Zelf-replicerende machines

John von Neumann, vader van de moderne computer, sprak er al over: zelf-replicerende machines. Bij Cornell University is een klein team aan de slag gegaan en heeft kubussen ontworpen die elk de blauwdruk van de totale machine (uit kubussen opgebouwd) bevat. Als er nu nieuwe blokken worden aangeboden bouwt de machine een kloon van zichzelf (filmpje).

Denk de mogelijkheden eens in! Je hoeft alleen blauwdrukken te bouwen en je machine wordt door een andere machine voor je gebouwd! En elke machine is herbruikbaar omdat de blokken weer simpelweg uit elkaar gehaald kunnen worden! Resistance is futile!

 1. 4

  Hmmm, bij zelfreplicatie dacht ik even aan nanotechnologie. Jammer dat deze stap nog niet dichterbij is. Stel je eens voor dat deze machines worden gemaakt in de grote van nanometers????

  Lees Erik Drexler (“Engines Of Creation” of het recentere “Nanosystems: molecular machinery, manufacturing, and computation”).
  Of Richard Feynman’s lezing van December 29 1959 (Feb 1960 issue of Caltech’s Engineering and Science.)

 2. 5

  Het wordt pas lollig als dit samengaat met de fablabs van Neil Gershenfield (MIT). En ja, als nanotech erbij komt gaat het dak er van af…

  Google eens “assember nanotechnology”, dan kom je onder andere uit bij de debatten tussen K. Eric Drexler en Richard Smalley over de mogelijkheid van “assemblers”, die alles kunnen maken, vanaf nanometer niveau.. dus ook zelfreplicatie, neem ik aan…