Zuid-Amerika: nog een boem, IMF-sancties en een giftige foef

Foto: Flickr/DonkeyHotey
Serie:

ELDERS - Na de ploffende putdeksels en verwoestende discobrand, deze week nog een rampzalige explosie in Latijns-Amerika. Daarnaast IMF-straf voor Argentinië en een absoluut ‘WTFBBQ’ momentje uit Brazilië.

Het lag aan een ophoping van gas, liet de procureur-generaal van Mexico weten. De explosie in het kantoor van de Mexicaanse oliemaatschappij Pemex was niet gepland, geen terroristische aanslag of wraakoefening van een kartel. Bij deze jongste tragedie, kort op de hielen van de discobrand in Brazilië, vielen tot vandaag al 37 doden. Tientallen overlevenden liggen nog in het ziekenhuis, soms zwaargewond. Het is overigens niet het eerste dodelijke ongeluk veroorzaakt door Pemex: in september 2012 lieten ook al 30 mensen het leven door een explosie op het terrein van de cementboer. Tijd voor een veiligheidscheckup?

Het tweede Zuid-Amerikaanse nieuws betreft de volgende danspas in de tango van de haat die Argentinië al geruime tijd met het IMF danst. Het land is namelijk officieel op de vingers getikt door het internationale instituut – een unicum voor een G20-lid – vanwege de kunstmatig lage inflatiecijfers die Argentinië publiceert. In het uiterste geval zou het IMF de Argentijnen in z’n geheel uit het fonds kunnen trappen – tegen het eind van het jaar volgen meer controles en dus ook meer nieuws. In respons op het IMF-besluit heeft de regering van Fernández de Kirchner besloten supermarktprijzen twee maanden te bevriezen. En om de gebruikelijke stapel jij-bakken uit de kast te trekken, want het IMF is ook niet perfect.

Tot slot een onvervalst val-van-je-stoel-nieuwtje. Ik daag u uit het volgende te lezen zonder minstens eenmaal hardop ‘LOLWUT’ ‘WTFBBQ’ of ‘Holy Santa Clause Shit!‘ te denken. Komt ‘ie. Een Braziliaanse vrouw leek het een goed idee om wraak te nemen op haar man. Zij had daarvoor het briljante plan opgevat om haar flamoes vol te gieten met gif, en manlief dat vervolgens nietsvermoedend te laten opslorpen. Want waarom zou je het in z’n biertje gooien als je er nog een goeie beurt uit kan slepen? MFW. Het plan mislukte omdat de man onraad rook. Als u bij deze laatste zin dacht “Ja LAWL vislucht zeker” dan kunt u hier terecht voor de nodige Britse onderbroekenlol.

Reacties (2)

#1 Hans Verbeek

Peakoil is a bitch.
De Argentijnse olieproduktie piekte in 1998.
In 2011 was de olieproduktie 7% lager dan in 2010: 607.000 vaten per dag.
Het Argentijnse aardolieverbruik groeide in 2011 naar 609.000 vaten per dag. In 2011 werd Argentinië voor het eerst sinds 1980 weer een olie-importeur en bij de huidige olieprijs betekent dat een flinke douw op de betalingsbalans.
De dalende olieproduktie is een onomkeerbare trend. Argentinië zal de tering (olieverbruik) naar de nering (olieproduktie) moeten zetten.

  • Volgende discussie
#2 JeNaaitUtSteeds

@1: och dan fracken we de pampa’s toch helemaal kapot tot een maanlandschap?

  • Vorige discussie