Zomergasten 2022 met Derk Sauer

Foto: © Schermafbeelding VPRO Zomergasten met Derk Sauer
Serie:

Vanavond in VPRO’s Zomergasten de tweede ondernemende mediaberoemdheid. Na Humberto Tan (in de eerste uitzending van dit seizoen) nu Derk Sauer.

“Gaat u ooit nog weg uit Rusland?”, werd hem vijf jaar geleden gevraagd in dit interview. Dat zag Sauer er niet van komen want “daarvoor zijn we te zeer met het land vergroeid. Vergis je niet: als je ergens bijna dertig jaar woont, zit zo’n plek in je hart”. Bovendien werken en wonen er toen twee van zijn zonen in Rusland (“En wat nog belangrijker is: we zijn een heel hecht gezin”).

En toen viel Rusland Oekraïne binnen. In februari hoorde Derk Sauer van zijn zoon Tom dat die niet meer in Rusland wilde wonen. Hij zelf ging terug naar Moskou om met zijn medewerkers van ‘The Moscow Times’ te overleggen.

Anderhalve week later ontvluchtte Sauer Rusland en of hij er ooit zal terugkeren is nu uiterst ongewis. Een andere zoon van Sauer is Ruslandcorrespondent voor ‘The Guardian’. Beiden werden geïnterviewd door het Belgische ‘De Morgen’. Of ze, nadat het gezin Sauer naar Rusland vertrok, zich intussen Russen voelden?

Derk Sauer: “Mijn kinderen zijn Russischer dan ik.” En: “Ik ben geen Moskoviet, maar ik wil graag terug: als het kan, gaan we.”

Derk Sauer trok met zijn gezin naar Rusland vlak na de val van de Berlijnse muur. Hij mag gerekend worden tot de vele Westerse ondernemers die hun kansen zagen in de door Michail Gorbatsjov geïntroduceerde perestrojka (hervorming) en glasnost (openheid).

Pieter Waterdrinker was in 2018 Zomergast en kent Rusland ook van binnenuit. Hij had destijds een bedrijfje voor advies en bemiddeling voor westerse ondernemers die een slaatje wilden slaan uit de nieuwe wind die waaide. Gaat Janine Abbring vragen of Sauer ook door Waterdrinker op weg is geholpen?

Hoe was het mogelijk in een land als Rusland zo goed zaken te doen als ook Derk Sauer heeft gedaan? Misschien met hulp van wat Russische oligarchen? In het interview  in ‘De Morgen’ wordt hem voor de voeten geworpen dat hij met machtshebbers is gaan eten.

Sauer ontkent met oligarchen een vorkje geprikt te hebben. Wel heeft hij met twee oligarchen nauw samengewerkt: “Met Michail Chodorkovski, de eerste aandeelhouder van The Moscow Times, die later tien jaar in Siberië heeft doorgebracht, en met Michail Prokhorov, in 2012 de presidentskandidaat van de oppositie”.

Volgens Pieter Waterdrinker was de snelle uitbreiding van de NAVO met Oostbloklanden een vergissing. Hij zag dat als een fout, veroorzaakt door gebrekkige kennis en begrip van de Russen. Een analyse die we in het Rusland-Oekraïne conflict vaker zagen voorbij komen: kennen we Poetin eigenlijk wel?

In het interview in ‘De Morgen‘ betitelt Derk Sauer Poetin als een ‘überwappie’. Of Janine Abbring er aan toe komt hem daar nader over uit te horen, is nog maar de vraag. In de 5 redenen om naar Derk Sauer te kijken schrijft de VPRO dat “het Sauer gelukt is om een avond samen te stellen waarin de Russische president alleen maar zijdelings figureert (maar toch altijd als een schaduw aanwezig is)”.

Zijn er nog kritische noten te kraken? Een dik belegde boterham verdienen in een corrupt en door Poetingetrouwe kliek gedomineerd Rusland, kwam Derk Sauer en een van zijn zonen op fikse kritiek van Ruslandcorrespondent Olaf Koens en Pieter Waterdinker te staan. De familie Sauer zou boter op het hoofd gehad hebben. In de VPRO-gids stelt Sauer: ”Ik schaam me niet genoeg gewaarschuwd te hebben voor de tiran van deze tijd”.

Nog een gespreksonderwerp dat op de agenda staat en waar Janine Abbring wel met een kritische blik over door mag vragen is wat Derk Sauer noemt: “mijn reis van activist naar journalist”. Is Sauer iemand die zijn (extreem)linkse verleden als een jeugdzonde afdoet nu hij een geslaagde, gearriveerde ondernemer is geworden?

Het kan een boeiende avond worden. Kijken dus naar Derk Sauer, vanavond om 20.20 uur bij NPO 2. Hou uw opmerkingen tijdens de uitzending niet voor uzelf maar deel ze met ons hier in de reactievelden. Morgen mag u de Sargasso Zomergastenrecensie weer verwachten, deze keer van onze collega Karin van der Stoop.


Edit: Voor onze recensie: klik hier
.

Reacties (3)

#1 Bolke

Denk niet dat die ooit nog in zijn leven een pas in Rusland zal zetten zonder achter de tralies te verdwijnen.

  • Volgende discussie
#2 RobC

De gesprekken waren geweldig goed, lekker pittig gesprek en zeer informatief. Verveent vegetariër meende hij de naafloop deze film te moeten presenteren. Volgens mij was het een practical joke of meende hij het echt?? De hele film dat geluid , je zou het geluid kunnen uitzetten. Ik heb echt even ondertiteling geprobeerd, de hele film alleen dat zielige moeder dier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Anna M.

Heb de hele uitzending uitgezeten en ik vond het een hele inspanning. Hoorde Sauer bijna iedere keer heel moeizaam formuleren: aan een zin beginnen en hem dan niet afmaken en zo door. Pfff..De fragmenten konden me ook niet altijd boeien, wel typisch het Russische leven. Zo goed waren de gesprekken ook niet en wat opviel was dat Abbring Sauer steeds de maat nam en ook dat ging alle uren door.
De film was van een ontroerende eigenheid en als kijker wist ik, waar het uiteindelijk op uit zou draaien. Dat heb ik dus niet afgewacht.
Waarom het in zwart-wit moest, gaan we nog achterhalen: Noorwegen in kleur is juist zó oogstrelend, daarom komen we er bijna elk jaar!

  • Vorige discussie