1. 1

  Iemand die zegt dat angst verbeelding is, dat angst verkoopt, is de moeite waard. Het wordt te weinig benadrukt.

  Angst wordt gebruikt in de samenleving om te manipuleren. Als je dan wil praten over de essentie van angst, loont het kijken. Weten hoe het functioneert is het begin van de vrijheid.

 2. 2

  @1: Angst is natuurlijk per definitie verbeelding of in elk geval een voortbrengsel van het brein van levende wezens. Maar dat angst een emotie is die gemanipuleerd en misbruikt kan worden, kan inderdaad niet vaak genoeg benadrukt worden.
  Ben benieuwd wat Denys erover te melden heeft. Ik hoop dat hij de vertaalslag naar maatschappelijke verschijnselen maakt en niet blijft hangen in het individuele. Wat mij betreft wordt het een avond met bijvoorbeeld Naomi Klein of aanverwante denkers.
  Maar ja, ik ga er niet over.

 3. 4

  Vanwege marktwerking mag je als arts geen diagnoses meer stellen, wel zeggen u bent ziek, maar niet officieel. Dat zal wel alleen voor Vlaanderen gelden, toch.

  Maar later zegt ie dat het regeldrift, controlezucht is, dat is wat anders. Dat komt vrijwel altijd vanuit de overheid. Dus niet marktwerking de schuld geven.

 4. 5

  @4:

  Vanwege marktwerking mag je als arts geen diagnoses meer stellen,

  Alleen bepaalde diagnoses niet, want die worden niet vergoed door de ziektekostenverzekering.

  wel zeggen u bent ziek, maar niet officieel. Dat zal wel alleen voor Vlaanderen gelden, toch.

  Nee, hij had het over Nederland. En het is een bekend probleem.

  Maar later zegt ie dat het regeldrift, controlezucht is, dat is wat anders. Dat komt vrijwel altijd vanuit de overheid. Dus niet marktwerking de schuld geven.

  In het Nederlandse zorgstelsel lopen overheidsbemoeizucht en verziekende marktwerking naadloos in elkaar over.

 5. 7

  Geen LSD proberen omdat ‘de wereld van zichzelf al intrigerend genoeg is’… dat vond ik toch erg bijzonder. Geweldig dat De Jong juist weer hartelijk toegaf het een keer geprobeerd te hebben.

  Zoiets lijkt mij voor een professional van de geest toch haast een verplichting om te ervaren en vooral te weten hoe fragiel het bewustzijn eigenlijk is en wat voor invloed perceptie heeft op je geest.

  Het was ‘ok’ materie maar de man zelf vond ik vrij vlak.