Ach ja, de VVD

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022

OPINIE - Ach ja, de VVD. Als zwevend kiezer heb ik ook weleens op die partij gestemd. Voor het stadsdeel. Ze maakte haar verkiezingsbeloften waar – het vuilnisprobleem werd inderdaad opgelost – en de keer daarna waren er weer andere partijen die mijn stem waard waren en dus zweefde ik verder.

Maar goed. Ik beschouw de VVD dus als een in principe normale partij. Het probleem is dat de grenzen van die normaalheid wel in zicht zijn. Mark Rutte begrijpt niet wat waarheid is en er is inmiddels een te lange reeks halve schandaaltjes en hele schandalen. Oké, een partij met een abonnement op de macht levert bovengemiddeld veel bewindslieden en heeft dus ook bovengemiddeld veel integriteitskwesties, maar het zijn er boven-bovengemiddeld veel. Als ik VVD-lid zou zijn raakte ik langzamerhand verontrust. Erg verontrust. Heel erg verontrust.

Ik wijs nu op Thierry Aartsen, die mogelijk binnenkort wordt geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. Die heeft zich via Twitter nogal eens buitengewoon bot uitgelaten. Als u op Twitter zit, hebt u het de afgelopen dagen wel zien langskomen en anders leest u hier hoe hij een racistisch liedje bagatelliseerde als humor. Ook kunt u daar lezen hoe weinig empathie hij had voor een arme drommel die zich voor de trein wierp.

VVD-wethouder Rob Berkhout van de gemeente Wormerland zegt dat deze uitlatingen niet door de beugel kunnen. Aartsen heeft geantwoord zijn tweets niet te zullen weghalen omdat hij er geen spijt van heeft. Zijn argument: “Ik ben wie ik ben.”

Maar dat is niet ter zake.

Iedereen is wie ’ie is en niemand kan zich uitleven zoals ’ie wil. Ik zou graag wonen in een Amsterdam zonder toeristen, maar ik moet rekening houden met stadsgenoten die wél graag toeristen ontvangen. Mijn verlangen te doen en laten wat ik wil, houdt op waar dat botst met andermans verlangens. Of, om een goed liberaal gezegde aan te halen: mijn vrijheid om met mijn armen te zwaaien, eindigt bij jouw neus.

Er zijn dingen die je daarom niet doet, zoals racisme bagatelliseren of zelfmoordenaars een trap ná geven. Dat is de zelfbegrenzing die het onderscheid vormt tussen enerzijds de individualist die geen rekening houdt met anderen en daardoor weinig voor elkaar krijgt en anderzijds de individualist die begrijpt dat je alleen iets tot stand kunt brengen als je rekening houd met de belangen van andere individuen. Of, iets minder omslachtig geformuleerd: Aartsen staat voor naakt egoïsme en Berkhout staat voor liberalisme.

Er is geen wet die naakt egoïsme verbiedt. Maar een volksvertegenwoordiger vertegenwoordigt meer dan alleen zichzelf en kan niet aankomen met “ik ben wie ik ben”. Aartsen is ongeschikt als lid van de Tweede Kamer en het is verontrustend dat de VVD dat niet eerder heeft gezien. Erg verontrustend. Heel erg verontrustend.

Reacties (9)

#1 Meneer Kronkel

@0: het is verontrustend dat de VVD dat niet eerder heeft gezien.

De VVD ontgaat wel meerdere zaken die met integriteit te maken heeft. Of men komt pas in actie als het écht niet anders meer kan (als een krant het gaat publiceren bijvoorbeeld).

 • Volgende discussie
#2 Lutine

Het is verontrustend dat op een blog als Sargasso iemand schrijft over het naakte egoïsme van een aspirant VVD kamerlid. Moet dit humor voor stellen of zo? Wat een waardeloze opiniemaker die Jona Lendering. Gaat het volgende stukje over het feit dat regen nat is?!?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 JANC

@2: WTF!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jos van Dijk

@2: Vanwaar deze sneer richting de ‘opiniemaker’? Er zijn toch wel vaker bijdragen die je niet bevallen, dacht ik. Heeft Jona iets geraakt dat aanleiding was voor het ‘gestrekte been’? Of missen we het cynisme?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lutine

@4

Het is niet zo dat de bijdrage mij niet bevalt of dat ik het oneens ben, het is een open deur van jewelste. Verder bralt Jona alleen maar een beetje mee in het koor welke deze Thierry Aartsen bekritiseerd, dus erg orgineel is het ook al niet. Iemand voor arme drommel uitmaken die zelfdoding pleegt, getuigt ook al niet van veel kennis en verdieping over het onderwerp suïcide. Daarnaast (maar dat is geen verwijt aan het adres van Jona) wordt die akelige tweet over de suïcide weer even in herinnering gebracht bij hen die het betreft. (Misschien wisten de nabestaanden het niet eens, die hadden indertijd vast wel wat anders aan hun hoofd)

Verder zijn wat racistische toespelingen eerder een aanbeveling bij de VVD, lijkt me. Dat die meneer Berkhout er anders over denkt siert hem, maar wat doet hij dan eigenlijk bij de VVD?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 beugwant

Een foute VVD-er (ik weet, dat is al snel een pleonasme) tot aftreden dwingen heeft al meer dan normaal voeten in aarde, dus men, waaronder Lendering en Berkhout, probeert nu al preventief het aantreden te verhinderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 analist

@6: hehe, door al die vvd’ers op sargasso op andere gedachten te brengen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 rongvk

@7 Nou ja, er hangen hier in ieder geval wel wat liberalen rond, maar onder de noemer vvd’er valt deze groep over het algemeen inderdaad al een tijdje niet meer. Ach, wellicht kan er ergens nog een zieltje worden gered ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Mario

Je zal maar VVD stemmen..

Meest criminele organisatie [check]
Meest racistische/ fascistoide organisatie [check]
Borstvergrotingen en meer ranzigs, om ‘zullie’ aan te duiden [check]

‘Liberaal’, semantisch & burgerlijks/ volks.

Iemand nog een portie Cambridge Anal, of euhm…?
https://en.wikipedia.org/wiki/Facebook%E2%80%93Cambridge_Analytica_data_scandal

Een ieder die zich ‘liberaal’ of (zelfs -uiterst hilarisch) ‘vrijdenker’ noemt, is geen liberaal, maar iemand die zijn/ haar (+) ego niet voorbij wist te komen.

Ach ja, de VVD.

 • Vorige discussie