[qvdd]
“Het land van Wilders is een grimmig land waarin weinig vrolijkheid zal zijn en weinig ruimte voor non-conformisme, in die zin dat iedereen die afwijkt van het door Wilders zelf gesmede malletje van de Nederlander daarin op argwaan of zelfs agressie zal stuiten.”
“Dat hoeft niet alleen moslims te treffen, maar ook andere orthodoxe gelovigen, rechters die een uitspraak in strijd met het gesundes Volksempfinden doen, schrijvers, kunstenaars, journalisten, linkse politici, of wellicht een voetbalcoach die een foute wissel doet.”
Aldus Marcel ten Hooven, hoofdredacteur van ChristenDemocratische Verken- ningen, blad van het wetenschappelijk instituut van het CDA.
Reacties (7)
Bangmakerij, hij wil de rest van de CDA-ers nog niet kwijt. Vroeger bang voor de linkse kerk, nu voor Wilders. Waar ze zelf voor staan heb ik het CDA nog niet gehoord. Oja, dat wetenschappelijk blad van het CDA is wel het beste van alle partij-wetenschappelijke bladen, dat mag gezegd worden.
Dat lijkt me de spijker op de kop.
Ik kan het commentaar van Jonas dan ook niet plaatsen, ten Hooven beschrijft toch precies hoe de PVV nu opereert? het valt hem alleen maar te prijzen dat hij vindt dat het CDA daar niet aan mee moet werken.
Toe nou Cerridwen,ook al komt de Pvv in de regering, dan is het land nog niet van hem, nog geen 1/3 van de regering. Er zullen voor moslims en andere niet-westerse allochtonen minder leuke tijden aanbreken, waar ik meer voor vrees. Maar niet zoals meneer Ten Hooven beschrijft over non-conformisme, orthodoxe grefo’s en alleen maar zeggen wat Wilders wil horen. Kom op zeg!
Of is hij bang dat Wilders ooit nog een meerderheid van de zetels krijgt. Wiens medeschuld is dat dan, jawel, de andere partijen, want die doen dan dingen wat de kiezer niet aanstaat, en de kiezer op de Pvv doet stemmen.
Trouwens de grefo’s vrezen met grote vrees een CDA-loze regering, dan zal misschien het artikel vrijheid van onderwijs teruggedraaid worden. Daar zijn veel christenen bang voor.
@Jonas: je begrijpt ten Hoove geloof ik niet goed. Als hij het heeft over ‘het land van Wilders’ dan gaat het niet om het concrete beleid wat een regering met 1/3 PVV voert, maar wat Wilders voor land voor ogen heeft, dus welke tendens er van zijn gedachtengoed uitgaat. Dan stel ik opnieuw vast: een rake schets van de gevolgen van het gedachtengoed van Wilders.
Vervolgens schrijft hij dat stuk niet voor niets: het CDA heeft immers de keuze om dit gedachtengoed wel of niet aan een meerderheid te helpen. Dat is dus niet heel hypothetisch, maar juist heel praktisch blijft het gedachtengoed van Wilders beperkt tot geschreeuw vanuit de oppositiebankjes, of geef je hem 1/3e stem in de regering en wordt het ook merkbaar in het beleid?
De keuze die Ten Hoove maakt lijkt me goed gemotiveerd en ondersteun ik volledig (maar dat was inmiddels duidelijk denk ik).
Vind het een onterecht verwijt van ten Hoove. Het was immers zijn minister die een cartoonist liet oppakken voor wat tekeningetjes. Het was zijn premier die onderzogd hoe hij Fitna kon verbieden. Wilders houdt zich ook gewoon aan de wet. Dat hij wellicht nieuwe, of juist oude, normen wilt instellen is niets anders dan wat e CDA al die tijd ook probeerde. Om over conformisme te praten vind ik trouwen verwerpelijk, alsof Wilders iedereen wilt straffen die anders denkt of zich anders gedraagd… De zoveelste poging de PVV te radicaliseren.
Het CDA zat 8 jaar lang in het centrum vd macht en nu zijn ze gedecimeerd tot de 4de fractie.
De opkomst van Wilders gaat hand in hand met het CDA toch is overkomen. Een halvering van de fractie, het kwijtraken van een bepaalde positie, het is niet helemaal vreemd dat de onderbuik van het CDA zo reageert. Men kan weinig gezelligs aan Wilders ontdekken omdat men sowieso in een weinig florissante positie zit.
Even treuren kan wel maar op een gegeven moment moet men wel aan het landsbelang denken. Het land moet wel geregeerd worden.
Toch als wetenschapper zoals de Ab Klink zijn voorganger altijd nuanceerde en relativeerde, je hoeft geen politiek statement te zetten. Het CDA-blad kenmerkte zich juist door een brede kijk op de samenleving waarin zowel rechts als links mee mag denken. Dat maakt het zo sterk.
Tuurlijk begrijp ik wel hoe je dat kan uitleggen. Een schrikbewind van de Wilderianen, natuurlijk zullen er mindere dingen gebeuren, waar ik zeker geen voorstander van ben, ik wil heel de pvv niet in de regering, maar de reactie is naar mijn bescheiden mening zwaar overtrokken.