Voorlichting – of modieuzer, bewustwording – helpt dus geen klap. Kun je iets anders concluderen wanneer na jarenlange promotie van de schijf van vijf en allerlei andere campagnes om toch vooral gezond te eten, blijkt dat we met ons allen alleen maar dikker worden? Zelfs de media, die altijd worden gekielhaald wegens het onrealistisch dunne ideaalbeeld dat ze propageren, hebben kennelijk belazerd weinig invloed op ons daadwerkelijke gedrag. Inmiddels is al ruim de helft van de bevolking te dik, en ook onder kinderen en tieners neemt vetzucht fiks toe.
Ergens kan ik me de verwarring onder consumenten wel voorstellen. Wanneer het logo Ik kies bewust ook op zakken chips wordt geplakt, alleen omdat déze chips ietsjes minder vet bevatten dan normaal, raak je al snel de weg kwijt en in de ban van zelfbedrog. In de praktijk lijkt het kolderlogo vooral uit te pakken als een stunt om duurdere – want zogenaamd ‘bewustere’ – versies van inherent ongezond voedsel aan de man te brengen. Ooit dat logo gezien op een zak appels, een pak karnemelk of op een halfje bruin?
Maar wacht. Er gloort hoop! Ter ere van ons almaar dikker wordend Nederland gaf het Convenant Gezond Gewicht, een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven, gisteren een feestje voor zichzelf. Het convenant pleit voor gezonde kantines en een gezonde leefstijl. Ze hebben zelfs een apart jeugdproject opgezet, JOGG: Jongeren Op Gezond Gewicht!
Welke partners uit het bedrijfsleven doen mee? Nu ja, Nutricia, Unilever, Albert Heijn, Campina – precies die instanties die ons met verve ongezond eten aan de hand doen, precies de instanties die zichzelf schoonwassen met hun zelfbedachte Ik kies bewust-plakkertjes op hun spullen. Via JOGG biedt Albert Heijn scholen ter promotie eens per jaar een lunch aan, met daarin een lekker pauzehapje: een müslireep. Heeft u ooit uitgezocht hoeveel calorieën een zo’n nepgezonde müslireep bevat? Ik wel. Voor de lijn kun je net zo goed een ouderwetse Mars eten.
Het Convenant is niets anders dan een van overheidswege geaccordeerde entree van voedselbedrijven in scholen, onder het motto dat hun spul ‘gezond’ zou zijn. (In Amerika proberen bedrijven in een vergelijkbare stunt zelfs pizza tot een groente te verklaren. What’s next, verzuchtte iemand: wordt pepperspray straks een specerij?)
Inmiddels heeft vervoersbedrijf Connexxion bij wijze van proef in vijftig bussen een snackautomaat geïnstalleerd. Dit bij wijze van ‘extra service’ aan de reizigers. Op Twitter wordt sindsdien gesproken over de obesibus.
Reacties (27)
Leuk voorbeeld van de müsli. Een ontbijt met müsli is bijna hetzelfde als een pak koekjes met melk naar binnen werken. Vooral suiker. Toch denken wordt gedacht dat het goed is. Want er zitten stukjes fruit bij!
Ontbijtkoek is er nog zo 1! Een reep met suiker (enkelvoudige koolhydraten), geprofileerd als gezond.
Komt het toch terug op kennis over ons voedsel. Maar dan wat verder gaan dan het ik-kies-bewust logo! Een gezond eetpatroon ontwikkelen kost véél inlezen. Toepassen in het begin vergt discipline, immers je veranderd een leefpatroon. Maar daarna weet je niet beter.
Overigens is ‘dik’ zijn niet alleen aan eten toe te wijden. Met enkel een gezond(!) dieet verminder je maximaal 5% van je gewicht. De rest komt aan op lichaamsbeweging. Zweten, oftewel nog meer discipline.
Een ontbijt met müsli = yoghurt met ongepelde geplette granen, wat gedroogde vruchten en noten en GEEN suiker. Eventueel stukjes appel.
De yoghurt maken we trouwens bij voorkeur zelf van (vloek!) volle melk, direct van de koe. (ik ben pensioengerechtigd en heb toch geen problemen met cholesterol)
Is dat niet gezond?
Wat mij opvalt in de discussie over obesitas etc. is dat de aandacht vooral uitgaat naar de energieconsumptie (eten) en nauwelijks naar de energieproductie (bewegen) van de mens. Ook ik eet me suf, maar ben nog steeds strak omdat ik ook veel beweeg en sport. Ik denk dat – als de overheid hier al een taak heeft – vooral deze kant van de energiehuishouding kan worden beïnvloed. Geen vettaks dus, maar een scooterverbod, om maar wat te noemen. Op het voortgezet onderwijs wordt standaard begonnen met een uur bewegen, dat is ook nog eens goed voor het puberbrein. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Waar een wil is, is een weg.
Waar ik in elk geval zo langzamerhand behoefte aan heb is een maatschaplijke kosten-baten-analyse van de vervettingsepidemie. Misschien zijn we met zijn allen wel veel goedkoper uit met al die dikkerds. Die gaan immers veel eerder dood.
Geen vettaks dus, maar een scooterverbod, om maar wat te noemen.
+1
Hou es even op over die scooters. Een autoverbod haalt veel en veel en veel meer uit. Al die kinderen die met de auto naar school worden gebracht en de ene voet niet meer voor de andere gezet krijgen. Daar zit het grootste probleem. Laat de scooters met rust.
Als je het over het beperken van het autogebruik hebt,reageren veel mensen,vooral mannen, op een manier die doet denken aan castratie-angst.
waarom niet en-en?
Ik kies bewust
geen industrieel vervaardige levensmiddelen.
>In Amerika proberen bedrijven in een vergelijkbare stunt zelfs pizza tot een groente te verklaren
Zoals een vriend van mij altijd zegt, met een pizza Hawaii en een glas water heb je de hele schijf van vijf te pakken: ananas en tomaat, deeg, ham en kaas en tenslotte vet.
Als de voedingsmiddelen-industrie het serieus meent zouden ze eens goed naar de samenstelling van hun producten moeten kijken. Zoals de schijnbaar onstuitbare opmars van high fructose corn syrup. In de VS is er al geen ontkomen meer aan. Goedkope troep waar je dik van wordt, diabetes en hartproblemen van krijgt. En daar valt ook niet zomaar tegenop te sporten. Gezond eten is in hoog tempo een luxe product aan het worden.
En dan zegt iemand van het Voedingscentrum doodleuk het volgende:
Schutte wijst op de campagnes tegen het roken. ‘’Die hebben ook 40 jaar geduurd voordat het roken pas echt ging afnemen. De campagnes tegen overgewicht bestaan nog maar tussen de 10 en 15 jaar, we hebben dus nog even te gaan. De leefgewoonte van mensen veranderen, doe je niet van de een op de andere dag.’’ http://www.communicatieonline.nl/nieuws/bericht/paul-rosenmoeller-wil-meer-publiek-private-samenwerking-tegen-obesitas/
Der innere Schweinehund is voor menigeen te sterk.
Het lijkt mij meer een probleem van industrieel bereid voedsel en marketing en niet perse vet, zout of suiker. Het zit vol troep, het is spotgoekoop, overal te krijgen.
De marketing heeft de hele smaakbeleving vermallemoert, kinderen en veel twintigers en dertiger zijn opgegoeit met de indoctrinatie dat die fastfood meuk lekker is. La malbouffe, ze weten niet beter. Vanavond geen zin om te koken? De meesten weten niet eens meer hoe het moet en denken dat een blik bonen opwarmen koken is.
Godsgloeiende godver.
Het gaat niet over calorieën. Calorieën tellen is onmogelijk, dat zou namelijk betekenen dat je rekening moet houden met elke graankorrel die je naar binnen werkt en elke stap die je zet om het energieverbruik in balans te houden.
Stop met die onzin gebaseerd op broddelwerk uit de jaren 60 waar massaal op terug gekomen wordt de laatste jaren.
Ik weet dat het moeilijk is om zelf wat versere wetenschap er op na te trekken maar het ‘vet is slecht en prop jezelf vol met granen’ dogma kan al lang de prullenbak in.
Hardstikke moeilijk, en een beter excuus om er dan maar een beetje fact-free op los te ouwehoeren bestaat er dan ook nauwelijks:
alles van vroeger is achterhaald, dat hoeft geen betoog.
De mensen kauwen niet goed. Je moet goed kauwen.
Zodat het eten gelijkmatig in je bloed komp…
http://www.youtube.com/watch?v=CvFbL2iGAUw
Ik wilde graag even mijn waardering uitspreken voor de pepperspray referentie. I see what you did there!
He gelukkig. Eindelijk iemand die ’t ziet :)
Voor wie bovenstaande niet kan volgen: http://www.google.com/search?q=pepper+spray+it's+a+food+product+essentially
Annemarie Mol pleit voor de afschaffing van de kilocalorie, zie ook 3e alinea van:
https://sargasso.nl/archief/2012/01/23/onzekerheid-troef-het-betwiste-gezag-van-de-wetenschap/
En dan nog al die verborgen suikers;(en vetten) fles ketchup bevat 25 suikerklontjes.
Cup a soup…een stuk of 7… etc etc.geen samengestelde producten meer kopen;pas dan weet je wat je eet; En bovendien ,smaakt het dan eindelijk ook nog ergens naar.
Ook fruit, bevat van nature al heel veel suiker;wat niet beter is;dan geraffineerd. En met 1 appel je al de MAX minimaal binnen hebt;aan suikers…
Weer buitenspelen,voetballen sporten, leren vallen…(haha) ..en al die ouders die uit gemakzucht 7 dagen per week friet met frikadelletjes voeren.. want druk druk druk druk.
In Italie, worden kinderen in allen dorpjes om 8 uur opgehaald.
dan eten ze op school; ook warm; 3 gangen menuutje…in de middag.
en om 17 uur worden ze weer met de busjes,naar hen dorpjes gebracht..
Toch zijn kinderen daar, 6 mal zo dik als hier…van 6 busssen vol kinderen; heeft er hooguit 1 een normaal gewicht.
Dat was vroeger niet. OOkal aten ze toen ook veel pasta en overal brood bij.
Ik denk dus dat mac donalds, snackbarren, en snacks in de winkel;
Die hen opmars hebben gemaakt;
Als zijnde dagelijkse kost…hier de oorzaak van zijn.Vooral omdat het nauwelijks voedt; loos overdosis troep je alleen maar meer honger van krijgt en zucht nar suiker en vet stimuleert. We maken foute keuzen.
OOk uit gemakzucht we geen tijd meer willen nemen; enige aandacht aan voedsel te besteden voor wat het waard is.
Mijn leven lang eet ik suikerss en vetten en let daarbij niet op kwantiteit ,meet 1.80m en weeg 74 kg.
Ik blijf doorgaan met wat ik altijd al gedaan heb ,daar helpt geen lieve moedertje aan,en zeker overheidsmaatregelen niet.Opgedrongen gezond voedsel smaakt me niet.
En opgedrongen vetten, suikers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen wel?
Kijk, iedereen moet natuurlijk doen waar hij zin in heeft. Ik rook zelf bijvoorbeeld als een ketter en heb er een hekel aan wanneer mensen daarover beginnen te zeuren.
Alleen het woord “opgedrongen” vind ik wat misplaatst, want al dat spul zit er niet van nature in. Maar als ik etenswaar koop, dan moet ik wel verdomd goed oppassen om geen voedsel te kopen waar al dat vergif in zit, want dat is tegenwoordig steeds moeilijker, om niet te zeggen bijna onmogelijk. Daar is het woord “opgedrongen” dus eerder van toepassing.
Het is natuurlijk mooi dat je zelf in zo’n goede conditie bent, maar het verband met overgewicht en suikerziekte is natuurlijk onmiskenbaar en het zou me niets verbazen als de toename van kanker (bijna 40% in de afgelopen 10 jaar) er ook iets mee te maken heeft.
Ik verkeer in de luxe positie dat ik een kokkin heb die ik zelf de recepten heb leren maken. Gasten die bij ons mee-eten (we hebben geen traditioneel restaurant) gaan zelden nog naar de plaatselijke restaurants, maar wachten nieuwsgierig af wat de pot deze keer zal schaffen. Dus zo beroerd zal het nou ook weer niet smaken.
(we maken bijna alles zelf uit de natuurlijke grondstoffen)
Harm: het verband met overgewicht en suikerziekte is natuurlijk onmiskenbaar
Ja, maar het heeft ook veel met spiermassa te maken. Spieren gebruiken (zelfs tijdens rust) suiker en houden zodoende je bloedsuikerspiegel laag.
Het heeft allemaal te maken met mijn jeugd,een van de jaarlijkse hoogtepunten in een kinderleven is zijn verjaardag.Daarbij hoorde in mijn tijd ook trakteren op school,lekker legaal snoepen in de klas.
Dat werd grondig verziekt door een in de jaren zestig gestarte reklame-campagne”Snoep verstandig eet een appel”.In plaatst van het door klasgenootjes veel hoger gewaardeerde snoepgoed werd de ouders aangeraden fruit mee te geven als traktatie.Ik zie me nog lopen met twee tassen Cox D’oranges,het traktetie-materiaal werd nu niet bepaald met gejuich in ontvangst genomen.
Ik eet nog steeds geen appels.
Dr Pepper Spray, dat kan ook nog:
http://cheezburger.com/View/5510860800
De helft van de bevolking is tegenwoordig hoogopgeleid, en de helft van de bevolking is te vet; maar dat zal dan wel de andere helft van de bevolking zijn. Of niet. Maar men is niet te vet door het vet, maar door de suiker; dat zal dan cognitieve dissonantie op hoogopgeleid niveau zijn.