Zuid-Amerika: discobrand, ploffende putdeksels en.. juist.

Foto: Flickr: Marcos Glicerio
Serie:

ELDERS - Juist – Máxima. Die mag natuurlijk niet ontbreken in de Elders – Zuid-Amerika deze week. Maar eerst: een enorme discobrand in Brazilië en in hetzelfde land exploderende putdeksels als groeiend probleem.

De cafébrand in Volendam zal nog wel een tijd in het Nederlandse nationale geheugen gegrift staan: net zo zullen de Brazilianen en met name jongeren in de deelstaat Rio Grande do Sul afgelopen zondag niet snel vergeten. Toen brak in discotheek Kiss een brand uit die aan meer dan 230 feestgangers het leven kostte. De omstandigheden in de club Kiss in het stadje Santa Maria, voor zover die duidelijk zijn geworden, tonen veel overeenkomsten met de tragedie in De Hemel: mogelijk teveel mensen binnen, geblokkeerde nooduitgangen, een brandbaar plafond en iemand (in dit geval een lid van de band die optrad) die binnen vuurwerk afstak. De stroperige bureaucratie in Brazilië betekent dat horecazaken soms open kunnen blijven terwijl nieuwe vergunningsaanvragen in behandeling zijn, waardoor niet altijd de veiligheidsvoorschriften worden nageleefd. De meeste slachtoffers overleden zondag aan verstikking of het inhaleren van rook.

De tweede nieuwsaanleiding deze week komt ook uit Brazilië en is eveneens brandgerelateerd, hoewel op het eerste gezicht onschuldiger: ontploffende putdeksels in Rio de Janeiro zijn daar een toenemend probleem. Het lijkt haast slapstick, maar kan serieuze gevolgen hebben zoals het gelinkte New York Times-artikel aangeeft: als je te dichtbij staat kunnen de explosies je ernstig verbranden en ook rondvliegende putdeksels zijn niet bepaald een genot voor de hersenpan. En hoe ongelofelijk die foto ook lijkt, het is echt een tweetonner van een deksel dat volgens ooggetuigen vier meter de lucht in vloog. De oorzaak van de explosies is volgens experts de opbouw van gassen ondergronds, die door een elektrische vonk worden ontstoken. Het zou een fenomeen zijn dat in alle grote steden wel voorkomt – hoewel ik geen Nederlandse voorbeelden ken – maar in Rio door oude infrastructuur disproportioneel veel. Een probleem met de Olympische Spelen en het WK in het vooruitzicht..

Tot slot mag Máxima in het overzicht van deze week natuurlijk niet ontbreken. ‘Een sprookje’, kopt Clarín, de grootste krant van Argentinië. Op straat lijken mensen minder geboeid, hoewel ze blij zijn voor hun landgenote. Opvallend: meerdere online media hebben moeite met Nederlandse namen en details. Koningin Beatrix is volgens meerdere krantensites geboren in paleis “Soestdijk van Baarm” dat in Den Haag zou liggen. De oudste dochter van het koninklijk paar heet daarnaast volgens televisiezender TodoNoticias “Catalina-Amalia” en haar jongste zusje “Ariana”. En in een poging de stemming over Maximá’s staatsburgerschap weer te geven noemt nieuwssite MinutoUno de politieke partijen ‘Pva’ (PvdA), de ‘Partj van Dieren’ (Partij voor de Dieren) en de ‘WD’ (VVD). Wut.

Reacties zijn uitgeschakeld