Zomergasten 2014 – Freek de Jonge

Omdat u ieder jaar weer laat weten graag over de zomergasten van VPRO een boom op te zetten, tijdens en na de afleveringen, starten we dit draadje voor u.
Vanavond is het podium voor Freek de Jonge, cabaretier en theatermaker. U kunt hier online meekijken.
En hier wat meer achtergrond over de persoon.
Ook dit jaar is Wilfried de Jong de presentator.
We wensen u veel kijkgenot.

Update 21-7-2014 07:30 uur: Hier de recensie.

 1. 1

  Dat ze met zo’n onbekende gast beginnen begrijp ik niet. Freek de Jonge… even gegoogled. Ja ken hem ergens van. Maar dan nog.

 2. 2

  Dit gedicht droeg Freek tijdens de uitzending voor. Hij schreef het na het overlijden van zijn kleindochter.

  naar wie gaat mijn verdriet
  naar wie liever zelf getroost wordt
  of naar wie weg kijkt
  de pijn niet ziet
  waar moet ik er mee heen
  ik kan het niet alleen

  naar wie gaat mijn verdriet
  met wie kan ik er over praten
  wie wil mijn zorgen kennen
  en wie niet
  waar moet ik er mee heen
  ik kan het niet alleen

  vroeger had je god en kon je bidden
  vroeger dacht je ach het komt wel goed
  vroeger ging je nooit verloren
  nu weet je niet waar je het zoeken moet

  naar wie gaat mijn verdriet
  ik wil er niemand mee belasten
  ieder heeft zelf meer dan genoeg
  ik laat het in een lied
  daar gaat mijn verdriet

 3. 4

  Hij genoot, het kon hem weinig schelen, een soort onbevangenheid, wellicht een goeie band met Wilfried de Jong, dat vond ik al prettig.

  De opmerking over vijf minuten waar hij op beoordeeld zou worden in geen verhouding tot de vele duizenden uren. Dat vond ik onzin. Freek de Jonge heb ik zelf ook niet hoog zitten, juist mede vanwege de domineeszoon, dat altijd weer boven komt drijven, op het laatst van deze uitzending kwam het weer boven borrelen, dat is meer dan vijf minuten zoals hij dat omschreef.

  Ik heb wel genoten van de diverse videostukjes. En zeker de film die ik nu aan het kijken ben, niet alleen zijn smaak, de mijne eveneens.

 4. 5

  Vanavond heb ik genoten van de eerste aflevering van Zomergasten. Freek weet me te raken, alle jaren dat ik hem (her)ken, vanaf het begin. Er is een periode geweest dat ik hem in zijn uitspraken arrogant vond en ik vond dat hij zichzelf zag als de maat der dingen. Vanavond was ik blij verrast dat hij zich zelf beter kon plaatsen in een groter geheel waar hij onderdeel van is, hoe brilliant zijn geest ook kan zijn. Ik vond hem mooi in een meer kwetsbare opstelling. Was ook verrast dat hij aan gaf dat hij zijn emoties weer toe kon laten via de geboorte van zijn kleinkinderen. Hoe heb je voor die tijd geleefd met je dierbaren denk ik dan en in hoeverre was je in disbalans toen je je programma’s schiep…….
  Hoe dan ook, er is nu hoop dat Freek in vrede en acceptatie oud wordt en dat gun ik hem zeer! Bewustzijn en helder blijven, je mening blijven geven staat dat niet in de weg! Laat je horen als je iets te melden hebt!

  Ineke van der Hoek

 5. 7

  Dank Freek de Jonge voor een televisieavond die ik niet gauw zal vergeten. De weeping camel, inside out, the english surgeon, the choir, heerlijk om weer te zien! En je commentaar erop vond ik verrijkend. Vanwege je boodschap: vertrouwen, verbinding en discipline, maar ook omdat je ‘uit je kunstje’ stapte. Want hoewel ik daar vaak om heb gelachen, hoop ik dat we je de komende jaren vaker zoals vanavond zullen zien: sprekend vanuit je gevoelde ervaring, vanuit je kwetsbaarheid. Daar wordt een menselijkheid ervaarbaar die raakt en die verbindend is.

 6. 8

  Ik vond hem saai. Dat hij moeizaam formuleert en regelmatig hakkelt was eigenlijk een bijkomstigheid, maar ik vond het gaandeweg storend worden en lastig om de aandacht vast te houden. De gekozen fragmenten vond ik wel zeer de moeite waard.
  Verder had ik Freek hoger ingeschat. Op inhoudelijke vragen van Wilfried had hij vaak antwoorden die bij mij de suggestie wekten dat hij maar wat van de hak op de tak sprong en niet begreep wat de essentie van de vraag was. En dat lag volgens mij niet aan de interviewer.

 7. 9

  Veel monologen en weinig interactie, daardoor kwam het niet tot een echt gesprek. Ik vond het meer een voorstelling van iemand die zeer op zichzelf en zijn visie gesteld is en wil imponeren. Soms was het wel raak, maar vaak ook elitair gelul.

 8. 10

  @3: Juist omdat Freek altijd een kritische geest was vergeef ik hem zijn gezemel over homeopathie NIET. Teleurstelling t.a.v de normale geneeskunde omzetten in een hersenloos ophemelen van een volstrekt onbewezen kultherapie noem ik gewoon bekrompen.
  Ik gun iedereen zijn persoonlijke mening, maar Freek zat hier niet als persoon , maar als cabaretier met een carriere van 50 jaar.
  Deze propagande en PR actie tav homeopathie vond ik volkomen misplaatst.
  p.s. ga eens op bezoek bij her ¨licht¨ Dr Roxs in Paterswolde
  kan je lachen

 9. 11

  @10:

  @3: Juist omdat Freek altijd een kritische geest was vergeef ik hem zijn gezemel over homeopathie NIET.

  Hij zei ook ergens in de uitzending terloops dat hij wel in paranormale zaken gelooft. Lijkt me een residu van een religieuze opvoeding. Als je met “kritische geest” bedoelt dat je op alles in het leven de wetenschappelijke methode moet toepassen, dan voldoet Freek daar inderdaad niet aan.

  Teleurstelling t.a.v de normale geneeskunde omzetten in een hersenloos ophemelen van een volstrekt onbewezen kultherapie noem ik gewoon bekrompen.

  Het maakt vooral duidelijk dat hij ook lijdt aan menselijke tekortkomingen. Alleen perfecte mensen overkomt dat niet, en perfecte mensen bestaan dan ook niet.

  M.a.w. Freek mag blijven, en het programma was ook niet de tijd en de plaats om hem op deze wat minder rationele opvattingen aan te pakken. Nog los van de vraag of Wilfried de Jong daar wel toe in staat zou zijn, want die lijkt me ook niet geschoold op dit terrein.