Zomergasten | Dick Swaab

Vanavond in Zomergasten Dick Swaab, emeritus hoogleraar neurobiologie en internationaal bekend hersenonderzoeker. Met hem kunt u vast nog wat meer te weten komen over de werking van die duistere krochten die uw hersenen verbergen. Dit is de uitzending waar ik zelf op zat te wachten.

U heeft nog 5 minuten om de popcorn, het bier en het tweede scherm te pakken voordat het begint.
Helaas voor de mensen die alleen online leven is er geen live stream beschikbaar.
Voor de mensen die via Twitter meepraten, de meest gebruikte hashtag is #zg11.

 1. 1

  Ik ben bij voorbaat tegen de gedachtengang van Swaab. Maar dat zullen dan mijn hersenen zijn, en niet ik zelf. Maar alles wat Swaab zegt, zegt hij ook niet hijzelf, maar zijn het zijn hersenen in hem, die ‘denken’.

 2. 4

  Help is on the way:

  Philosophische Neurokritik

  Wider die Übervorsicht

  Die Hirnforschung formuliert ihr Deutungsmonopol nicht von einem enthobenen Aussichtspunkt aus, sondern von einem konkreten Standpunkt in der Welt mit all seinen Beschränkungen. Das Ziel der neuro-kritischen Philosophie ist es, ihr einen weiteren Horizont zu geben.

  Von Christian Geyer

  2011-07-27 14:44:27

  Eine Verschärfung des Tons gegenüber den Stilisierungen und Übertreibungen der Neurowissenschaften kündigt sich in der Philosophie an. Der Berliner Philosoph Jan Slaby, einer der Initiatoren des Projektverbunds „Kritische Neurowissenschaft“ (www.critical-neuroscience.org), warnt seine Disziplin davor, in der Auseinandersetzung mit Hirnforschern „in übervorsichtiger Professionalisierung zu erstarren.

  http://www.faz.net/artikel/C31399/philosophische-neurokritik-wider-die-uebervorsicht-30473731.html

 3. 11

  Ik heb Amy, voor mij betreft, op haar hoogtepunt gezien, dat was: aangeschoten in Never Mind The Buzzcocks. Ik wist toen helemaal niet wie ze was, maar vond haar grappig en sympathiek. Had ook niet door dat het zo ernstig was—niemand nog toen. Van de teloorgang daarna wordt ik niet echt goed, dat ik ook niet graag naar de goede momenten ga kijken. Het doet me te veel denken aan anderen die gingen glijden, waar je dan zelf niks aan kan veranderen.

 4. 12

  Ik had Swaab wel een meer geinteresseerde en iets beleefdere presentator gegund. TV iets na 9 alweer uitgezet. Het blijft natuurlijk gewoon een kut apparaat die tv van mij. Bij u doet ie t zeker goed en is er altijd iets leuks op?

  Ow dat concert van Amy ken ik al. Is goed ja.

 5. 13

  Per vooroordeel positief in Swaab geïnteresseerd, heb ik hem ‘aangezet’. Brusque uitgezet toen hij met Islam en onderbuik kwam aanzetten. Swaab: een zich vriendelijke poserende lul, als ik het voor deze ene keer ook zo eens mag zeggen.

  Vanaf nu vind ik Swaab’s vermaardheid als breinkundige dubieus. Hij weet te weinig. Zijn beroep op de apen van Frans de Waal is de bevestiging van deze conclusie.

 6. 14

  HahaPax, de kennis van een specialist in twijfel trekken omdat hij een uitspraak doet die je niet welgevallig is. Sneu is nog een te mooi woord.

 7. 15

  @13 Ik zou er om lachen als ‘jullie’ niet met zovelen waren.

  In een interessante drie uur durende uitzending plaatst een intelligente en vooraanstaande wetenschapper heel rustig en netjes een paar kanttekeningen bij de sterk opkomende islamangst. Voor hPax meteen voldoende om hem uit te maken voor ‘lul’ en meteen maar zijn volledige wetenschappelijk werk in twijfel te trekken.

  Hoe gaat dat straks als Wilders de macht heeft gegrepen? Moet ik dan gaan oppassen met het uiten van mijn mening in het openbaar? Moet ik dan gaan vrezen voor mijn baan?

 8. 18

  HPax is een extreem rechtse godsdienstwaanzinnige. Zijn soort heeft al 76 doden op zijn geweten. Ik hoop dat hij in de gaten wordt gehouden.

 9. 19

  Dus dan toch nog onvrijwillige humor. Ik heb de kans gemist , om dat op tijd in te zien, dat lucide inzicht van Crachàt. Een avondje verplicht tv-kijken met Jaap Saab, kwabzalver (bij voorbeeld).

 10. 20

  Ik vond het goede televisie en ik ben het er ook mee eens dat JBC te weinig doorvroeg en ook eigenlijk matig voorbereid was. Ik bedoel, Swaab verkondigde zijn bevindingen als wetenschapper vrij stellig. Ik weet echter dat deze stellingen niet onbetwist zijn. Het was goed geweest als JBC ook dit tegengeluid aan Swaab had voorgelegd zodat het iets inhoudelijker en minder éénrichtingsverkeer zou worden.
  Het was nu voor mij vaak onduidelijk of Swaab zijn eigen wetenschappelijke conclusies voorstond of dat hij de conclusies van het grootste deel van de hersenonderzoekers voorstond.
  Als voorbeeld hiervan de stelligheid waarmee Swaab de snelle vooruitgang van de hersenwetenschappen verbind aan nieuwe technologie.
  Hierover bestaat ook tegengeluid, zie bijvoorbeeld de dode zalm onder de scanner:

  http://www.wired.com/wiredscience/2009/09/fmrisalmon/

  of Voodoo correlations:

  http://www.edvul.com/pdf/VulHarrisWinkielmanPashler-PPS-2009.pdf

  en wat betreft Swaab’s uitspraken over talent bestaan er ook kanttekeningen, neem bijvoorbeeld de 10000 hour rule van Ericsson, zie bijv:

  http://psycnet.apa.org/journals/amp/49/8/725/

 11. 24

  @22
  tamelijk waardeloze kritiek van Draaisma. Alsof alleen filosofen een onderwerp filosofisch mogen benaderen…. Lijkt me juist dat een goede wetenschapper zijn onderwerp juist ook als filosoof moet kunnen aanschouwen.

 12. 25

  Heb de uitzending van Dick Swaab gevolgd.
  Hij vertelde op zeker moment dat hij een soort neuro aandoening
  Had aan de benen, en dat hij toen klassieke muziek beluisterde en
  Dat zijn aandoening genezen was
  Graag zou ik willen weten welke muziek hij beluisterde
  Alvast hartelijk dank! I Nieweg.

 13. 26

  @20 eindelijk een volwassen reaguurder op een wetenschappelijk topic.
  Dat is weer eens wat anders dan die homo’s die lopen te schreeuwen over de ontdekking van het homo-gen en de linkse paarsebroekenparade die gewelddadige acties tegen professor Buikhuizen niet schuwden.