Agnes Kant naar Raad van Bestuur ABN-AMRO

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Agnes Kant (foto:flickr/roel1943)

De gisteren afgetreden SP-frontvrouw Agnes Kant reageerde vanochtend positief op een aanbod van ABN-AMRO om toe te treden tot de raad van bestuur. Ze vestigt daarmee een nieuw Haags record. Volgens critici is het een ?opvallende transfer?, maar volgens de socialiste en het staatsbedrijf is het ?een uitdagende en verstandige stap voor beide partijen?. ABN hoopt met Kant het graaiersimago in te ruilen voor dat van een ?eerlijke en menselijke bank?. Kant zegt een droom in vervulling te zien gaan nu zij eindelijk aan de slag mag bij een groot staatsbedrijf.

Zalm laat in een gezamenlijke persconferentie weten ?verheugd? te zijn met de komst van Kant. ?We zijn altijd een eerlijke bank geweest, maar mensen zien dat nog niet zo. Nu hebben we iemand die onze oprechtheid symboliseert. En Kant is natuurlijk een echt mensenmens, altijd een brede glimlach op haar gezicht, met veel zelfrelativering. Dat is iets wat we hier wel kunnen gebruiken.? De ophef over de overstap begrijpt Zalm wel, maar hij noemt de toon van het debat ?overtrokken serieus?. ?We gaan van rode cijfers naar een rode bank,? grapt de liberaal.

Kant heeft zich nog maar net kunnen oriënteren op haar nieuwe functie maar weet al precies welke koers ze gaat varen. ?De kampioenen van het neoliberale marktdenken hebben ons land aan de rand van de afgrond gebracht. Het gewetenloze graaien moet afgelopen zijn, ik wil dat alle bankiers 50% van hun salarissen en bonussen terugstorten in de staatskas.? Op deze manier hoopt Kant van ABN-AMRO een rechtvaardige bank voor iedereen te maken. ?Ze moet alleen wel een beetje zachter praten,? lacht Zalm.

Kant gaat verder: ?Het probleem bij de ABN is dat er te veel kortetermijnoplossingen worden bedacht en te weinig naar de toekomst wordt gekeken. De ervaring leert dat je voor een staatsbedrijf als deze het beste in trajecten van vijf jaar kan denken. Ik wil ook kijken hoe we andere banken erbij kunnen betrekken om samen één grote ABN te worden. Mensen zien ons nu nog als een bank van bankiers, maar we zijn ook een bank van alle Nederlandse taxichauffeurs, onderwijzers, hulpverleners en winkeliers. Ik wil dat ABN de bank van alle Nederlanders wordt. Het is wat dat betreft ook echt Jij, Ik, Wij, ABN.?

Inmiddels gonst het van de geruchten over opvolging van Kant bij de Socialistische Partij. Winny de Jong, eerder actief bij de LPF en bij deConservatieven.nl, ziet wel wat in de functie: ?Halsema heeft de SP goed geleid, maar ik denk dat ik een stukje menselijkheid kan geven aan deze partij.?

Reacties (11)

#1 Obscura

Is Gonny van Oiudenhallen niet een goede opvolger van Kant? Die is ook zo goed met namen!

 • Volgende discussie
#2 Joost

Lol!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 PeterR/IederVoorZich

Jammer dat ze ook voor zo’n makkelijke positie kiest. Net als die v/d Waal in een raad geëindigd. Zo eindigen die gasten allemaal. Kok zat ook in de raad van Shell.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 VBB

Links lullen, rechts vullen.

Schijnheil.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Roy

@3/4: hebben jullie de tekst gelezen, of hebben jullie je oordeel slechts gebaseerd op de kop?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 PeterR/IederVoorZich

Roy, wat is dat nou voor een reaktie ? Blijkbaar ben je niet op de hoogte van wat er speelt. Het feit alleen al dat ze voor een bank kiest zegt al weer genoeg. Zalm ? DSB en daarna ABN/AMRO. We zien dat de DSB failliet ging. De Grave ? Ik ben alweer weg bij de ABN/AMRO. Was altijd een solide bank voor de opkoping. We zaten daarvoor bij de Postbank. Was ook wel een solide bank. Maar allebei staan ze nu op instorten. Tsja, misschien wel door die politici die daar hun “zegje” gaan doen. Nee, de krisis was niet hun schuld. Wel mede schuld van de politici. Ze hebben zitten slapen.
Heb jij nog een mening, Roy ?
Of heb je ook zitten slapen de afgelopen decennia ?

De SP is ook een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Heeft nog nergens mee kunnen regeren. Maar de klappen krijgen ze alweer (terug). Agnes kon ook aardige klappen uitdelen, maar dat zette geen zoden aan de dijk.
Er blijft niks meer van die hele SP over.

Nee, we zijn weer niet wezen stemmen.
De niet stemmers moeten in de meerderheid komen zodat ze in Den Haag e.o. eens wakker worden dat de demokratie allang verloren is.
En dat het echt niet meer uitmaakt wie er aan de macht komt.

Nederland is een belasting hel geworden voor de eigen bevolking.
En dat niet alleen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Eurocraat

@6: echt, gast…. Lees het stuk nou nog eens heel voorzichtig door.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Chris

@6 Desnoods alleen de eerste regel….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 loois

hahaha het wordt zowaar zonde om het te verklappen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Rob

Alleen al voor dergelijke reacties zijn die stukken van de speld onbetaalbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 PeterR/IederVoorZich

Alleen het idee al.

 • Vorige discussie