Dat ik meeliep in de demonstratie was stom toeval: ik was onderweg naar het centrum van Arnhem om te winkelen. Toen ik uit de trolleybus stapte zag ik de ongeveer 150 man en vrouw staan. Voornamelijk jonge mensen. Warm gekleed want is het was koud. Ik kreeg een folder aangereikt waarin werd uitgelegd dat het ging om een demonstratie tegen het rechtse kabinet van van Wilders: Samen in verzet tegen Wilders en zijn kabinet. Dus niet het kabinet van Rutte maar het kabinet van Wilders! Hoewel ik de openingstoespraak had gemist besloot ik onmiddellijk om mee te lopen. Ik sta geheel achter het doel van deze demonstratie: ook ik ben tegen het hak en snoei beleid, tegen de economische kwakzalverij die doorgaat voor “verstandig beleid” en de afbraak van het beetje cultuur dat we nog hebben in Nederland.
Ik demonstreer niet vaak: de laatste keer dat ik meeliep in een demonstratie was in de jaren tachtig. En wat een contrast: met 400 000 man liepen we door Amsterdam. Deze keer waren het er slechts 150. In die goede oude tijd kon je veel mensen bij elkaar brengen om actie te voeren of te protesteren. Wat is er toch gebeurd? Hebben we het zo goed? Maar hé dat is vreemd, als we Wilders moeten geloven zijn de mensen het nu “zat” en heeft de linkse elite er een potje van gemaakt. Hoe zit dat eigenlijk met die onvrede vraag ik me dan af. Bij mijn weten worden we al jaren niet meer door links geregeerd, er zat altijd wel een VVD en/of CDA in de regering en meestal was de Premier een CDA-er. Over jeugdsentiment gesproken …
Winkelen en netwerken
Zolang de mensen maar ongestoord kunnen winkelen is er toch niets aan de hand? Dat bleek ook gisteren: met een grote boog liepen we om de het centrum heen. Begrijpelijk – en blijkbaar met de politie afgesproken – liepen we niet door het winkelend publiek, maar het gevolg was wel dat we misschien 10 toeschouwers hadden en waarschijnlijk is er niemand door deze demonstratie overtuigd. Ik heb meegelopen tot de Mark waar halt werd gehouden om te luisteren naar twee sprekers: iemand van de Internationale Socialisten en een iemand van de organisatie van de demonstratie. Daarna ben ik mijn eigen weg weer gegaan: over de Markt tussen de kramen. De demonstratie was nog goed te horen tussen de marktkramen maar het maakte geen zichtbare indruk op de marktkooplui en het winkelende publiek. Waar ik zojuist midden tussen stond was een randverschijnsel geworden, hier ging het gewone leven zijn gang en werd handel gedreven alsof er niets aan de hand was.
Heeft dit protest ook maar iets bijgedragen aan een aantasting van de macht van Wilders? Ik hoorde een van de toeschouwers zeggen dat we Wilders alleen maar helpen: hij krijg alleen maar meer aandacht door deze demonstratie. Was het voor niets? Nee, volgens mij niet. Maar de reden is niet dat we ook maar een toeschouwer hebben overtuigd of dat er ook maar een bezuinigingsmaatregel door wordt teruggedraaid. De reden waar ik op doel is te vinden het verslag van een andere “participerende recensent”:
Wie waren er? Veel bekenden uit linksradicale kringen, dat maakt zoiets ook wel aardig als bijklets- en handdruk-gelegenheid.
Het belangrijkste nut van dit soort bijeenkomsten is dat je elkaar ziet, dat je elkaar weer spreekt en dat je je organisatie kan versterken. Wat er gebeurd na afloop is belangrijk dan dat wat zichtbaar is tijdens de gebeurtenis: netwerken.
’there is no such thing as society’
Het is van een geheel andere orde maar in de Verenigde Staten doen de Republikein er alles aan om vakbonden en andere groeperingen zoals ACORN en andere linkse groeperingen het leven onmogelijk te maken. Rechts-Amerika weet het belang van deze organisaties op waarde te schatten. In Wisconsin is de vorig jaar gekozen Gouverneur schaamteloos bezig met union busting. Het gevolg van de onttakeling ervan is een bijna complete afbraak van sociale voorzieningen. Democraten verliezen al sinds de jaren 80 bijna alle verkiezingen – en als ze al winnen doen hun Presidenten de ene na de andere concessie aan rechts. Zo ver is het in Nederland natuurlijk nog niet maar als links niet oppast gebeurd hier hetzelfde. Want net als de Republikeinen in Amerika is de regering hier ook bezig met afbraak van sociale voorzieningen. De crisis wordt aangegrepen om maatregelen uit te voeren waar in andere tijden niet voldoende steun voor te krijgen is. De ideologie van rechts – een kleine staat, lage belastingen en ieder voor zich individualisme kan nu in de praktijk gebracht worden. Daar tegenover staat nu een onderling verdeeld links dat daar geen goed antwoord op kan formuleren – erger nog af en toe zelfs mee doet, zoals de recente steun van Groen Links voor de politie missie naar Afghanistan laat zien. Hoe weinig men dit beseft is te zien aan de geringe belangstelling voor een demonstratie als gisteren, zo lang we maar kunnen blijven winkelen is de wereld nog OK.
Update: dank aan reageerder David. Dit past heel goed bij mijn verhaal:
Reacties (16)
Ja, kijk een hier, mensen zijn nu eenmaal ‘rechts’. ‘Links’ worden mensen alleen als het nodig is.
Is het nu nodig? Zeker wel, maar het zal nog even duren voordat meer mensen dat door krijgen. Pas als ze niet meer kunnen winkelen….
@1 Hoe bedoel je “links zijn als het nodig is”? Wat betekend links zijn volgens jou dan?
alles is nog steeds oke inderdaad :)
http://www.youtube.com/watch?v=qAQrsA3m8Bg
@2: In dit geval bedoel ik met links alles wat ineens in beweging komt als de koopkracht merkbaar verslechterd en het lastigter wordt ziektekostenverzekeringen, de energienota, kinderopvang, eigen bijdragen aan van alles en nog wat èn het winkelen te betalen.
Dan willen mensen nog wel lid worden van een vakbond of de straat opgaan om te demonstreren tegen (bijvoorbeeld) bezuinigingen. Ik meen me te herinneren dat historische gezien zulke activitetien als ‘links’ werden bestempeld. Terijl het puur belangenbehartiging is en dat is, dacht ik, noch links, noch rechts te noemen.
@4 En wat is dan rechts volgens jou? Wiens belangen behartigt rechts?
Ben het eens met Peter, maar zou het iets anders verwoorden.
‘Rechts’ is belangen behartiging voor de rijke elite, ‘links’ is belangen behartiging voor de arme onderklasse.
Wanneer mensen denken dat ze tot de rijke elite behoren, bijv. omdat ze niet een allochtoon zijn, een huis van 2 ton bezitten, een nieuwe auto rijden en ook nog rond kunnen komen, dan zijn ze rechts.
Zodra het financieel wat moeilijker wordt, dan realiseren ze dat ze tot de onderklasse horen en worden ze links.
(Ook al was dat allang zo: voor de rijke elite moet je toch minimaal tot de rijkste 20% behoren, en 80% van de mensen dat niet.)
Wilders kracht is dat hij opkomt voor de minder-rijke elite, de 60% die niet rijk is, maar ook niet arm.
(de 20% armen, dat zijn de allochtonen weet je wel, die de uitkeringen stelen waar de midden 60% voor moet werken.)
En om dat te doen vormt wilders een coalitie met de VVD (dat zijn de mensen die denken dat ze tot de top 20% horen).
Het is interresant allemaal… :-p
@4 en @6: wat jullie beschrijven noem ik middeninkomens. Misschien denken ze dat hun belangen door deze regering worden behartigd, ja dat is waar. Maar is dat ook zo? Dat is de vraag – volgens mij is dat niet zo.
@5: Wat zijn dat voor uitdagende vragen? ;-)
Voor mij is een club als VNO-NCW recht te noemen en de FNV links, Gewoon de ouderweste baas-loonslaaf tegenstelling.
Verder maakt het me niet uit wat links of rechts is. Als zowel de baas, als de loonslaaf de stemwijzer invult, maken ze allebei een kans om bij een politieke partij uit te komen waarvan de nooit hadeen gedroomd daar bij te zullen horen.
@ #1 Peter
De wereld (te beginnen met Nederland) zou er inderdaad een stuk beter uitzien, indien men al “links” als een groep “anderen” niet meer kan winkelen; of nog slechts bij de voedselbank en kringloop ;-)
@#9
Achter “links” het woord werd toevoegen a.u.b.
@7 In dat geval zijn we het dus eens.
Het is net als bij winkels: om de klant over te halen hoef je niet per se de goedkoopste te zijn. Het is voldoende om de klant te overtuigen dat je de goedkoopste bent. Ook al is dat niet zo (Daarom zijn IKEA en Media Markt succesvol, terwijl ze niet het goedkoopst zijn).
Dus de VVD+PVV stemmers denken dat ze in hun eigen belang stemmen. De mythe is dat de coalitie zal bezuinigen op immigratie, bijstand en sociale voorzieningen ten behoeve van de ‘rijke’ VVD en PVV stemmers.
(Immigratie is bijzonder lachwekkend. Immigranten leveren een netto bijdrage aan de staatskas. Dus door immigratie tegen te houden maak je meer kosten aan IND personeel, en je verliest belastinginkomsten.
Kijk, prima als je a la Japan xenofoob wilt zijn en immigratie wilt stoppen. Maar hou jezelf niet voor de gek dat je daarmee rijk zult worden. De Japanners maken tenminste een bewuste keuze: geen immigratie, wel een lagere welvaartsniveau.)
Wat een kroegpraat allemaal zeg, en nog wel zeer verouderde kroegpraat ook.
@ #12
Hoe bedoel je oude kroegpraat:
Van voor je delirium? ;-)
@13
Nou, met name Hein komt eigenlijk met Marxisme in jip en janneke taal aanzetten. Het bekende: veel mensen weten niet wie hun werkelijke belang vertegenwoordigd…Ze worden misleid door een elite…
Daarnaast is Nederland niet meer op te delen tussen het traditionale links en rechts
@14: die verduivelde linkse elite toch weer….
Dat van die elite klinkt inderdaad heel erg bekend in de oren. Het wordt de laatste 10 jaar vooral door rechts gebezigd, van Fortuyn tot en met Wilders.
Er zit overigens wel wat in dat argument hoor. Een elite, links of rechts, zwart of wit, boven of … boven, zal altijd proberen haar eigen positie te behouden. Macht corrumpeert nu eenmaal.
@14: We (althans circa 20% van “ons”) worden eerder misleid door de PVV. Toegegeven, ook de VVD weet heel wat van haar product te slijten bij mensen die bij andere partijen beter af waren. Wat dat betreft is #11 spot on.