Quote du Jour | Today’s fringe becomes tomorrow’s mainstream

Serie:

SargQdJ09

Putin has spent years courting the European far left and far right. For years too, conventional opinion has regarded his alliance-building as another sideshow. (…)

Putin was smarter. He understood what conventional wisdom never grasps: today’s fringe becomes tomorrow’s mainstream. Putin has welcomed his admirers from the European left and pumped money into Marine Le Pen’s Front National in France. His investment is coming good.

Achter de anti-EU referenda (Oekraïne, Brexit) gaat volgens Guardian-commentator Nick Cohen iets sinisterders schuil: het Kremlin onderhoudt al jaren warme banden met zowel radicaal linkse als populistisch-nationalistisch rechtse bewegingen en partijen, teneinde de EU intern te verzwakken.

Nu staat het allerminst vast dat Moskou het Nederlandse Nee-kamp via omwegen financieel heeft gesteund, al leken nogal wat argumenten voor dat ‘Nee’ een slechte kopie van de Russische propaganda, waarin Oekraïne een natuurlijke satellietstaat van Rusland is en nu gerund wordt door fascisten en olichargen die via een – door de Amerikanen georchestreerde – staatsgreep aan de macht gekomen zouden zijn.

Hoe het ook zij, dat EU-sceptische krachten met diverse referenda de massa’s op de been weten te brengen om politieke varianten van de Engelse sleutel in de raderen van de Brusselse machinerie te werpen, speelt Moskou in ieder geval prima in de kaart.

Reacties (11)

#1 su

Nick Cohen has it out for the left. In zijn boek “What’s Left?” bettichte hij ook al links ervan voor fascisme te kiezen omdat ze (oh the horror!) ervoor kozen om tegen een illegale oorlog te zijn die werd gerechtvaardigd door leugens. Hij is evengoed onderdeel van een propagandaoorlog die door twee kampen wordt gevoerd.

 • Volgende discussie
#2 su

En de titel alleen al. Als je denkt dat de Socialist Workers Party de mainstream van morgen gaat uitmaken dan spoor je niet. Eerder de Greens, maar die (GroenLinks) waren bij de associatieverdrag in grote getalen voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 bolke

het Kremlin onderhoudt al jaren warme banden met zowel radicaal linkse als populistisch-nationalistisch rechtse bewegingen en partijen, teneinde de EU intern te verzwakken.

Even herschrijven

De EU onderhoudt al jaren warme banden met de oppositie in Rusland, teneinde om Putin te verzwakken.

Hou nou toch eens op met wat Putin doet, we doen het zelf toch ook. (en niet alleen in Rusland).
Als je een vinger wijst naar een ander, dan wijzen er 3 naar je zelf, verbeter de wereld, begin bij je zelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 beugwant

Alsof Poetin een GeenStijl-referendum nodig heeft…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Le Redoutable

Dit is zeker niets nieuws, reeds ruim voor de oorlog deden de Russen precies hetzelfde:

https://www.groene.nl/artikel/de-wurggreep-van-moskou

Overigens denk ik niet dat ze allemaal politieke en financiële banden met het Kremlin hebben. Sommige zijn gewoon “nuttige idioten” die elke dag Russia Today afspeuren of ze nog argumenten tegen de EU kunnen vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Poligraf Poligrafovich Sharikov

@0 Heb je zelf door dat dit precies hetzelfde verhaal is als dat van de “buitenlandse agenten” die het Kremlin overal ziet?

Volgens mij is het publieke debat er vooral bij gebaat dat we op argumenten ingaan in plaats van dat we elkaar als verlengstukken van imperialistische vijanden gaan bestempelen. Dat afgezien van dat er geen enkel bewijs van Russische inmenging is.

/zo weer 500 roebel verdiend met reaguren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Nietingelogd

Waarom hoor je mensen als Prediker nu nooit over de Amerikaanse lobbyisten? In het Trouw artikel van de link wordt er over geschreven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 bolke

@6: 500 maar?

Ik krijg 1700 per reactie ; )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 zutman

Inderdaad, Prediker, kijk naar jezelf. Mijn vrouw heeft nog traangas gekopt en Otporposters gesmokkeld ten tijde van de protesten tegen Milosevic. De deceptie kwam later, toen ze erachter kwam dat Otpor opgezet was met een westerse agenda en (o.a. Soros-) geld.

Dat model is daar uitgeprobeerd en later gekopieerd naar de kleurenrevoluties in Georgie en Oekaine.

“Achter de anti-EU referenda (Oekraïne, Brexit) gaat volgens Guardian-commentator Nick Cohen iets sinisterders schuil”
[…]
“Nu staat het allerminst vast dat Moskou het Nederlandse Nee-kamp via omwegen financieel heeft gesteund, al leken nogal wat argumenten voor dat ‘Nee’ een slechte kopie van de Russische propaganda”

Fact-free innuendo, Prediker eigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 gbh

Blijft triest met Putin’s trollenfabriek. USAID; transparant, met toestemming van het desbetreffende land ter bevordering van democratie en mensenrechten staat natuurlijk gelijk aan steun aan extreem rechtse fascistische xenofobe partijen. Daarbij is een verwijzing naar wat een andere partij doet zo wie zo een drogreden; dat ik kritiek heb op het één betekend niet dat ik mij conformeer met het ander en al helemaal niet dat ik daar verantwoordelijk voor ben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jos van Dijk

…teneinde de EU intern te verzwakken.

De zwakte van de EU is allereerst het gevolg van de onmacht van 28 landenbaasjes om nu eens echt Europese politiek te voeren en daarvoor op een fatsoenlijke manier een democratisch mandaat te verwerven. Poetin hoeft daar helemaal niets meer aan te doen als het zo blijft.

 • Vorige discussie