Zomergasten 2018 met Louis van Gaal

NIEUWS - Zal Louis van Gaal in de tweede aflevering van Zomergasten 2018 zijn voor het publiek onbekende kanten laten zien? Of moet Janine Abbring dat er uit zien te wringen? Bij Van Gaal’s profiel zegt hij zelf: “Het zal een avond zijn over de mens en de coach Louis van Gaal. Voor mijn familie zal het herkenbaar zijn, voor de rest van Nederland eventueel een openbaring.”

We gaan het zien. En morgen natuurlijk nabeschouwen in Sargasso’s Zomergastenrecensie (hier te lezen) , die deze keer op uitnodiging van Sargasso zal worden verzorgd door filmmaker Robin van Erven Dorens, onder meer bekend van zijn documentaires over Michail Gorbarsjov, over Defunkt-frontman Jospeh Bowie en over zijn grootvaders sportwagen die in handen van Prins Bernhard is gevallen.

Robin van Erven Dorens over zomergast Louis van Gaal:

Van Gaal is natuurlijk een interessante man, een leraar die veel te vertellen heeft, maar die ook op een irritante manier belerend kan zijn. Zou hij ons alleen maar gaan vertellen hoe het zit, of ontstaat er ook iets van een dialoog? Ik hoop het wel want voetbal is een geweldig gespreksonderwerp.

Van Gaal’s verleden biedt legio schitterende verhalen, maar ook zijn visie op techniek, tactiek en strategie (kan het nu eindelijk eens afgelopen zijn met dat Hollandse gezever over de zogenaamde superioriteit van ‘aanvallend’ voetbal?), de sociale en psychologische aspecten, het werken met jonge spelers, die rijk en populair zijn, en vol met hormonen, maar nog geen weet hebben van het leven. Allemaal onderwerpen die mij doen uitkijken naar aanstaande zondag. Maar voetbal is ook een bepalend ritueel van onze cultuur geworden, een sublimatie van oorlogvoeren, met zijn eigen steeds weer veranderende gebruiken, regels, priesters en hogepriesters. Misschien gaat het interview daar ook iets van vangen. Dat zou mooi zijn, want is niet Zomergasten zelf ook een bijna religieus ritueel geworden?”

Uitzending vanavond 20:15 uur; Sargasso’s recensie door Robin van Erven Dorens vind u hier.

Reacties (5)

#1 P.J. Cokema

Ach jee.. Van Gaal opent met een tearjerker…

  • Volgende discussie
#2 Spam

Dat wordt een zware avond voor Janine :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Brig Sala

Hoi,
Ik zie het al bijna nooit en wens dat zeker met Louis van Gaal zo te houden,dan maar niet VPRO.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Maria

@3: Tenenkrommend deze zomergasten! Van Gaal heeft veel te veel details en zij houdt zich te strak aan draaiboek en fragmenten.
Er is niets aan en over de man zelf kom je zo ook niets nieuws te weten, want hij houdt ook strak aan zijn tempo vast en wil het hoe dan ook bepalen. En zij ook en dat levert een machtsstructuur op.
die ten koste gaat van het gesprek. Zij heeft een zware dobber aan dit baasje, want in die vorm zit hij weer. Hij laat haar steeds duidelijk voelen, dat ze jong is, vrouw is en dus ondergeschikt aan hem. Omdat hij gast is, zou je zo’n man de ruimte moeten geven, kom je wellicht nog wat te weten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Spam

@4 Ik denk niet dat er een interviewer te vinden is die er een beter verhaal uit had kunnen krijgen. Al was het misschien wel een interessantere avond geweest als van Dis het nog eens had mogen proberen.

Ik heb van deze avond vooral geleerd dat van Gaal precies de narcistische, onderontwikkelde lul is die ik altijd al dacht dat hij was.

Jammer dat ze het niet over Trump wilden hebben want de parallellen zijn treffend. Trump lijkt wel een soort karikatuur van van Gaal. En hoe onvoorstelbaar ook, op de een of andere manier weten beiden toch de top te bereiken in wat ze doen.

  • Vorige discussie