Zomerquote | Fossiele subsidiesponzen

zomerquotes3“Elke subsidie die het gebruik van steenkool kunstmatig verlengt, is onbegrijpelijk.. de Europese Commissie moet daadkrachtig optreden opdat Spanje stelselmatig zijn steun aan de steenkool afbouwt.”(IPS)

Mark Johnston van het Wereldnatuurfonds licht de klacht toe die zijn organisatie heeft ingediend bij de Europese Commissie tegen de Spaanse regering. De milieuorganisatie vindt het niet kunnen dat Madrid subsidies toekent aan elektriciteitscentrales die op steenkool draaien. Twee weken geleden stelde president Obama op de G20-top in Toronto al dat de subsidies op fossiele brandstoffen moeten worden afgeschaft. Jaarlijks wordt er wereldwijd 400 miljard euro besteed aan subsidies op fossiele brandstoffen als olie en kolen [infograph situatie VS]. Dat is bijna 1,1 miljard euro subsidie per dag met een grote economische, ecologische en sociale impact. Het Global Subsidies Initiative (GSI) gaat de komende tijd deze subsidiestromen nauwgezet in kaart brengen, maar bracht voor de G20-top alvast enkele key findings [pdf] naar buiten. Het WWF onderneemt nu al concrete actie met haar donateursgeld tegen de fossiele subsidiesponzen.

 1. 1

  ssst, niet vertellen, dan kan er niet meer geroepen worden dat linkse milieuhobbies zoals renewables niet zonder subsidie kunnen en derhalve geen bestaansrecht hebben.

 2. 3

  @1 ssst
  Kolen centrales zijn een linkse hobby, rechts wil schone en goedkope kerncentrales. Links wil voor de buhne renewables maar weet ook dat de bevolking in opstand komt als er geen stroom gelevert wordt als het windstil en/of donker is, dus bouwen ze stiekum kolencentrales. De PvdA heeft in de afgelopen regering er even 3 nieuwe kolencentrale doorheen gejast.

 3. 4

  rechts wil schone en goedkope kerncentrales

  Succes daarmee.

  maar weet ook dat de bevolking in opstand komt als er geen stroom gelevert wordt als het windstil en/of donker is, dus bouwen ze stiekum kolencentrales

  Hoe is dat eigenlijk, niet gehinderd worden door kennis van zaken?

 4. 6

  Hoeveel is de subsidie per kWh? Het aandeel van de fossiele brandstoffen in de electriciteitsproductie ligt in Amerika rond de 70%, renewables minder dan 10%. Per kWh dus veel meer subsidie naar de renewables!

  #4
  Nederland kan makkelijk stroom importeren, we hoeven niet zelf een kerncentrale neer te zetten.

 5. 8

  Is dat mogelijk? Wat zijn de ‘kosten’ van een windmolenpark voor de kust, als dat het uitzicht van badgasten verpest. Wat zijn de ‘kosten’ van steenkool, als dat gewonnen moet worden in Colombia met de medewerking van het lokale vrijkorps.

 6. 9

  @ tjerk

  Dat is een kwestie van gebrek aan marktaandeel door de inherente voorsprong van decennia lang gesubsidieerde alternatieven.

  Daarnaast geldt het sarcastische ‘schoon en goedkoop’ ook voor kerncentrales buiten Nederland.

 7. 10

  Even tussendoor: kerncentrales zijn enorm duur en het duurt minstens tien jaar om ze te bouwen. En dan heb je ook nog radioactief afval. Die badgasten moesten mijns inziens niet zo moeilijk doen.

 8. 11

  10 jaar op z’n minst, naast het feit dat als er massaal overgestapt wordt op kernenergie we het probleem alleen voor ons uitschuiven.

  De voordelen van duurzame energievoorziening zijn legio, waarbij voor mij milieu-aspecten niet eens op de eerste plaats komen.

 9. 13

  He parallax, heb je al eens gekeken hoe ze in China neodymium & dysprosium winnen voor jouw ‘duurzame’ energie?

 10. 14

  @13: Die is wel makkelijk te counteren met de wijze van uraniumwinning in oa. Canada voor jouw “duurzame” energie.

 11. 16

  t’Is maar hoe je het brengt. USA verbruik 105 Exajoule waarvan 98 fossiel en 3 hydro en en 4 overig hernieuwbaar. Hydro bedruipt zichzelf (investeringen al lang en breed afgeschreven). Resteert:
  $72,5 billion / 98 Exajoule = $ 0,7 billion per Exajoule subsidie voor fossiel
  $29 billion / 4 Exajoule = $ 7,25 billion per Exajoule subsidie voor hernieuwbaar.

  Zoek de spons.

  Zullen we het dan nu eens hebben over de belastingen die op fossiel wel, en op hernieuwbaar niet geheven worden?

 12. 17

  Bovenstaand bericht staat dan weer in scherp contrast met onderstaande bericht http://tinyurl.com/37lxcxh
  uit India waar gister het verkeer in een aantal megasteden plat ging vanwege een algemene staking tegen…het afschaffen van subsidies op brandstof.
  Overigens noodzakelijk geworden door het gapende gat dat ze slaan in de staatsbegroting van India ( en heel veel andere ontwikkelingslanden)