probleem voor huizenbezitters zit niet alleen in de OZB – wanneer de WOZ-waarde hoger wordt beoordeeld dan het eigenlijke kapitaal – neemt ook de lastendruk toe op bijvoorbeeld de inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait) en de waterschapsheffing.

Anyhow, tijd voor wat leuke statistieken. Voor de ene helft van Nederland blijkt het allemaal enorm mee te vallen. De andere helft wordt vervolgens dubbel genaaid. Want de regionale verschillen in de OZB-tarievering zijn – ehm – misschien wel het voornaamste teken dat de heffing heel gemakkelijk als sluitpost voor begrotingsongelukjes wordt gebruikt.

Wat was anders de gedachte achter de stijging in de gemeente Noordoostpolder? Die paar duizend koopwoninghuishoudens in plandorp Emmeloord (CDA) mogen dit jaar een geheel ongepland 39 procent hoger OZB-tarief betalen.

Om dan gelijk de verdere top-20 maar af te gaan: In Lingewaard (lokaal) valt ergens deze maand een 38 procent hogere heffing op de deurmant, in Medemblik (VVD) komt er 23 procent bij en in Renswoude (CDA) 19 procent.
Vervolgens: Zuidplas (VVD) +19%, Venlo (VVD) + 18%, Heiloo (lokaal) +17%, Heumen (PvdA) +16%, Gorinchem (PvdA) +16%, Hattem (PvdA) +15%, Gennep (D66) + 15%, Houten (lokaal) +15%, Giessenlanden , Zuidhorn (CDA) +14%, Hardinxveld-Giessendam (lokaal) +14% , Oldambt (PvdA) +13%, Oost Gelre (VVD) +13%,Asten (CDA) +12%, Laren (VVD) +12%, Heerde (CDA) +12%

Onder 351 gemeenten bevinden zich welgeteld 3 OZB-dalers: Amstelveen (VVD) -0 %, Den Haag (PvdA) -4%, Stadskanaal (PvdA) -7%.
Naast de verschillen in tariefsstijging zijn (nog steeds) de verschillen in absolute OZB opmerkelijk. Voor elke 10.000 euro WOZ-waarde moet je in Appingedam (lokaal) met 19,93 euro in 2012 het meest betalen en op Texel (PvdA) met 4,23 het minst.
Onder de dure gemeenten bevinden zich niet uitsluitend Oost-Groningse dorpen. Ook Arnhem, Nijmegen, Lelystad, Leiden en Zoetermeer scoren opvallend hoog. In Arnhem en Nijmegen betalen huizenbezitters een drie keer zo hoge heffing als in Den Haag, Rotterdammers twee keer zo veel als Amsterdammers.


Op WOZ-waarde hebben ze de gegevens ook nog politiek gefilterd. Daaruit komen een aantal clichés naar boven. Linkse partijen heffen gemiddeld iets meer (net als PVV en TON) – en de hardwerkende zoons met stevig ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel (inderdaad, de SGP, toch 13 gemeenten) verdient een pluim voor scherp zeilen.

Maar als we de stijging van 2012 politiek willen filteren wordt het een beetje een grijze soep. Alle partijen laten gemiddeld het OZB-tarief onevenredig hard stijgen. De vier grootste aanjagers zijn CDA (66 gemeenten, +7,2%), GroenLinks (4 gemeenten, +6,5%), de groep van lokale partijen (122 gemeenten, +5,9%) en de VVD (71 gemeenten, +5,7%).
Hmm. Twee regeringspartijen dus. Zouden deze twee meisjes zich dat al realiseren?

foto badjonni

Reacties (23)

#1 weerbarst

das toch wel fors ofniet? waar ben je nou nog veilig met je bij ontvangst reeds belastte kapitaal in dit kutland

  • Volgende discussie
#2 Harry

Ze lopen vooruit op de verwachte waardedalingen in 2012. Texel blijft gewild, Appingedam wat minder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 esgigt

mompelt iets over graaicultuur en kleptocratie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 ReinoutS

Niet zo vreemd natuurlijk als de OZB één van de weinige belastingen is die een gemeente zelf mag heffen en besteden, en de bijdragen vanuit het Rijk sterk teruglopen terwijl het aantal taken groeit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Fritz

Betreffende de laatste grafiek: in welke gemeente is TON de grootste partij?????

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Schuur - Reactie op #5

Oorspronkelijk Den Helder, waar ze samen met de VVD beiden 5 zetels bezetten en gedeeld de grootste partij zijn.

Of liever, dat waren op het moment van de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Maar zoals het een goede populistische partij betreft zijn 2 van die 5 zetels al uit TON gestapt en zelfstandig verder gegaan.

#6 Fritz

En verder: samen met je buren protesteren tegen onterechte OZB-waardering blijft een uitstekend middel. Ik heb de afgelopen twee jaar de nonsens-waardering van mijn woning met meer dan 30000 weten te verminderen. In eerste instantie kost zo’n protest helemaal niets.
Vergeet trouwens niet dat ook het waterschap je bijdrage baseert op de OZB waarde, dus ook daar kan je een tientje terugvragen. ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

Dit is wel een erg populistisch aangezet stukje zeg. De gemeenten krijgen steeds meer onkosten van de rijksoverheid op hun bordje gekieperd. Daarnaast hebben ze ook wel door dat de huizenprijzen momenteel inzakken en dat dus één van hun belangrijkste inkomstenbronnen (de OZB) gaat terugvallen, als ze het percentage niet opschrijven. Toegeven, veel gemeentes zijn een aantal jaar terug ontzettend kortzichtig geweest met de verkoop van hun aandelen in de energiebedrijven, hetgeen ze destijds ineens veel geld opleverde, maar op langere termijn dividendinkomsten kost, maar er zijn toch echt ook duidelijk balansverstorende ontwikkelingen geweest waar ze geen invloed op hadden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 Ernest - Reactie op #7

De consequentie van de zogenaamde bezuinigingen van het kabinet zijn dus salarisonafhankelijke, verhoogde gemeentebelastingen.
En daar gaat de VVD wel mee akkoord?

#7.2 Bismarck - Reactie op #7.1

Zolang de belastingverhoging niet aan de VVD wordt toegeschreven en dus pro-VVD sentiment aanrakelt (en dat doet een OZB-verhoging wel), denk ik dat ze er goed mee kunnen leven. Met wat extra nadruk op de regelbevestigende uitzondering (zie #8), is het electoraal gewoon gunstig.

#8 Ferdy

Bij forse stijger Zuidplas heeft grootste partij VVD met Trots juist tegen verhoging OZB van effectief 20,8% gestemd (WOZ daling is 2,1%). De coalitie met CU/SGP voorop drukte door.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8.1 Ernest - Reactie op #8

Wow, dit is weer zo’n typische Nederlandse burgemeester-oorlogstijd, of “useful idiot” actie. De landelijke VVD haalt onzin uit, en de kleine christelijke partijen halen de kastanjes uit het vuur, waarschijnlijk “om erger te voorkomen”. En de regering, die regeert gewoon voort.

Ik hoop ook dat PvdA, Groenlinks en D66 langzamerhand met dit gedrag ophouden.

#9 Brant Grand

“Het is immers wel leuk om daar nú van op de hoogte te zijn, en niet in maart als Coelo ze officieel presenteert. Want in maart, zo hopen de gemeenteraden, heb je je huizenbelasting al netjes betaald.”

Wat is dit voor complottheorie? Gemeenten gebruiken het feit dat het totaaloverzicht van COELO in maart komt en denken zo de burgers te bedonderen? Die betalende burgers kunnen toch gewoon zelf zien hoe het tarief in hun gemeente is verhoogd? Hoezo zou informatie over de gemiddelde stijging in Nederland hun oordeel over het eigen tarief veranderen? Als dat al zo zou zijn, dan zou het eerder positief veranderen omdat het blijkbaar in het hele land zo verschrikkelijk is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Mozza

Begrijp ik het nou goed: landelijke coalitie VVD/CDA bezuinigt, gemeentelijke coalities VVD/CDA verhoogt belastingdruk het meeste. Wordt er nu bezuinigd of worden de lasten doorgelegd?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Mozza

Links, rechts, wat belastingmoraal betreft dus gewoon 1 pot nat. Is toch allang geen nieuws meer?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 embee

Als de tarieven 6% stijgen (heb het niet kunnen controleren op de site) en de Woz-waarde daalt met gemiddeld 2% (heb ik ook niet controleren) en de inflatie bedraagt circa 2,5%, kijk dan gaat dus om een reele stijging van 1,5%. Zo’n verhoging van de kabouterbelasting OZB (ik betaal 40x zoveel loonheffing per jaar) klinkt al heel anders. Overigens: het is een misverstand dat dit kabinet de lasten niet verhoogt. Het bezuinigigingspakket van 18 miljard bestaat voor ongeveer 9 miljard aan lastenverhogingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Mozza

Hey embee, als je die rekensom wilt maken, dan moet je het koopkrachtverlies eveneens meerekenen. Overigens is inflatie een negatieve, het is de afwaardering van geld en niet een positieve zoals jij nu optelt.

Al met al gaat het 10% in de min.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 M. van Meel

Lekker is dat, 6% er bij. Je kunt trouwens gewoon eenvoudig bezwaar maken via WOZ-waarde.info of natuurlijk zelf bezwaar maken. Als je zelf bezwaar maakt is de kans echter minder groot dat je WOZ beschikking wordt gehonoreerd. Ik had vorig jaar zelf bezwaar gemaakt, maar het blijkt dat de gemeente Amsterdam helemaal niet reageert op mijn bezwaar; blijkt dat ik een kopietje had moeten maken; omdat ik dat was vergeten kan ik ze ook niet in gebreke stellen… lekker!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Robert

Net brief van de gemeente utrecht binnen. Extra verhoging van 50 euro per 100k waarde op niet-woningen(die al 4 keer hoger dan woningen worden belast). We praten over ruim 5 miljoen verhoging, die teruggestort worden in een stichting ondernemersfonds. Niet dat ik die paar honderd euro niet kan betalen, maar zo langzaamaan komt het mij de strot uit. De totale last van belastingen premies en heffingen beginnen de spuigaten uit te lopen. (lees worden alsmaar hoger).
Ik ben binnenkort weg uit NL. Ze zien maar, maar zonder mij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Robert

Net brief van de gemeente utrecht binnen. Extra verhoging van 50 euro per 100k waarde op niet-woningen(die al 4 keer hoger dan woningen worden belast). We praten over ruim 5 miljoen verhoging, die teruggestort worden in een stichting ondernemersfonds. Niet dat ik die paar honderd euro niet kan betalen, maar zo langzaamaan komt het mij de strot uit. De totale last van belastingen premies en heffingen beginnen de spuigaten uit te lopen. (lees worden alsmaar hoger).
Ik ben binnenkort weg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Robert

Net brief van de gemeente utrecht binnen. Extra verhoging van 50 euro per 100k waarde op niet-woningen(die al 4 keer hoger dan woningen worden belast). We praten over ruim 5 miljoen verhoging, die teruggestort worden in een stichting ondernemersfonds. Niet dat ik die paar honderd euro niet kan betalen, maar zo langzaamaan komt het mij de strot uit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Robert

Net brief van de gemeente utrecht binnen. Extra verhoging van 50 euro per 100k waarde op niet-woningen(die al 4 keer hoger dan woningen worden belast). We praten over ruim 5 miljoen verhoging, die teruggestort worden in een stichting ondernemersfonds.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Spam

Nou Robert. Dat is al 200 euro per 100k. Wel weer inefficiënt dat ze daarvoor niet gewoon 1 brief sturen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie