Duitse politici: “Geef de Grieken nazigeld terug”

Dossier:

NIEUWS - De Morgen meldt dat na de Grieken nu ook een aantal Duitse politici vinden dat het tijd is om te praten over schadeloosstelling met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog.

Krijgt Griekenland na lang zeuren en dreigen dan toch zijn zin en betaalt Duitsland een oorlogsschuld van vele miljarden terug? Duitse politici dringen er bij bondskanselier Angela Merkel op aan om eindelijk de portemonnee te trekken.

Open artikel

Reacties (14)

#1 Max

De Duitsers hebben in 1960 al aan hun herstelbetalingen voldaan, zoals afgesproken in de Londense Overeenkomst over Duitse Schulden van 1953.
Dus of de Grieken lopen te zieken of Duitsland is een bonnetje kwijt.

#2 Bismarck

@1: Leuk geprobeerd, maar die overeenkomst ging over de Duitse schulden van voor en na de oorlog, niet over herstelbetalingen van de oorlog zelf.

#3 Nonkel

Wel raar dat een land dat zelf om kwijtschelding vraagt, zelf op hoge poten herstelbetalingen gaat eisen van een land dat pas sinds de jaren ’90 bestaat.

#4 JANC

@3: Lolwhut?

#5 Dehnus

@2: Herstel betalingen, want als jou stam een vrouw van een andere stam doodt dan is dat toch minstens een varken waard verdorie!

Kleuters en Kip, Jonge Vrouw of oude Vrouw 2 kippen. Verschil moet er wezen natuurlijk in het patriarchale denken. En ach dat verwijfde kereltje mocht je gratis afmaken, want daar werd het stamhoofd wat ongemakkelijk van.

Ja sorry hoor maar als ik “Herstel betalingen” lees en dat gelijk getrokken zie worden aan “schuld afbetalen” dan gaat het me wat jeuken. Waarde toekennen aan mensenlevens en er profijt van halen kan alleen in dat soort stammen denken. Dat zegt niet dat de schuld van de Grieken niet wat coulanter kan… maar verdorie zeg het zijn me toch een paar haantjes in de EU…

#6 Bismarck

@5: Herstelbetalingen (spatienazi!) worden natuurlijk niet alleen uitgekeerd om dode stamleden, maar bijvoorbeeld ook voor vernielde infrastructuur en geroofde (staats)goederen. Die hebben na de oorlog Griekenland (en trouwens grote delen van Europa) nogal genoopt om (extra) schulden te maken.

@3: De BRD bestaat toch echt al wat langer (1949) en heeft zichzelf bovendien (oa.) in het in #1 aangehaalde verdrag als successor van alle Duitse staten benoemd (inclusief daaraan verbonden verplichtingen). De “hereniging” van 1990 is strikt genomen een annexatie. Ik zie de move van Griekenland ook eerder als een één of ander: Als men de Griekse schulden niet wil kwijtschelden, dan wil Griekenland de Duitse (oorlogs)schulden niet kwijtschelden. Zo raar is dat niet, want heeft Duitsland heeft die nog niet terugbetaald:

“Alle uitstaande vorderingen van herstelbetalingen werden in de Londense Schuldenovereenkomst uitgesteld totdat men een definitieve regeling hierover had bereikt (artikel 5 lid 2); gewoonlijk zouden ze daarmee tot aan het afsluiten van een vormelijk vredesverdrag – een letterlijke verwijzing hiernaar ontbreekt echter – worden uitgesteld, dat echter nooit werd gesloten: in 1990 werd het zogenaamde Twee-plus-Vier-verdrag “in plaats van een vredesverdrag” (“anstatt eines Friedensvertrages”) ondertekend.”

#7 Le Redoutable

Mogen wij dan ook nog even komen incasseren bij de Duitsers?

#8 Grolschje

Ja goed idee. Laten we 70 jaar na dato nog even geld proberen af te troggelen bij de Duitsers.

#9 Co Stuifbergen

@7: alleen als jouw familie onderduikers in huis had.

(zonder gekheid, bijna geen enkele levende Duitsers draagt schuld voor de oorlog, en de Duitsers in de DDR hebben lang moeten wachten eer zij dezelfde vrijheid als wij verkregen (om nog maar te zwijgen over onze welvaart).

#10 Co Stuifbergen

aanvulling op@9:
ik ben ook voorstander van het kwijtschelden van Griekse staatsschulden, voor zover dat arme Grieken helpt.
Want ik denk dat de armsten nooit goed geïnformeerd hebben kunnen beslissen over het aangaan van de schulden.

#11 Dehnus

@6: Ja en er is natuurlijk geen infrastructuur vernacheld in de verliezende stam? Nee hoor, die hebben het “spelletje gokken” verloren. Alsjeblieft man herstelbetalingen zijn al zo oud als de eerste op 2 benen lopende aap. Vrouw 1 varken, Meisje een Kip, Oude dame een krop sla, Verwijfde stamlid was gratis en wee je gebeente als je de zoon van het stamhoofd vermoorde.. dat is 15 oerossen!

Laten we wel zijn zeg en eens een keertje afzien van dit haantjes gedrag (Ja ook van Griekenland, niet alleen Duitsland) en eens zien hoe we dit op kunnen lossen. Want een “Highscore” haal je maar in een spelletje, niet op je bankrekening.

#12 Inkwith Barubador

Dan betaalt Duitsland die vergoedingen, en dan kunnen de Grieken het linea recta weer terug geven.

#13 Bismarck

@11: “Nee hoor, die hebben het “spelletje gokken” verloren.”

In het geval Duitsland-Griekenland (en net zo goed Duitsland-Nederland), was er niet bepaald sprake van een spelletje waar beide zijden eens gezellig achter gingen zitten. Duitsland was daar zeer duidelijk agressor in en heeft beide landen binnengevallen en vervolgens flink vernield en leeggeroofd (Griekenland overigens veel ernstiger dan Nederland, dat er bijzonder mild vanaf kwam). Daarmee heeft het beide landen ongevraagd op kosten gejaagd. Nederland heeft daarop in zekere zin genoegdoening gekregen door enkele annexaties van Duits gebied (toegegeven een magere compensatie), de Grieken zijn echter berooid en in anarchie achtergelaten door de Duitsers. Bovendien speelt er naar Griekenland nog wat extra’s:
“Een groot deel van de schuld betreft een afgedwongen lening, die nooit is terugbetaald. Hitler eiste in 1942 van de Griekse nationale bank een krediet van 476 miljoen rijksmark. Om dat terug te betalen, moet Berlijn nu tussen de 8 en 11 miljard euro ophoesten.”

Ik ben het met de meesten hier eens dat je onder goede vrienden graag vergeeft en vergeet en dus niet over zaken van een mensenleven geleden begint, maar aangezien Duitsland (en Nederland net zo min) zich niet bepaald als goede vriend gedraagt jegens Griekenland in nood, wordt het ineens een stuk logischer dat Griekenland dan ook Duitslands schuld jegens hen in herinnering brengt. En die gedachte is blijkbaar zo vreemd nog niet, want een flink deel van de Duitse politici (Linke, SPD en Grüne, samen goed voor een meerderheid in de Bondsdag) denkt er ook zo over.

#14 Olav

@12:

Dan betaalt Duitsland die vergoedingen, en dan kunnen de Grieken het linea recta weer terug geven.

Als daarmee een streep gezet kan worden onder alle claims en schulden, prima toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*