Duitse Kohleausstieg voor 2038

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - De commissie die in Duitsland onderhandelt over het sluiten van de kolencentrales is vanmorgen met haar voorstellen naar buiten gekomen. In de voorstellen staat dat de laatste kolencentrale uiterlijk in 2038 moet sluiten en dat regio’s die geraakt worden door de sluiting van kolencentrales 40 miljard Euro aan steun krijgen. De voorstellen van de commissie moeten nog door de Duitse overheid in beleid en wetgeving omgezet worden.

Volgens Reuters zal energiebedrijven, zoals RWE, Uniper, EnBW en Vattenfall, als eerste stap gevraagd worden om 12,7 GW aan kolencentrales te sluiten voor 2022. Dit is gelijk aan 24 kolengestookte eenheden, of 22 keer de kolencentrale van Eon op de Maasvlakte. Onder de voorgestelde plannen daalt de capaciteit van Duitse kolencentrales met meer dan de helft tot 17 GW in 2030.

Uitvoering van deze plannen zal een aanzienlijke invloed hebben op het CO2 effect van Nederlandse import van Duitse stroom, en daarmee ook op het waterbedeffect van eventuele sluiting van Nederlandse kolencentrales om aan het vonnis in de Klimaatzaak te voldoen.

Reacties (12)

#1 roland

De sluiting van de bruinkoolcentrales lijkt me belangrijker.
Is ook duidelijk hoe in de stijgende stroomvraag voorzien wordt?

  • Volgende discussie
#2 gronk

Dit gaat wel aardig druk zetten op energieproducenten om serieus werk te maken van zon/wind en vooral opslag van energie. Prima. D’r gaan ook nogal wat banen gecreerd worden in de energiesector. want ik kan me voorstellen dat ook het halve electriciteitsnet op de schop moet. Zijn natuurlijk een hoop tijdelijke banen, met ’tijdelijk’ gelijk aan een jaar of 10-20.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Le Redoutable

@2 Er is voorlopig nog geen enkel zicht op en technologie voor massale opslag van energie, nog van massale opwekking van betrouwbare energie. Daarop beleid uitzetten en maar hopen dat de oplossing uit de lucht komt vallen is vragen om problemen en zeer onverantwoord.

De Duitse industrie, als in het Ruhrgebied, is zo massaal en energievretend, dat gaan ze de komende 25 jaar echt niet kunnen laten draaien op een beetje wind en zon. Sommige processen kosten nu eenmaal energie, je kan geen staal en glas smelten met en heel klein beetje energie, overheidsbeleid kan de natuurwetten niet veranderen. Wat ze voorlopig gaan doe is kolen vervangen door gas, niet toevallig dat ze dit aankondigen als Nord Stream 2 bijna klaar is. Gas waar wij met extreme kosten per huishouden vanaf moeten, wat maar weer aantoont hoe belachelijk het Europese milieubeleid tegen elkaar in gaat. Putin maken ze hier wel heel blij mee, dan heeft die weer budget om Zuid Amerikaans dictators te steunen en buurlanden binnen te vallen.

Intussen gaan de energiekosten voor Duitse huishoudens en de industrie flink stijgen wat koopkracht gaat kosten, als de industrie al blijft, anders is het helemaal snel klaar met het Wirtschaftswunder. Rendabele productie faciliteiten sluiten en vervangen door een duurdere productie methode is economisch gezien kapitaal vernietiging, die 40 miljard gaat alleen al in rook op, een knappe econoom die uit kan leggen dat dat werk oplevert i.p.v. kost.

Duitsland, kan heel snel en relatief goedkoop CO2 reduceren door de kerncentrales te moderniseren en weer op te starten. Zo lang ze dat niet doen of er spontaan een geniaal alternatief wordt uitgevonden is het allemaal een beetje gerommel in de marge.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 gronk

Daarop beleid uitzetten en maar hopen dat de oplossing uit de lucht komt vallen is vragen om problemen en zeer onverantwoord.

Misschien had je dat ook kunnen zeggen toen we hier massaal overstapten op gronings gas, fossiele electriciteitscentrales en auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

*kuch*Kohleausstieg*kuch*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Co Stuifbergen

@5: Ik snap de titel ook niet: Bondskanselier Kohl is toch al lang met pensioen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Co Stuifbergen

@3: Blijkbaar topt Duitsland alleen met het gebruik van kolen in electriciteitscentrales, en kunnen hoogovens gewoon kolen blijven gebruiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JANC

@6: dood zelfs

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 gronk

@7: daar is ondertussen ook al techniek voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Krispijn Beek

@3 inderdaad er is nog geen enkel zicht op energieopslag d.m.v. pumped hydro. Laat staan dat de ontwikkeling van accutechniek of P2G en P2H vooruit te branden zijn…. Sarcasme weer even uit. Wat een dooddoeners. Op ein bisschen wind und sonne red je het inderdaad niet, Duitsland heeft dan ook geen beetje maar een boel hernieuwbare energie. In 2018 ging het slechts om 218 terrawattuur op een totaal van 553 terrawattuur. Voor de wat minder ingevoerde lezer: 1 terrawattuur is het jaarverbruik van de Nederlandse Spoorwegen. In 2002 waren hernieuwbaar plus kernergie samen goed voor zo’n 210 terrawattuur elektriciteit. In 2018 voor 293 terrawattuur. De groei van zon, wind, water en biomassa heeft de krimp van kernenergie dus ver overtroffen. Bruinkool daalde in die periode slechts met 10 terrawatuur, steenkool met 40 terrawattuur en gas steeg met 5 terrawattuur. Voor je bewering dat Duitsland massaal naar gas overschakelt is vooralsnog geen empirisch bewijs. Sterker in 2008 lag de productie van elektriciteit met gas 20 terrawattuur hoger dan in 2018.
Bron: https://www.energy-charts.de/

Wat betreft de energiekosten voor de Duitse burger en industrie. Doe eens link waaruit blijkt dat die in 2018 harder zijn gestegen dan de energiekosten voor burgers en industrie in omliggende landen?

Gerommel in de marge, je moet maar durven als bewoner van een land dat en de 14% duurzame energie niet gaat halen in 2020 en de 25% CO2 reductie niet haalt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Krispijn Beek

@8 yep, stomme typo van mijn kant. Zag al dat ze er een mooiere term voor hebben: Umbau. En ook nu staat het nog verkeerd in de titel: Kohle-Ausstieg gebruiken ze in Duitsland. Nou ja, snap ik weer waarom ik Duits heb laten vallen op de middelbare school ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 gronk

@11: wikipedia zegt ‘Kohleausstieg’, google zegt Kohleausstieg vs Kohle-Ausstieg: 7.500.000 vs 12.300.000, dus ik denk dat je nog wel goed zit met ‘Kohleausstieg’. Het staat alleen wel nog verkeerd in de url ;-)

  • Vorige discussie