Moskee wil gebedsoproep via luidsprekers

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Moskee wil gebedsoproep via luidsprekers

En meteen hangt er weer een wetswijziging in de lucht…

0

Reacties (15)

#1 knut

Op zich hebben ze alle recht. Kerken mogen hun klokken luiden dus moskeeën mogen hun zieltje oproepen voor t gebed. Gelijke monikken gelijke kappen.

Alhoewel… 5 keer per dag dat vreselijke gekrijs (arabisch is geen mooie taal) door de lucht. Ik vind t niet om aan te horen en kan me voorstellen dat men er bezwaar tegen gaat maken. Al vind ink termen als islamisering daarin niet passen. T is gewoon overlast. Misschien als zij ook daar een westerse variant voor kunnen bedenken. Iets monotoons ala kerkklok maar toch genoeg eigen karakteristiek. Moet toch kunnen?

#2 Joost

1x per week vind ik iets anders dan 35x.

Het recht hebben ze dus niet. Wat mij betreft mogen ze dus ook 1x per week blèren.

Beter nog: verbied alles… Ben je van het gezeik af en kan je rustig uitslapen op zondag.

#3 ali

bij mij in de buurt is het alang van pas om ochtend gebedden op te roepen. en als we toestemming vroegen van de overheid had het niet gemogen.

@spuyt 12
jij woont in Amsterdam bij het station en geloof mij maar in die buurt wonen weinig moslims. het zijn puur buurten waar overwegend veel moslims wonen. die de oproeppen willen zoals: het schilderswijk, transvaal, en weet ik veel nog tientallen andere wijken. dus niet zeggen : verbied alles… Ben je van het gezeik af en kan je rustig uitslapen op zondag.
want als het mag zou het niet eens in jou wijk zijn.

#4 Joost

@ali: Ik snap je reactie niet. Wat ik wel weet is dat er in mijn wijk heel veel moslims wonen. 42% is allochtoon. En dat is voornamelijk turks/marrokaans.

#5 micha

Wettelijke gezien als men maar binnen de geluidsnormen blijft. Zandvoort heeft een vergunning voor 70 met enkele piekdagen op 75. Vraag me af of 64 decibel binnen de reguliere grens zit.

Aangezien het hier om 3x daags gaat lijkt me een vergunning niet gewenst omdat het een te grote inbreuk maakt op mensen die er last van hebben.

Overingens hebben kerken ook geen vrijbriefje om de klokken te luiden.

#6 Jay

@ali, ik snap wel wat je zegt, maar het is volgens mij niet helemaal waar dat dit alleen speelt in buurten waar (bijna) alleen maar moslims wonen. Ik heb zelf een tijd vlak bij een moskee-in-aanbouw gewoond in Amersfoort en ook daar was sprake van een aanvraag voor oproep tot gebed. Als ik mij goed herinner is er toestemming gegeven, voor 1x per week. Nou en die buurt woonden toch echt niet alleen maar moslims hoor (wel veel, dat geef ik toe).

Los daarvan: vind jij het een goed idee om bepaalde buurten of wijken zodanig ‘moslim-georienteerd’ te maken dat er eigenlijk alleen nog maar moslims willen wonen? Dat gebeurt nu eigenlijk al te veel, maar het lijkt mij niet bevorderlijk voor de integratie.

#7 Jay

En nog even ter aanvulling: het draait mij puur om de overlast. Als kerken 3 tot 5 keer per dag de klokken wilden luiden zou ik daar ook tegen zijn. 1 keer per week is meer dan genoeg.

#8 Mark

Als de moskeeen een speciale bel zouden luiden zou het een stuk minder erg zijn dan een oproep. Een menselijke stem, en dan ook nog eens in een vreemde taal veroorzaakt meer irritatie en overlast dan een bel. Niet-gelovige allochtonen zijn het vast met me eens.

#9 Joost

Ik hoop de gelovigen ook. Ik vind Arabisch ook een lelijke taal trouwens. Bijna net zo lelijk als Duits en Nederlands…

Verklaart ook meteen weer waarom wij van die klokken hebben. Aanvullend voordeel: Die kan je in oorlogstijd omsmelten tot munitie. Probeer dat maar eens met een omroeper!

#10 knut

@9 zo’n omroeper kan je ook inschakelen als wapen (Noriega, Panama).

Verbaast me trouwens dat klokken nog maar zo weinig mogen luiden. Ik ben naast een kerk opgegroeid waar elk uur de klok sloeg, bij trouwerijen, begrafenissen, bijzondere diensten en op zondagochtend. Ik kon probleemloos door de zondag oproep slapen. Dat zie ik niet als optie bij een moskee.

#11 micha

De buurt is er inderdaad op vooruit gegaan. Heerlijk die stilte.

De eerste de beste kerk die hier elk uur gaat luiden wil ik best een keer vanuit geloofsovertuiging betreden.

#12 Joost

Beeldenstorm-technisch gezien?

#13 micha

Als ik een Imam met minaret was zou dan inderdaad een goede vergelijking zijn.

Als realist is het meer de klok horen luiden en er dan voor zorgen dat de klepel kwijt raakt.

Wat doet een beetje kerkklok eigenlijk op de metaalmarkt?

#14 knut

@13 aangezien men ondertussen al t koper uit de spoor sloopt moet t vast lonen om die klepel (als je kan ook de klok meenemen , hoor!) te verkopen.

#15 Astronaut

Ik heb net zelf vier weken het ´genoegen´ mogen smaken van vijfmaal daags gebed in Egypte en Jordanië. Ze tetteren met al die luidsprekers ook nog eens tegen elkaar in met verschillende gebeden. Het horen en zien vergaat je, het is gewoon pure geluidsoverlast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*