Zomerquote | Vechten of vluchten

zomerquotes3“De zigeuners hebben het er zelf naar gemaakt. Ze zijn crimineel en een bedreiging voor ons, de meerderheid. Ze krijgen meer kinderen en nemen ons over”. (bron: pampieren NRCnext)

hongaarsegardeTamás Polgár alias Tomcat de man achter het populairste weblog van Hongarije: Bombagyar (‘Bommenfabriek’) draagt zijn steentje bij aan het opjagen van de eeuwenoude Oosteuropese pogrom barometer. Naast bloggen tegen de Roma verdient hij zijn geld met het drukken van T-shirts o.a. voor extreem-rechts. Zijn laatste order is een stapel zwarte shirts voor de Hongaarse Garde: een paramilitaire organisatie die steeds vaker door Roma wijken marcheert. Sinds juli vorig jaar zijn er zes moorden gepleegd op Roma, zeer waarschijnlijk met racistische motieven. De Roma ervaren de situatie als een oorlog en organiseren zich in burgerwachten. De door extreem-rechts bedreigde Hongaarse europarlementariër Viktória Mohácsi ondersteunt dit en concludeert de enige keuze is: een leger organiseren of vluchten.

 1. 1

  Ik zag het artikel ook staan in NRC-next (nog niet geleden echter).
  Eerste gedachte: wat een malloten in die apepakjes met hun overgeconcentreerde inteeltgezichten
  Twee gedachte: het zijn wel fascisten en blijkbaar gaat het ze voor de wind

 2. 3

  Extreem-rechts is behoorlijk sterk in Hongarije. Dat is al veel langer bekend. Maar goed, de nationalistische kaart wordt de laatste tijd meer en meer gespeeld.

  Interessant is juist dat nationalisme en regionalisme gezien kan worden als een antwoord op het globalisme.

 3. 6

  Wat van der F. doet is precies hoe je het extreem-rechtse gedachtengoed kan legitimeren. Veel mensen hebben een hekel aan alles wat niet in hun straatje past, maar je wilt niet voor racist worden uitgemaakt. Dus ga je alle negatieve elementen opnoemen passende bij de gewraakte groep: criminaliteit, onaangepast gedrag (ook negatief natuurlijk), eventuele bedreigingen voor je eigen cultuur, enz. En huppekkee alle buitenlanders zijn het haasje, en nee, niet racisme, nee, je bent tegen het onrecht en ja, ook ons ‘eigen volk’ doet dat, maar niet zo erg als ‘zij’ dat doen.