Fraude met uitkeringen

DATA - In de Tweede Kamer vinden de hoorzittingen plaats over de Toeslagenaffaire. Dat draaide om vermeende fraude met die toeslagen en hoe het systeem op dit punt zo uit de bocht heeft kunnen vliegen.
Ooit was de aanleiding daarvoor de zogeheten Bulgarenfraude. Maar de jacht op fraude is al veel langer aan de gang voor de reguliere uitkeringen. En met enige regelmaat komt daar ook naar boven hoe krom dat systeem is.
Maar waar weinig zicht op is, is de werkelijke omvang van de fraude.
Aan de hand van de jaarlijkse stukken van prinsjesdag zijn onderstaande overzichten vanaf 2011 samengesteld. Dit gaat dan alleen over geconstateerde fraude natuurlijk.

Om te beginnen om hoeveel zaken het gaat.
Grafiek met aantal geconstateerde gevallen van uitkeringsfraude per jaar vanaf 2011.
Loopt van 60.000 op tot 68.000 in 2015 om daarna te dalen tot ruim 22.500 nu.


Belangrijk hierbij is het om te weten dat fraude een breed begrip is. Dit is omvat ook het verzuimen extra inkomsten of gedoneerde boodschappen te melden op het juiste formulier.
Naast de daling van het aantal gevonden gevallen van fraude, daalt ook de omvang van de gevonden fraude.
Grafiek met totaalbedrag van gevonden fraude met uitkeringen per jaar vanaf 2011.
Start op 153 miljoen, piek in 2014 met 157 miljoen.
Daarna daling tot 59 miljoen in 2022

Om hier wat meer perspectief aan te geven het volgende overzicht waarin het bedrag per gevonden geval is uitgerekend.
Grafiek met gemiddeld bedrag fraude per gevonden geval per jaar vanaf 2011.
Schommelt al jaren tussen de 2000 en 2500 euro. Alleen in laatste jaar, 2022, is het 2600 euro.

Maar een andere manier is ook het uitdrukken van de fraude in relatie tot het aantal uitkeringen dat jaarlijks verstrekt wordt. Onderstaande grafiek geeft het fraude bedrag per uitkering weer, waarbij uitkering staat voor een uitkering gedurende het jaar, dus niet iedere individuele maand.

Grafiek met gemiddeld fraudebedrag per uitkering (over alle uitkeringen samen) per jaar vanaf 2011.
Start op 23 euro. Daling tot 8 euro in 2022.

Waar geen data van is, is het bedrag dat uitgegeven wordt aan opsporing.

Met een opgeheven vingertje praten over mensen die misbruik zouden maken van “ons” mooie sociale stelsel is een populaire politieke bezigheid. Maar zoals u kunt zien, is de omvang van die fraude zo beperkt dat we beter kunnen praten over hoe te zorgen dat die uitkeringen bij de juiste mensen terecht komen en hoe iedereen geholpen kan worden zich door de bureaucratische machine te bewegen.

Reacties (12)

#1 Hans Custers

Dat gemiddelde bedrag per geval zal wel zo goed als helemaal bepaald worden door een relatief klein aantal grote fraudegevallen. De echt fraudeurs, zeg maar, die jarenlang ten onrechte een uitkering binnenslepen. Want dan kan het bedrag makkelijk oplopen tot tienduizenden euro’s.

  • Volgende discussie
#2 Emile M

Ik mis nog een overzicht met de bedragen die uiteindelijk daadwerkelijk worden terugbetaald. Ik ben bang dat er vooral veel papieren schuld wordt gecreëerd die nooit wordt voldaan. Economisch gezien is belastingcontrole veel interessanter. Daarvan wordt een groter deel ook geïncasseerd. Maar ja dat wil zo’n VVD weer niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Ronald Heijman

Het lijkt erop dat achtereenvolgende VVD bewindslieden hebben gehandeld vanuit enerzijds een vooroordeel en selectieve verontwaardiging, en anderzijds tbv een politieke bevrediging van de achterban met kiezersbedrog om de uitkeringsgerechtigden en het hebben van een uitkering te demoniseren.
Rutte is hiermee als staatssecretaris begonnen, en vd Kamp heeft het tegen de adviezen en feiten van de topambtenaren, als beleid voortgezet en onomkeerbaar gemaakt.
Er waren wel fraudeurs, Bulgaren die werden aangezet door de georganiseerde misdaad, maar niet de mensen die de dupe werden van de toeslagen affaire.
De VVD is schuldig aan het in standhouden van een op emotie en vanuit politiek gewin bewust georganiseerde, en in standgehouden tunnelvisie die vele slachtoffers heeft veroorzaakt en de staat veel geld heeft gekost. Gezien de bewust verkeerde informatie aan de kamer ligt de verantwoordelijkheid ervan volledig bij de respectieve bewindslieden.
Ik denk dat vervolging een grote kans maakt, en verbanning uit openbare functies door de bestuursrechter als onderdeel van de eis en straf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Eric

Het is helemaal nergens op gebaseerd geweest. Nu kan je van politici dit soort onderbuik appeasement verwachten voor een extra zetel en ook van ambtenaren die het zonder morren uitvoeren ter bevordering van eigen carrière.

Maar het probleem zit in het bestuursrecht. Dat blijkt er helemaal op ingericht om de onbemiddelde burger het nakijken te geven. Zonder een prijzig advocatenteam ben je nergens en met kan je afspraken maken met de belastingdienst over hoeveel je gaat betalen.

Van de rechtelijk macht was het ook zwak, vooral de hogere. Ik begrijp dat ze de wet moeten respecteren maar was er nu helemaal niemand die dacht fuck dat, dit is inhumaan. Huis kwijt, baan kwijt, kinderen weg, Allemaal afgehamerd om niets.

Ze kwamen achter die arme mensen aan omdat het makkelijk scoren was. Het is een verrekte schande. Er zouden mensen vervolgt moeten worden en opgesloten maar ondertussen staat de vvd hoog in de peilingen, wat een armzalig land van weelde is Nederland geworden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Ronald Heijman - Reactie op #4

Je ziet in de gehele politieke wereld dat politici electoraal baat hebben bij slecht beleid, als daarmee de politieke niet-achterban schade kan worden berokkend en de eigen politieke cultuur naar de eigen achterban wordt bevestigd in hun destructieve vooroordelen en gedachten. Dat is nu zo langzamerhand een goed onderbouwd effectief politiek concept. Trump, Orban, Rutte e.c., Wilders, Erdogan, Poetin, Bolzonaro, rechts- extreme figuren in Oost Europa, Afrika en Azie. Miltaire coupleiders. Ook opkomende rechts-extreme figuren en partijen winnen hierdoor stemmen in nu nog stabiele landen. Het is een trend, en een zeer gevaarlijke. Het kan werkelijk een omwenteling betekenen van stabiele landen, zoals in Europa en Amerika en oorlogen veroorzaken, als deze trend sterker wordt dan de democratische- en rechtstatelijke politiek leiders en partijen. Het zijn echter de kiezers die dit soort mensen volgen. Daar ligt het kernprobleem. Er is draagvlak voor onder een groot deel van de gedesorienteerde, gemanipuleerde en egoistische bevolking. Daarom vrees ik het ergste..

#5 Steeph

Correctie: Bulgarenfraude als hoofdoorzaak aanvoeren voor toeslagenaffaire is niet correct. De oorzaak lag al eerder, de bulgarenfraude versterkte het effect hooguit.
https://mstdn.social/@lightspeed/111183679932225249

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joop

Ooit in bijstand gezeten. Vrij gemakkelijk om te frauderen.

Wel dat kinderachtige gedoe als je niet op je afspraak verscheen bij zo’n verlepte ambtenaar, die stelde dat je aan het overleven was en gelukkig had ze zelf alles goed voor elkaar. Kreeg je mooi 10% of 20% naar gelang korting op uitkering.

Maar goed, in goed geïsoleerde sociale huurwoning voor lage huurprijs, de nodige toeslagen, had ik een best leventje. Zo zijn er busladingen mensen die best leventje hebben.

Minder leuk is het voor mensen met ziektekosten die niet volledig worden vergoed, of (mede door ziekte) in schulden zijn geraakt.

Neemt niet weg dat Henk Kamp meer gelijk had met zijn fraude-uitspraak. Echt iedereen in mijn netwerk met een uitkering deed dat. Gelukkig geen duizenden euro’s, dat zijn meer de slimme jongens die er vaak gemakkelijk mee wegkomen. Van te voren incalculeren wat kosten zijn bij gepakt worden, en zorgen dat ze weinig tot geen bewijzen hebben. Zo moeilijk is dat allemaal niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 P.J. Cokema - Reactie op #6

Maar waarom heet dat bij belasting ontduiken “de mazen in de wet zoeken” en bij de bijstand “fraude”?

  • Volgende reactie op #6
#6.2 Eric - Reactie op #6.1

Omdat Joop hetzelfde anekdotische gezwets uitkraamt als waar Henk Kamp zijn beleid op baseerde. Het was allemaal gelul zonder bewijs.

#6.3 Co Stuifbergen - Reactie op #6

10% of 20% ?

Tegenwoordig moeten mensen bij fraude 200% terugbetalen.

(bij de toeslagen-affaire was het misschien maar 100%, maar daarbij werden ook zulke boetes opgelegd aan mensen die niet fraudeerden. En dat ging ook soms om tienduizenden euro’s).

  • Vorige reactie op #6
#7 Joop

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 Eric - Reactie op #7

¯\_(ツ)_/¯