Zuid-Amerika: devaluatie, paria, carnaval

Foto: Flickr/Fotos_Gratis
Serie:

ELDERS - Deze week een langverwachte valuta-ingreep in Venezuela, Argentinië raakt weer in buitenlandpolitieke controverse en als toetje: het Braziliaanse carnaval.

Het zat er al een tijdje aan te komen: de sterk overgewaardeerde Venezolaanse Bolívar is gedevalueerd, van 4.30 naar 6.30 per dollar. Nog altijd is er een grote kloof tussen de zwarte-marktwaarde – voor de devaluatie ging de munteenheid voor een vierde van de officiële prijs over de toonbank – maar de maatregel, die komt terwijl Hugo Chávez nog altijd niet beter is, wordt gezien als teken van pragmatisme.

Minder pragmatisch lijken de zuiderburen van Venezuela: zo interpreteert The Economist althans de toenadering die Argentinië zoekt bij Iran in het onderzoek naar een twintig jaar oude terreuraanslag. De samenwerking die de regeringen zijn aangegaan om de AMIA-bomaanslag in Buenos Aires uit 1994 te onderzoeken, zal volgens het blad onherstelbaar kwaad bloed zetten bij met name Israël. Het is een zoveelste voorbeeld van de voortdurende ruzies en ruzietjes waar Argentinië in haar buitenlands beleid in verwikkeld raakt: zo zijn er naast deze meest recente ontwikkeling de veenbrandjes met schuldeisers, het IMF en het Verenigd Koninkrijk (meest recente update: volgens de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Hector Tímerman, staan de Falklandeilanden binnen twintig jaar weer onder hun gezag).

Als afsluiter iets lichts: ondanks de recente tragedie kon het carnaval in Brazilië natuurlijk niet uitblijven. Een prachtige serie foto’s bij the Guardian, waarin ook Spike Lee opduikt die een filmproject over de economische opkomst van het land draait. Maar vooral extravagantie, ongelofelijke outfits en veel kleur en glitter. Feast your eyes on that.

Reacties (1)

#1 A. de Man

De argentijnse min van buiza Timerman is zoon van een uit oekraiene geimmigreerde jood (Jakobo). Maar die wilde wel een staat voor de palestijnen. In die zin geen verrassing dus dat ISrael voor het hooft gestoten wordt.