Zuid-Amerika: Assange, Argentijns voetbal, homoprelaten

Foto: flickr.com/babbagecabbage
Serie:

ELDERS - Deze week uit Latijns-Amerika: Julian Assange beleeft zijn eenjarig jubileum als bewoner van de Ecuadoraanse ambassade, geweld, dierenmishandeling en belastingontduiking in Argentijns voetbal, en de paus bekent het bestaan van een netwerk van homoseksuele prelaten binnen het Vaticaan.

Alweer een jaar geleden zocht klokkenluider Julian Assange onderdak in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Ondertussen is een oplossing voor zijn situatie nog altijd niet in zicht en zegt Assange zelf dat hij fysiek nog wel vijf jaar in het kleine pand kan doorbrengen – de data-activist vergeleek het onderkomen zelf met het internationale ruimtestation. Tijdens zijn verblijf heeft Assange bezoek gekregen van verschillende beroemdheden, waaronder recent ook de geëngageerde hiphopper René “Residente” Perez van Calle 13.

Argentijns voetbal was ook in het nieuws, op drie verschillende manieren. Op de eerste plaats kondigde de Argentijnse voetbalassociatie aan dat wedstrijden voortaan zonder uit-supporters gespeeld zullen worden. De reden voor het besluit is de dood van een voetbalfan, die in botsingen tussen hooligans en de politie om het leven kwam. Een tweede incident zette een speler van een amateurclub onverwacht in de nationale spotligths, toen hij een hond die tijdens de wedstrijd op het veld rondliep wilde verwijderen. Zijn brute manoeuvre leidde tot een rode kaart, boze tegenstanders en verwijdering uit het team. Ten derde de held van het Argentijnse voetjebal: Lionel Messi. De man ligt onder vuur omdat hij met zijn vader belastingfraude zou hebben gepleegd in Spanje, ter waarde van meer dan €4 miljoen.

Tot slot pauselijk nieuws: in een bezoek van een Latijns-Amerikaans kerkelijk genootschap heeft paus Franciscus zich kennelijk uitgelaten over het bestaan van een ‘netwerk’ van homoseksuele prelaten in het Vaticaan. In de dagen voorafgaand aan paus Benedictus’ aftreden schreven Italiaanse kranten over hetzelfde onderwerp, als oorzaak van datzelfde aftreden en als mogelijke  aanleiding voor chantage van de betrokken geestelijken.

Reacties (13)

#1 gescheiden

Wat een PR weer voor de RKK. Het lijkt mij verstandig als ze wat meegaander zouden zijn anno 2013 betreft homosexualiteit.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Nou ja zeg, brute actie? Hij probeerde een lijpe zwerfhond die waarschijnlijk vol infectieziektes zat van het veld te verwijderen. Zijn enige fout was dat hij het gewicht van het dier een halve kilo onderschatte. Om daar nou meteen een speler voor uit het veld en het team te zetten? In buurland Brazilië gebeuren nu uit naam van de staat wel ernstigere dingen, met mensen. Maar daar wordt dan weer met geen woord over gerept in deze Zuid-Amerika update en de agenten die het doen worden niet uit het team gezet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Tsja @Bismarck, maar er zijn nog geen doden bij gevallen dus mag het.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: Mag is een groot woord (zul je mij niet horen zeggen), maar inderdaad: In Turkije gaat het er nog erger aan toe. Daar wil de plaatselijke dictator desnoods het leger inzetten als hij daar maar zijn zin mee kan doordrijven (was jij dat die een tijdje terug Turkije liep te bagatelliseren? Nu nog?).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 HansR

Ja, over Turkije gaan wij het voorlopig niet eens worden.
Het nieuwe draadje heb je ongetwijfeld al gezien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HansR

Ah, het plus/min-duiveltje is weer bezig…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Andy Cap

Brazilie kent de grootste demonstraties sinds de afzetting van President Collar: No, I’m not going to the World Cup.
http://tinyurl.com/l5fdw64

En weer spelen de sociale media een beslissende rol. Zelfs de GLOBO begint de berichtgeving voorzichtig aan te passen, na beschuldigingen dat de demonstraten eenzijdig worden weggezet als criminelen en te weinig aandacht wordt gegeven aan het geweld van de kant van de politie.

Gisteren werd door de politie bij de meeste demonstraties (behalve in Rio) onverwacht in het geheel niet ingegrepen en de demonstraties verliepen daardoor opvallend vreedzaam.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Krekel

Volgens De Telegraaf heeft de paus vandaag ook gezegd dat de samenleving ‘wreed’ is en dat christenen ‘in de huidige tijd’ revolutionairen moeten zijn.

Beste paus van de wereld! …

(zul je zien dat-ie binnenkort vermoord wordt natuurlijk)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 HansR

@8: Beste paus van de wereld! …

Da’s altijd zo, er is er maar een.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Krekel

Een paard, toegegeven, is een erg slechte paus. Ten eerste al omdat het helemaal niet tot zodanig benoemd is in een conclaaf van kardinalen, en ten tweede omdat je je zou kunnen afvragen of het de functie wel naar behoren zou kunnen uitvoeren.

Echter, een slecht acteur is nog steeds een acteur. Dus waarom zou een slechte paus niet ook gewoon een paus zijn?

Paarden zijn dus ook pausen, alleen hele slechte. En dat geldt voor alles. Mijn rekenmachine, bijvoorbeeld, is ook een paus … alleen net als paarden een hele slechte. Maar alles is dus wel een paus.

En van alle pausen ter wereld vind ik Franciscus gewoon de beste.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Simon van Woerden

@1 Ja, bruut, als in ‘beestachtig ruw’, dat lijkt me niets teveel gezegd voor deze lompe gooi. Je aanvulling over de protesten in Brazillië stel ik op prijs – ik vond de drie Argentijnse voetbalgerelateerde nieuwtjes frappant, maar de protesten zijn zeker ook aandacht waard. Überhaupt stel ik feedback over de opzet en invulling van de rubriek altijd op prijs, dus als je meer ideeën hebt, I’m all ears. Misschien ’s iets spelen met een (dagelijkse?) poll voor welk nieuws jullie is opgevallen, daar ’n recap van maken, of iets dergelijks..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bismarck

@9: Nou, er zijn er echt altijd (minstens) drie (interregna uitgezonderd). Er zitten er namelijk ook nog twee in Alexandrië.

@11: Die protesten zijn (zijdelings) ook nog aan voetbal te koppelen als je wilt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Simon van Woerden

@12 True – maar niet aan Argentijns voetbal, wat de samenbindende factor in de drie andere nieuwtjes was.

  • Vorige discussie