Zweedse neonazi’s

ELDERS - Zweden maken zich ongerust over het optreden van neonazi’s. Uit schuldgevoel voor nog altijd sluimerend racisme?

Twee weken geleden demonstreerden zo’n 500 tot 800 mensen in Kärrtorp, een zuidelijke voorstad van Stockholm, tegen neonazi’s die de buurt onveilig maken. Vreedzaam demonstrerende families met kinderen  werden bekogeld met vuurwerk en flessen door een klein groepje tegenstanders. Drie mensen moesten met verwondingen opgenomen worden in het ziekenhuis. De politie arresteerde 26 mensen, waarvan de helft onder de 20. Het incident riep woedende reacties op.  De politie gaf toe niet voorbereid geweest te zijn op zoveel geweld.

Zondag was er opnieuw een demonstratie waaraan dit keer naar schatting 15.000 mensen deelnamen. Nu was de politie massaal aanwezig. “We hebben de straat terugveroverd”, zei Jonas Sjöstedt van de linkse partij Vänsterpartiet. De organisatoren benadrukten dat het protest niet alleen tegen de neonazi”s was gericht maar tegen alle vormen van racisme en voor veiligheid op straat. “We moeten ook naar onszelf kijken, naar wat we er elke dag samen aan kunnen doen,” hield het DJ paar Bianca and Tiffany Kronlöv de demonstranten voor. Ook in andere steden, zoals Borås, Luleå, Malmö en Motala werd gedemonstreerd tegen de neonazi’s.

Professor Jerzy Sarneck, criminoloog aan de Universiteit van Stockholm ziet in de neonazi’s ontspoorde jongeren die geen gemakkelijk leven hebben en op zoek zijn naar een identiteit. Ze houden er van te shockeren. Ze lijken erg op andere jongeren die op die leeftijd in de fout gaan en op het criminele pad belanden. Ze kunnen zowel bij extreem rechts als bij extreem links terecht komen. Het gaat vooral om het provoceren.

De stichting Expo rapporteerde over 2012 een forse toename van acties die toegeschreven kunnen worden aan neonazi’s in Zweden. Verantwoordelijk hiervoor zijn twee groeperingen, de Partij van de Zweden (SvP) en de Zweedse Weerstandsbeweging (SMR) met respectievelijk ruim 1000 en ruim 400 leden.  Op de achtergrond spelen oude nazi’s nog steeds een rol. De SMR heeft de verantwoordelijkheid geclaimd voor de rellen op 15 december. De SvP voerde onlangs actie tegen Zweedse media uit onvrede “anti-Zweedse propaganda.”

De grootste extreem-rechtse partij, Zweedse Democraten (Sverigedemokraterna) , die in 2010 met 20 zetels in het parlement kwam probeert zich verre te houden van de neonazi’s.  Hun leider, Jimmie Åkesson, pleitte er voor wat minder te praten over immigratie, het oude stokpaardje, om meer kans te maken op regeringsmacht.  De partij raakt maar moeilijk uit extremistisch vaarwater en valt op met PVV-achtige voorstellen zoals een bedelverbod voor buitenlanders. Begin deze maand werd de 69-jarige ex-militair Carl Linusson geroyeerd die namens de Zweedse Democraten een zetel wilde innemen in de gemeenteraad van Lidköping. Linusson is een oudgediende, lid van de oude nazipartij. Hij zegt nu de SvP te willen vertegenwoordigen. Deze partij had al eerder een gemeenteraadszetel behaald in Grästrorp. Daar kwam in 2010 voor het eerste sinds de oorlog weer iemand met een nazi-achtergrond in een officieel vertegenwoordigend orgaan.

De verontrusting bij de Zweedse meerderheid over extreemrechts is te begrijpen tegen de achtergrond van de rellen die dit voorjaar uitbraken. Jonge, opstandige immigranten confronteerden de Zweden toen met de onjuistheid van het heersende beeld van een egalitaire maatschappij.  Ondanks de gastvrijheid die het land tentoon spreidt sluimert kennelijk het racisme. Wie dat de kop in wil drukken tolereert geen openlijke manifestaties van neonazi’s in het land.

 

 

 

 1. 2

  De grootste extreem-rechtse partij, Zweedse Democraten (Sverigedemokraterna) , die in 2010 met 20 zetels in het parlement kwam probeert zich verre te houden van de neonazi’s.

  De fascisten willen in Europa samenwerken. Maar Europa is een smeltkroes. Er is geen eigen volk meer en dan zeker niet eerst. Het enige agendapunt dat (extreem)-rechts kan hebben in Europa is de vernietiging van dat Europa.

  Het is de hang naar de macht.

  Alles wat riekt naar een politieke extreem-rechtse partij is het toonbeeld van gebrek aan echte democratisch wens van samenwerking. Het is een middel tot macht waarna alles geoorloofd is. Van Hitler zegt ook iedereen nog steeds dat hij democratisch aan de macht is gekomen. Niets is minder waar. Hij maakt gebruik van een ongekende terreur. De Rijksdagbrand, het Ermachtigungsgesetz, de nacht van de lange messen, de opheffing van de vakbonden, arrestaties, concentratiekampen voor politieke tegenstanders en de eerste Jodenvervolgingen. Het beste wat ja van H. kunt zeggen is dat hij ooit een 30% van de stemmen oid heeft gehaald. Nooit heeft hij een democratische meerderheid gehad.

  Extreem-rechtse partijen zijn strijdig met politiek. Het zijn clubs die macht wensen en die geweld wensen om macht te verkrijgen en te behouden. Geloof nooit een extreem-rechtse politicus. Hij/Zij liegt (met zekerheid en daar ligt het verschil met andere politici).

 2. 3

  De heren met kale koppen, leren jacks, zwarte broeken,en kistjes schoenen,zijn niet mijn types, laten we daar mee beginnen.
  Maar wat me tegenstaat in al deze discussies dat de gevoelens van die heren zonder meer als slecht worden veroordeeld.
  Bij Joop nl stond kort geleden een verhaal van een joodse dame die betoogde ‘dat iedereen overal welkom moest zijn’.
  Of dat ook gold voor Israel, dat stond er niet, Palestijnen willen graag gewoon terug naar huis.
  Het idee dat iedereen overal welkom moet zijn doet aardig aan, maar het is natuurlijk nooit ergens zo geweest.
  Degenen die ergens wonen zijn lang niet altijd op nieuwkomers gebrand.
  Het boek Roots van Haley beschrijft dat de vrije zwarten in de noordelijke staten de blanke immigranten haatten, beide groepen concurreerden voor werk.
  Als er nieuwkomers zijn moeten die meestal onderop de sociale ladder beginnen.
  Je kunt uiteraard de racisme strijdkreet uiten bij al dit soort verschijnselen, je zou ook er eens wat rekening mee kunnen houden.
  De Lunterense politie heeft nu wel verklaard dat Polen daar niet stelen, maar het spandoek ‘weg met de Polen, er is nu genoeg gestolen’ hing er wel, en is uitdrukking van een gevoel.

 3. 4

  @2:
  ” De fascisten willen in Europa samenwerken. Maar Europa is een smeltkroes. Er is geen eigen volk meer en dan zeker niet eerst. ”

  Een groot misverstand, lijkt me.
  Kennelijk geïnspireerd door het VS smeltkroes misverstand, de VS is stamppot, de oorspronkelijke ingredienten zijn er nog.
  Je hoeft alleen maar door de VS te reizen, platteland, dan kun je het zien.
  In de steden is het minder waarneembaar.
  Maar zelfs kleine stadjes zijn ingericht naar de oorspronkelijke volkeren, ook kun je het rijdend op het platteland zo zien, nette boerderijen onderscheiden zich van rommelige.
  Als je langs de Spaanse middellandse zee kust rijdt onderscheid je ook zo de Duitse appartementen blokken van de overige, een naargeestige netheid.
  Het mooiste voorbeeld wat ik tegen kwam is Orange City in Iowa, perken vol afrikaantjes, twee electrisch aangedreven windmolens, en een kerkhof met vrijwel uitsluitend Nederlandse namen.
  Wie wil lezen over de godsdienstige achterlijkheid daar kan ik het boek van Jonathan Raban over z’n boottocht de Missiisppi af aanraden.
  De schrijver is kennelijk de twee miljoen likes voor Zwarte Piet al weer vergeten.

 4. 5

  Maar Europa is een smeltkroes. Er is geen eigen volk meer en dan zeker niet eerst. Het enige agendapunt dat (extreem)-rechts kan hebben in Europa is de vernietiging van dat Europa.

  Er is geen eigen volk meer als in de zin van een ‘nederlands volk’ maar Europa en haar vervagende grenzen zorgen wel voor een heropleving van het oude ‘stammen gevoel’, m.a.w. de Friezen beginnen zich weer steeds meer Fries te voelen ipv Nedelander en krijgen steeds meer interesse in de Friezen in Duitsland, de Zweden, Noren e.d. beginnen zich weer Noorman te voelen ipv Zweed of Noor etc etc

  Mensen willen van oudsher gewoon graag bij een club horen en als landsgrenzen ophouden te bestaan dan gaan ze gevoelsmatig gewoon terug naar wat er voor die grenzen was, namelijk stammen.

  En dat vergeten de anti-racisten nog wel eens, racisme is veel malen ouder dan landsgrenzen, dat was er al toen we nog in grotten woonden alleen heette het toen territorium gedrag.

 5. 6

  @5: Dan moeten we het anders formuleren. Ik ben een racist, want voor mij zijn alle rassen hier welkom en hebben alle rassen, waar ook ter wereld, precies dezelfde rechten en plichten.

  Hoe noem je dan de mensen die op grond van racisme anderen diskwalificeren? Nazis?

 6. 12

  @3: De gevoelens van de heren? Zweedse neonazis hebben in de afgelopen 25 jaar 23 moorden gepleegd. Waarom wil je voor zulke types sympathie kweken? Dit is niet de eerste keer dat ik je erop betrap.

 7. 13

  Zweden is compleet doorgeslagen, de overheid, de media, de partijen en gesubsidieerde linkse organisaties vormen een blok dat totale controle uitvoert over Zweden. Een zachte vorm van totalitarisme waar andersdenkenden niet met een kamp of vuurpeloton maar door uitsluiting, laster en karaktermoord worden geëlimineerd.

  Zweden heeft namelijk nooit een verlichtingscultuur gekend, de psychologie van het land is in wezen nog grotendeels middeleeuws. Het is niet te vergelijken met de rest van west Europa.

  Deze neo-nazi’s stellen niks voor, de ophef die om hun te doen is, is vooral zodat iedereen kan laten ziet hoe goed ze in de maat lopen.

 8. 14

  de Friezen beginnen zich weer steeds meer Fries te voelen

  Volstrekte onzin. De Friese Nationale Partij is niet populairder dan 10 jaar geleden, de Friese taal wordt niet meer beoefend dan 10 jaar geleden. De mythe van “Het Volk wil Nationalisme” gebruik je om je eigen gevoelens te rationaliseren.

 9. 15

  Nu bijna verleden jaar 2013 is het vanaf de nazomer ´dans les rues de Stockholm´ en in de direct-Zweedse omgeving daarvan onrustig geweest: betogingen, vandalisme, ´rape´-isme. Officiële info-bronnen schromen niet de non-Westerse immigratie populatie van die agitatie fons et origo te noemen. Werkelijk een ondankbaar soort mensen!

  Zelfs in het conformistische Zweden kon dit niet anders dan tot enige onrust hebben geleid. Het lijkt mij nu dat JD in zijn opstel (eigenlijk: ´cover up´) die ´onrust´ stereotype en doctrinair als neo-nazistisch wil wegzetten, verdoezelen. Ik recapituleer: bewuste desinformatie van JD. Is dat zo? En hoe waagt hij het!

  Addendum ter verduidelijking
  Nieuw religieus peil meldt: ´Zweden, 8 november 2013.
  ´´Terwijl de´ Zweedse ´bevolking 16,2% is gegroeid, is gewelddadige criminaliteit 320% gestegen. Elke week lezen we in de mainstream media over moorden, berovingen, verkrachtingen en andere ernstige misdaden. Voor jonge delinquenten, 15-17 jaar, werd het zelfs erger. In deze categorie heeft driekwart een buitenlandse achtergrond met een duidelijke oververtegenwoordiging van tweede generatie immigranten uit niet-westerse landen.

 10. 16

  Het is natuurlijk geen toeval dat de mensen die het hier opnemen voor de Zweedse neo-nazi’s, dezelfden zijn die zoveel begrip toonden voor Andreas Breivik.

  Zou het misschien komen omdat ze zelf….

 11. 18

  @17: Ik kamp met een chronisch tekort aan helden. John Lennon vond ik wel een aardige gozer, maar een held zou ik hem niet willen noemen. Nou ja, zo aardig was hij vaak ook niet, maar ook als hij bijterig werd mocht ik hem wel.
  http://www.youtube.com/watch?v=njG7p6CSbCU

  Wat is een held? Geef eens een definitie.

  Chelsea Manning, Julian Assange, Edward Snowden of een van die andere NSA whistleblowers? Glenn Greenwald?

  Ik zie mijn stem (al heel lang en niet alleen sinds dit NSA-akkefietje) het meest vertegenwoordigd door Glenn Greenwald, maar of dat nou betekent dat hij een held is?

  Amy Goodman wordt naar mijn mening zwaar onderschat.

  Evo Morales begaat nogal eens een miskleun, maar aan de andere kant loopt hij over van de goede bedoelingen. Dat is toch wel een heel aardig staatshoofd.

  Nou, keuze genoeg om je afkeuring op te botvieren, lijkt me.

 12. 20

  @18 Met een politiek-ideologische ‘held’ bedoel ik iemand die je bewondert vanwege de combinatie van zijn of haar moed, integriteit, persoonlijke opoffering en de inzichten op intellectueel gebied die een denker je verschaft.

  Iemand van het kaliber Pierre-Joseph Proudhon, Antonio Gramsci en Rosa Luxemburg bijvoorbeeld.

  Niet dat de activisten die je noemt niet te bewonderen vallen om hun inzet en maatschappelijke impact overigens. Maar ik zocht eigenlijk naar iets dat nog een maatje groter is.

 13. 22

  @12:
  Wat betrappen ?
  Jij mag nationalisme van mij best veroordelen, op die veroordeling kun je tegenwoordig heel wat mensen betrappen.
  Waar het om gaat is dat lang niet iedereen de natiestaat wil opheffen.
  Dat is gewoon zo.
  Doen alsof dat een zonde is, het omgekeerde kun je ook van mening zijn.
  Volkeren en culturen bestaan gewoon.
  Helaas ontkennen de EUrofieltjes dat.

  Dan gaat het hier over helden.
  Wat daarmee precies wordt bedoeld blijft weer onduidelijk.
  Ghandi wordt genoemd, hoewel Churchill het bloed van de man wel kon drinken ‘half naked fakir’, bereikte Ghandi niets, nadat India zelfstandig werd ontstonden uitgebreide moordpartijen.
  Vaak wordt ook Goerdeler genoemd, die bereikte ook niets, zijn buitenlandse politiek was dezelfde als die van Hitler.

 14. 23

  @20: ” ik zocht eigenlijk naar iets dat nog een maatje groter is.”

  Dat is heel persoonlijk denk ik: ik heb het niet zo op “maatjes groter” en “helden”. We zijn allemaal mensen.

  Ik bewonder Edward Snowden ontegenzeggelijk om zijn moed en intelligentie. Hij wist wat hij deed en hij deed het.
  Buitengewoon!

  Maar als ik terugkijk wat op mij het meeste invloed heeft gehad, dan is dat ongetwijfeld Ruth Carson geweest: Silent Spring. Dat las ik min of meer bij toeval toen ik in de bak zat wegens moeilijkheden in de militaire dienst. Ik ben helemaal niet “politiek opgevoed”, dus dat liet mij achter met het schier onoplosbare raadsel, hoe mensen nou zoiets kunnen tegemoettreden uit het oogpunt van winstbejag.

  Mijn interesse voor de Marxistische wijze van maatschappij analyse is op die voedingsbodem gegroeid: ik was al groen voordat ik rood was, zogezegd.

  Dus wat mij betreft bestaat er geen maatje groter dan Ruth Carson. Je schreef:” Nee, even serieus.” @17

  Nou, dat was dan even serieus: echt waar!

 15. 25

  @15:

  Vanaf mei, niet de nazomer:

  http://nos.nl/artikel/508764-zware-rellen-in-wijk-stockholm.html

  In de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn vannacht zware straatrellen geweest. Ongeveer veertig jongeren staken in de wijk Husby auto’s in brand, richtten vernielingen aan en bekogelden de politie met stenen. Drie agenten raakten daarbij gewond.

  De rellen zouden een reactie zijn op een dodelijke schietpartij in de wijk. Vorige week maandag schoot de politie bij een huiszoeking een man van 69 jaar neer. Volgens jeugdwerkers in de wijk zijn de jongeren gefrustreerd over de manier waarop de politie mensen in de wijk behandelt.

  De wijk staat bekend om het grote aantal immigranten dat er woont. Meer dan 80 procent van de inwoners is allochtoon.

  Al die opgetelde vernielingen brengt het cijfer snel op 320%.

  On-topic:

  Een ideale voedingsbodem voor neo-nazi’s en andere irrationele, nationalistische gevoelens en andere tribale instincten. Zoals Sir Karl Popper al stelde in zijn boek

  The Open Society en His Enemies :

  http://www.larouchepub.com/eiw/public/1997/eirv24n35-19970829/eirv24n35-19970829_027-poppers_open_society_crush_the_n.pdf

  “the romantic fiction of nationalism, racialism and tribalism”

 16. 26

  @Andy#18
  Die heldentoestand is toch wel aardig (eindejaarslijstje @redactie?). Die Lennonsong leidt mij naar Marianne Faithfull : niemand kan Till you’re so fucking crazy you can’t follow their rules zingen zoals zij (zelfs als moeke doet ze het goed).

  Leuke vraag toch @prediker#17, het doet je nadenken over de invloeden die je hebben gemaakt tot wat je bent.

 17. 28

  @27: Zie het heldendraadje maar als tegengif ;-)

  @18 @19 @26 Je helden kon je eerder kwijt bij de Sargassolijst beeldbepalende boeken (staat Silent Spring ook bij) en met wat ruimdenkendheid bij wie hebben echt de meeste invloed in Nederland. Deze lijst is gestopt, maar wie weet komt er een vervanger.

  On topic: rellende jongeren worden bijna altijd in verband gebracht met werkloosheid, kansarm zijn, uitzichtloosheid, etc. Het verklaart niet waarom sommigen zich dan het neonazisme bekeren. Daarbij zijn er ook mensen die armoede absoluut niet als voedingsbodem hebben om neonazi te zijn.

  Waarin is de situatie in Zweden dan wel zoveel anders dan in Nederland dat er daar zoveel neonazistisch geweld is?

 18. 29

  @28.

  Het gaat neo-nazi’s inderdaad niet om werkloosheid, kansarm zijn, uitzichtloosheid – wel als er – wat in reactie 15 benadrukt wordt, evenals in mijn eerste link staat het expliciet vermeld – allochtone jongeren bij betrokken zijn. Want dan komen de ‘eigen volk eerst’ gevoelens naar boven. Zij rellen, dan wij rellen. In andere landen, bekendste voorbeeld Griekenland, vormen ze bijvoorbeeld bewapende groepen om de autochtonen zogenaamd te beschermen.

  Hoe iemand een neo-nazi wordt, ik zou het bij god niet willen weten. En waarom in Zweden meer dan hier? In Nederland zijn de echte nazi’s vijf jaar de baas geweest en volgde een sterke reactie na de oorlog daarop dat alles wat maar een beetje extreem-rechts was totaal fout was, in Zweden niet.

  Trouwens bedankt voor het minnetje, anonieme loser.

 19. 30

  @29: Ik weet niet of er in Zweden meer neonazi’s zijn dan hier. Het blijft in Nederland meestal wel bij minidemonstraties. Meest opvallend afgelopen jaar was de deelname aan de demonstratie van Wilders. Zie: http://kafka.antenna.nl/?p=4817 . De politie hield toen links en rechts zorgvuldig uit elkaar.
  Maar dat bij extreemrechts de handjes ook los kunnen zitten bleek bij de aanbieding van de pietietie in oktober: http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/23587_pietitie_bij_demonstratie_aan_pvv_aangeboden/

 20. 31

  @27: Jos, Jos, niet zo rancuneus reageren. This is internet man. Soms glijden discussies een wat andere kant op. So what?

  intrigerend hoe een stukje over neonazi’s uitloopt op heldenverering.

  En daarbij, je reactie insinueert dat heldenverering een fascistoïde eigenschap zou zijn. Nou, dat lijkt me toch niet. Los van het feit dat de helden, door Andy en de anderen genoemd, naar de linkerkant neigen, komen helden in de beste kringen voor : links (Marx), rechts (vooruit: Hitler), midden (Jan Modaal). En als we het over de katholieken hebben : die hebben hun helden zelfs geïnstitutionaliseerd. Ze noemen ze dan heiligen.

  Maar als jij het woord held hoort denk je waarschijnlijk aan Siegfried en zo.

 21. 33

  @22: Het gaat niet om het bredere nationalisme, maar over de vergoeilijking van neonazis. In een vorige topic kwam je op voor de Gouden Dageraad en de NPD (https://sargasso.nl/der-unvollendete/#comment-842219), beide organisaties verbonden met neoenazisme en geweldpleging. Ik stelde daar al een vraag die niet werd beantwoord. Nu laat je jezelf weer vergoeilijkend uit over neonazis, alsof het maar stoute jongens zijn met op zich goede ideeën. Terwijl het echt een organisatie is die niet terugdeinst voor moord en brandstichting. Vergeef me dat ik je dus beticht van neonazistische sympathieën, maar ik kan niets anders concluderen.

 22. 35

  In verschillende reacties op ´Zweedse neonazi´s´ worden termen als ´neonazisme´, ´nationalisme´ en ´racisme´ een beetje gerelativeerd. In verband daarmee, en ook wel in vervolg op mijn ´comment´ 15, het volgende.

  Nazisme is in Europa organisatorisch een randverschijnsel en verder ook geen uitgewerkte ideologie zoals het communisme altijd nog wel is. Dat er hier en daar gevaarlijke vechtclubs zijn die je losjes als nazistisch kunt betitelen, wil ik wel geloven.

  Maar wat ik ook geloof, of preciezer: wéét, is dat als er ergens in Europa problemen met en door (massa-immigranten) zijn, met in het kielzog daarvan protest*, vernieling en vandalisme, die erupties en explosies ´sociaal-politiek´ worden bezworen met verwijzing naar o.a. neo-nazis. Die deden het, die doen het. En deze beschuldiging niet na enige locale observatie en wat studie, maar blindelings, automatisch.

  Wij ondergaan een Revolutie*. Het verschijnsel: stelselmatige ontwrichting van onze Westerse sociale structuur, mag door een groter, heimelijk onderdrukt publiek niet onder ogen worden gezien. Een overheersende ideologie grijpt dan in en begint luidkeels ´neonazis´, ´onderbuik´, ´extreem-rechts´, ´racisme´, ´uitbuiting´, ´fascist´ e.d. uit te bulken. Het is standaardjargon, saai, maar maatschappelijk niet ongevaarlijk, en gemeen. En dan zou het kunnen zijn dat zij die het uitkramen of neerkrabbelen zélf de ware, onvindbare nazist zijn. De gecamoufleerde nazist, of ook de ware nazist. Die heeft zich zo ´stealthy´ gemaakt dat hij dat van zichzelf niet meer weet.
  Waarmee die nazist, zoals hij tekeer gaat, op de schilder van het portret van Dorian Gray lijkt. Op het doek begon zijn maker steeds meer zijn eigen gemene streken te zien. Hij was het zelf! Het ouwe liedje.

  * Finkielkraut.
  ** Zelfs vreedzame demonstraties contra massa-immigratie ontlopen niet hun onmiddellijke benoeming tot ´neo-nazitisch´ e.d. door de Publieke Nieuwsmedia.

  PS Ad 21 Brusselman bewondert Willem Frederik Hermans. Ik ook. Misschien heb ik WFH dan nooit begrepen. Ik ga hem weer lezen.

 23. 36

  @35: Het verschijnsel: stelselmatige ontwrichting van onze Westerse sociale structuur, wordt al eeuwenlang door verkalkte conservatieven, fundamentalistische priesters en machtshongerige politici als spookbeeld gehanteerd om de vervolging van minderheden (die zich niet wensen te conformeren) te rechtvaardigen.

  Die stelselmatige ontwrichting heeft in werkelijkheid nooit plaatsgevonden, de vervolging daarentegen wel.

  Of daar een uitgewerkte ideologie aan ten grondslag ligt weet ik niet. HPax suggereert regelmatig dat hij die wel heeft, maar zijn geklets doet vermoeden dat dit niet het geval is.

 24. 37

  @35.

  Tuurlijk jij bent een nazi – alles gebaseerd op ras, eigen volk eerst, irrationeel, dom gelul, haatzaaien tegen alles wat daar tegenin gaat, alles wat links is is socialistisch en communistisch, je lijkt erg op Carl Schmitt met zijn autoritair liberalisme.

  Zeer gevaarlijk, ook hoe je dat neo-nazisme goedpraat, zoals je de fascisten van VlaamsBelang al goedpraatte en Janmaat op een hoger plan wilde zetten, en hoe jouw meneer Wilders de neo-fascisten toesprak in Italië:

  http://www.youtube.com/watch?v=arCuDYdEU_8

  En dan dat gemuf over communisten, die allang niet meer bestaan zoals de stalinisten, hoogstens nog NoordKorea.