1. 4

  Altijd meende ik aan Jaap van Zweden iets te zien dat me raakte, zonder precies te weten waarom. Nu weet ik ’t wel. De mooiste aflevering van zomergasten ooit!

 2. 5

  Jemig, larie kan je dat niet op een t-shirt laten zetten.

  Ik heb niet alles kunnen zien, oma’s en baby’s je komt gewoon niet weg, maar voor wat ik wel heb gezien sluit ik me aan bij jesse.

 3. 6

  Vanavond vond ik de beste aflevering van Zomergasten!
  Wat een prachtmens is Jaap van Zweden….

  Elke vezel in mijn lijf werd geraakt door zijn reacties-het delen … z’n ZIJN.

  Ik ben er stil van en heb weer genoeg stof tot nadenken. Hij liet ‘ons’ dingen zien–die mij erg raakten.
  Dankjewel…..

 4. 9

  Ook ik was stil en zat helemaal in dat gesprek. Ja, wat een prachtmens en de beste van dit seizoen.
  Werd vanochtend wakker met de gedachte: trek het je niet persoonlijk aan. Het is meestal het ego, en niet de persoon zelf.

 5. 10

  Inderdaad een erg goede uitzending. Het viel me wel weer op hoe zakelijk-afstandelijk de interviewster was (hoewel ook zij uiteindelijk wel wat los kwam), maar in dit geval pakte dat goed uit, dankzij de mooie monoloog (vrijwel) van Jaap van Zweden; een dankbare gast met een brede smaak en goede fragmenten. Ik vond het o.a. geweldig hoe hij na een stukje ’30 minuten’ volkomen terecht zei: “Arjan Ederveen is een groot kunstenaar.”

 6. 12

  Verder vond ik het ook de minst slechte uitzending tot nu toe. Volgend jaar maar weer een ander om de gesprekken te sturen. Echt soepel ging het haar nooit af.
  Jaap is een mooi mens. En dat stukje van die Japanse school vond ik heel bijzonder.

 7. 13

  Jaap van Zweden, prachtige zomergast. Over de interviewster is wel voldoende gezegd inmiddels, maar dat ze niet wist wie Krishnamurti was en het had over het “opheffen van de non-dualiteit”, en net echt helder leek te hebben wat het begrip timing inhoudt voor musici, pijnlijk….
  Volgend jaar meer kunstenaars graag.

 8. 14

  @13 oh ja, die non-dualiteit zin, daar hebben wij ook erg om gelachen. Was Jaap van Zweden nu ook een beetje moe, dat hij in haar fout meeging, of was hij gewoon heel vriendelijk?

 9. 17

  Hallo Jaap,
  Ik heb genoten van het gesprek, vooral wat me raakte was het gelijk goed studeren en de speeltuin de viool. Mensen die er niets in zien wat je er mee moet. Drouwnerzand en het andere leven thuis op de vioolles Amsterdam-West en Zuid. Het komt mij allemaal heel bekend voor. Vooral de moeilijke vragen en de open reaktie daarop. Misschien kom je ooit nog eens in Assen. Rosita.

 10. 20

  Hoogtepunt voor mij was idd de Japanse schoolmeester. Voor de complete documentaire (opgeknipt in vijf clips) ga naar YOUTUBE en toets Children Full of Life…. Bedankt Jaap en VPRO! Dank ook voor het kijkje achter de schermen van de dirigent en je openhartigheid. Wellicht binnenkort weer eens bij het KCO….?

 11. 22

  Wat de vorige Zomergasten ’09 afleveringen misten aan muziek, misschien uitgezonderd die met Carice van Houten, werd nu ruimschoots goedgemaakt.

  Sowieso meer persoonlijke diepgang, openheid.

  Gast en interviewster, wonderwel afgestemd op elkaar, kleine misverstanden daargelaten. Zich niet op laten jutten door de perceptie die er heerst m.b.t. dit programma, leek het wel.

  Veel fragmenten leken gerelateerd aan hoe hij de opvoeding van zijn vader beleefd had. Andere rode draad; het in Nederland niet op waarde schatten, voldoende benutten, van wat we cultureel te bieden hebben, voorzover dat verder gaat dan de platgetreden paden.

 12. 24

  Een avond om aan terug te denken. Zoveel diepgang, zoveel prachtige tv-fragmenten met zowel traan als lach, zoveel schoonheid in beeld, woord, klank en gedachten. Hoe gaaf wordt een mens als de ijdelheid van hem is afgevallen!

 13. 25

  Nooit echt zomergasten gezien.
  Maar gisteren zag ik de eerste keer het.
  En ik vond het gelijk mooi.
  Vooral hoe u met dat viool spelen om gaat en het gezin.
  Voor welk orkest dirigeert u?

  Met vriendelijke groeten,
  Roxanne

  Zelf ook een amateur muzikant.

 14. 26

  Ik wist niet dat Jaap van Zweden ook op Sargasso komt.

  Maar hey Jaap, als je hier toch bent, kan je niet een keer een leuke meezinger maken? Voor de polonaise en zo, da’s toch veel leuker dan al die stoffige types!

 15. 29

  Een prachtige uitzending. Mooie afsluiting van een seizoen.
  Ben, toevallig, eens in de gelegenheid geweest Jaap bezig te zien met zijn zoon Benjamin. De zorgzaamheid voor het kind dat oorpijn had, was roerend. De keuzefragmenten ontroerden. De muziek was adembenemend. Een mooi mens in beeld gebracht.

 16. 30

  Het wonderlijke van de muziek
  Hoe het in het brein ontstaat en zich vertaald in beweging van vingers
  De ontroering de emotie…De Energie vooral
  Ik heb ervan genoten ik zit nog stuk
  Ik vond alles fantastisch

  Dank voor de mooie woorden

  Jaap

  Ik heb zelf ook een autistische zoon

 17. 33

  Tjs,zet een mens in het programma die echt een persoonlijkheid heeft,een karakter,die geleefd heeft en geen doorsnee persoon zoals de voorafgaande zomergasten die allen een middelmaatje waren en niet in dit programma thuis hoorden.

  Dan val je niet in slaap en word je innerlijk gevoed en dagen denk je er nog over na.
  Mensen die de glamour zoeken”Claric Van Houten”moeten dan maar op een andere manier hun heil zoeken,er is genoeg aan oppervlakkige karakters voor hun op tv.Dank Jaap Van Zweden voor deze avond die mij voeding gaf zelfs troost,dat er zoveel moois is,in mensen en de wereld om ons heen.

 18. 34

  Mesc zei die, wat moet ik doen, zei die. Kom Jaap, zei ik, je bent te kwetsbaar soms, we gaan er es voor zitte. Biertje ? En ’t gong best aardig.

 19. 35

  Deze man boeit omdat hij ‘echt’ is en zijn kwetsbare kant durft te laten zien. Hij draagt de puurheid van zijn essentie naar buiten toe uit en verschuilt zich nergens achter. Dat maakt mensen oprecht mooi.

 20. 37

  Een prachtige aflevering; Jaap van Zweden boeide van begin tot eind en schotelde ons leuke en mooie fragmenten voor waarvan ik er enkele graag nog eens zou terugzien.

 21. 38

  Genoten van dit programma. Hij heeft bij mij zeker weten een gevoelige snaar geraakt. Zeer indrukwekkend.

  Bedankt voor deze waardevolle avond!