Xenofoben van links, xenofoben van rechts

,
De gevaarlijkste vreemdelingen (Foto: Flickr/Darren Hester)

De Nederlandse politieke cultuur zoals die op dit moment bestaat wordt overheerst door één emotie: xenofobie. Alle Nederlanders zijn het erover eens dat ons land ooit idyllisch was, een arcadia van sociale saamhorigheid, met een eigen cultuur waar we gerust trots op mogen zijn. En alle Nederlanders zijn het er ook over eens dat invloeden van buiten de idylle dreigen te verstoren. De onenigheid draait om de bron van de kwaadaardige invloeden.

Rita Verdonk is een politica die op komt voor de bedreigde Nederlandse identiteit, en de Nederlanders oproept trots op Nederland te zijn. In haar ogen is de voornaamste bedreiging van de Nederlandse identiteit de komst van immigranten, met name moslims, die zich weigeren aan de Nederlandse cultuur aan te passen. In mindere mate is ook de toenemende invloed van de Europese Unie een bedreiging. De buitenlandse invloed waar de xenofoben van links het meest voor beducht zijn, is voor haar minder een probleem. Het is merkwaardig. Hoewel ze zegt trots op de Nederlandse cultuur te zijn, vertoont ze bij voortduring een diepe minachting voor de Nederlandse parlementaire traditie, die zeer karakteristiek is voor het land, en bovendien tot de oudste democratische stelsels ter wereld behoort. In plaats daarvan voert ze politiek op Amerikaanse grondslag.

De Amerikaanse invloed is waar de xenofoben van links het meest beducht voor zijn. De ‘vermarkting’, de manier waarop alles gecommercialiseerd wordt, de ‘no nonsense’-politiek, de militaristische reflexen, het gebrek aan belangstelling voor de milieu- en armoede-problematiek, het zeer on-Nederlandse gebrek aan nuchterheid dat overal zichtbaar wordt, zijn wat de linkse hap ‘Amerikaanse toestanden’ noemt. Als links zich zorgen maakt over jeugdcriminaliteit, dan wordt die niet toegeschreven aan de Antilliaanse of Marokkaanse cultuur waar de daders vaak uit afkomstig zijn, maar aan de cultuur die ze opzuigen uit de media: de rapcultuur, die misschien, in de ogen van links, in het begin een oprechte culturele uiting was van groepen in een benadeelde positie, maar waar nu de vermaledijde commercie zijn klauwen in heeft gezet.

Het ideale Nederland van rechts verschilt in wezen niet eens zo heel erg van het ideale Nederland van links, maar er bestaat geen enigheid over de vraag waar de voornaamste bedreiging voor dit ideaal te vinden is. In een betere wereld zou het wellicht mogelijk zijn dat over deze kwestie een meer open dialoog tot stand komt.

Reacties (27)

#1 Jim Morrison

Ach, ik zag gisteren 2 lesbienes op TV wiens ruiten worden ingegooid door de Marokaanse buurtkinderen. Als je zoiets overkomt dan kan je natuurlijk moeilijk van die mensen gaan houden.

Ik woon nu 22 jaar in de Bijlmer en ik lach me rot om al die “naieve politiek correcte dromers”. Ga eens 5 jaar met 50 antilianen of 50 marokanen tenissen. Ik heb dat gedaan.

Mijn nieuwe moto is => als je mensen beter leert kennen betekend dit NIET dat je meer van ze gaat houden. Je krijgt juist een hekel aan ze. Gebaseerd op werkelijke feiten.

Ik vond Amerika ooit een prachtig land. Laatste 5 jaar alles erover bestudeerd. Wat een klote volk zeg.

Na 36 jaar op aarde heb ik 5 leuke volkeren gespot en 195 klote volkeren.

Alles is voor basie !

 • Volgende discussie
#2 Jim Morrison

Het Amerikaanse volk doet dit soort dingen !

“””The Tuskegee Syphilis Experiment

The United States government did something that was wrong?deeply, profoundly, morally wrong. It was an outrage to our commitment to integrity and equality for all our citizens. . . . clearly racist.
?President Clinton’s apology for the Tuskegee Syphilis Experiment to the eight remaining survivors, May 16, 1997″””

Probeer nu nog maar eens van ze te houden naieve politiek correcte dromers.

:)

En als je het nog steeds niet begrijpt. Wat als ze dit met jouw dochter of zoon deden ?

Sommige volkeren begaan zulke misdaden dat ze 1.000 jaar met een hoofd gebogen moeten lopen in schaamte. Zorg dat je eigen volk dat niet hoeft te doen: so chose your friends and politicians WISELY.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Peter

@1: 5 leuke? Welke dan?

Overigens: er is nog hoop. Jij hebt in 36 jaar tijd 5 leuke volkeren gespot. Ik ben er na 56 jaar achter gekomen dat er helemaal geen klote volkeren bestaan.
Er bestaan wel aardig wat rotzakjes en het eingenaardige is dat je die wereldwijd en van allerlei nationaliteiten tegen komt.

Noot: “ik” en “56 jaar” is natuurlijk geen maatstaf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jim Morrison

56 jaar en nog niets geleerd.

:)

Kom eens in de Bijlmer wonen.

P.S. Ik heb zo n buurman. Always think possitive type. Laatst werden hij en zijn vrouw onderaan de flat beroofd door “the usual suspects”. Sprak ik hem erover => hij bleef positief kijken naar Antilianen. Ik lachen. Volgende keer zit er een mes in zijn buik. Ha ha, wat een idioot. Is een konijntje dat in de koplampen van de auto staart.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

Jim Morrison. De man die beledigt en er daarna een smiley achter zet. ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jim Morrison

Jullie hebben geen idee wat er zich allemaal afspeelt in de Bijlmer. Dat is al 20 jaar zo. Maar laatste 5 jaar heeft het zich ook verplaatst naar Naarden-Bussum dus nu hebben de kinderen van de (politieke) elite er ook last van.

Ander leuk voorbeeld (ik heb er honderden uit persoonlijke ervaring): 3 weken geleden was ik achter de computer bezig zondag nach 3 uur had balkon deur open. Opeens hoor ik geschreeuw. Ik ga naar het balkon en schreeuw dat ik de politie al gebeld heb. Geschreeuw gaat zo n minuut door. Ik schreeuw zelf nog een paar keer naar beneden van 4 hoog. Opeens rennen er 4 surinamers/antilianen weg. Ik ren met mijn 2 honden naar de lift. Ben binnen 1 minuut op de plek des onheils. 4 muggers hebben de 40 jarige Marokaanse bakker zijn hersens ingeslagen. Hij leeft nog maar bloed stroomt van zijn hoofd …..

Hoeveel verhalen wil je nog ?

Wordt eens wakker naieve politieke dromers. Het is een slagveld hier in de Bijlmer.

Stuur je dochter van 16 jaar eens om 10 uur de Bijlmer in. Wedden dat je dat niet durft. Dat is toch belachelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

@Jim: ontkennen wij dat het op sommige plekken slecht gaat?

Ik heb overigens 2 jaar naast Amsterdam Lelylaan gewoond. Ook geen lekker buurtje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jim Morrison

Je krijgt er wel zwarte humor van.

De recherche vroeg me hoe ze eruit zagen. Ik zei: 4 blanke Alkmaarse boeren op klompen.

:)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Robert

Ik ken veel volken: op veel plaatsen op de wereld geweest. Dat wil nog niet zeggen dat ik ze echt ken. Ik heb ze van de buitenkant bekeken. Ik ken wel 2 volken goed.
Mijn eigen land waar ik opgegroeid ben en langdurig geleefd en gewerkt heb en het land van mijn vrouw, waar ik veelvuldig kom, veel mensen ken en zeer goed op de hoogte ben van hoe ze leven en denken.
Er zijn verschillen, maar niet zulke grote.
Verschillen door traditie en de plaats in de wereld waar gewoond wordt. Er zijn geen goede en slechte volken, kan alleen de conclusie zijn. Elk heeft zijn eigenaardigheden, zijn goede en slechte kanten.
De allochtonen in Nederland mag je niet als voorbeeld nemen. Zij zijn als vreemdelingen in een vreemd land. De grootste fout ligt bij de aanpak van die mensen al vanaf het begin van de aankomst van ze in Nederland. En daarom is het vanzelfsprekend dat er velen ontsporen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Simon

@ 8 Wat een hilarisch grapje, ik heb er zelfs geen afkorting voor.

Nu zonder gein. Dat jij ons moet waarschuwen voor dit ‘gevaar’ geeft aan dat wij (of: de meerderheid van de NL’ers) er niet mee geconfronteerd worden. Met andere woorden, het zijn incidenten.

Als iets normaal is, wordt er niet over gesproken. Zodra we allemaal (herhaal: allemaal) de neiging hebben om Wilders te stemmen (bij wijze van spreken), dan moeten we ons zorgen gaan maken.

Tot nu toe is het een niemendalletje, waar we echt wel weer overheen groeien. Het is alleen vervelend als je er middenin zit. Als ik jou was zou ik me bekeren tot de Islam, dan heb je het een stuk makkelijker.

Ik zal straks de reacties controleren, maar ik ga nu eerst eten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Niehielist

Ik krijg een waarschuwing van Macafee dat er op deze site spyware is.

Dus, de stasie is nog onder ons.
Geen Commentaar.

Vaarwel en krijg de kankerthyphus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jim Morrison

Wat maakt het uit je bent toch niet bang om te sterven voor vrijheids van meningsuiting.

:)

Bring it on !

Je moet wel wat dapperder zijn anders ben je Randwijk zijn woorden niet waard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Niehielist

Beste kerel, ik heb ook internetbankieren.

En weer heb ik een waarschuwing van Macafee.

Dus mij zie je hier niet meer.

Zal zometeen eerst maar eens mn hele laptop na checken.

Mazzel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Jim Morrison

Ik kan mijn moederboard “hotwired” flashen. Nam als laatste Nederlander een pin-pas. Heb nog steeds geen mobieltje.

Sommige technologische ontwikkelingen moet je aan je voorbij laten gaan. Anderen weer niet.

Internet-bankieren is er zo een. Gewoon niet een meedoen.

Mijn bank is een gat in de grond. Al 10 jaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Maire

De christelijke cultuur is geschift met haar beelden over xenofobie, en de ChristenUnie heeft geen recht een generaal pardon af te dwingen. Deze mensen leven in een klein beschermd wereldje, en weten niet wat een ongekende problemen buitenlanders hier hebben gegeven over een periode van meer dan twintig jaar. Die terechte ‘xenofobie’ komt niet door terrorisme of de oorlog aan de terreur, maar andersom. De christenen moeten maar eens gaan hijgen op andere zaken als ze humaan willen doen. Schande! Ik schrijf me uit als christen, dus ouwehoer maar door. Ik heb me al uitgeschreven als Nederlander. Dus laat de lafaards. Ik kwam nog eens een keer in een Nederlandse kerk, daar waren duizenden christenen, allemaal zwart. Ik heb toen inderdaad begrepen dat religie, en Nederland idem dito, alleen nog geschikt is voor de mentaal achtergeblevenen. Het land is vervloekt, en kan niet meer terug. De enige passie die hier dus nog bestaat is die van en voor een bastaardras van gevallenen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Dwarsligger

Jim Morrison, ga nou eindelijk eens een beetje behoorlijk Nederlands leren schrijven. Ik krijg er schele hoofdpijn van. Daarna kunnen we nog eens kijken of jij in je denken wel spoort. Maar ik ben bang dat jouw denkwereld net zo simpel is als je schrijft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Jim Morrison

Dwarslugger

Ik type 90% van de tijd Engels. Dat doe ik nu dus al 10 jaar. Dan leef ik ook nog 22 jaar in de Bijlmer. Mijn contacten met de “buitenwereld” zijn dus zeer beperkt. Ik kom hier gewoon weinig Nederlanders tegen. Ik ben geintergreerd in de Bijlmer. Laatst was ik 5 minuten een Antiliaan aan het uitlachen omdat hij meer Nederlands was dan ik ben en ik meer Antiliaans ben dan hij is. Hij werkte al 10 jaar voor dezelfde werkgever. Zoiets werkt op mijn lachspieren.

:)

Verwacht niets van mij, ik ben het product van de multi-culturele samenleving. Mocht ik ooit een vrouw zwanger maken dan zorgen jullie maar voor die kinderen. Ik als blanke afrikaan voel me totaal niet verantwoordelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 bougeluk

Nou nihilist is kennelijk tot conclusie gekomen dat ie hier niets te zoeken heeft. En nam afscheid, zielig maar waar. Voor GC heeft zijn stap geen gevolgen: want nihilist weg, Jimy Moerassen komt. Die jimy is ten minste iemand. Kijk maar naar zijn posting `Ik woon nu 22 jaar in de Bijlmer en ik lach me rot?; `Sprak ik hem erover => hij bleef positief kijken naar Antilianen. Ik lachen?; `Ander leuk voorbeeld (ik heb er honderden uit persoonlijke ervaring):???? 4 muggers hebben de 40 jarige Marokaanse bakker zijn hersens ingeslagen. Hij leeft nog maar bloed stroomt van zijn hoofd …..? en dan heb ik niet alles gelezen. Die moerassen is goedlachs mens, Altijd lachen: mensen gaan dood, hij lachen; mensen worden doodgeschoten, hij lachen; bij hem is het lachen, lachen en nog eens lachen. Dit is de uitkomst van, in woorden van moerassen zelf `ik ben het product van de multi-culturele samenleving?. En toch hebben mensen kritiek op Multi-culti samenleving!!!
Hee jimy jou CV hoef niet altijd op tafel te leggen. Wij weten inmiddels dat je 22 jr in bijlmer woont en recht van spreken hebt. Ik zal je woorden het gezag toekennen die het verdienen. Daar hoef je geen zorgen overte maken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Kalief

Weer een beetje on topic ..

In Berend’s visie is rechtse xenofobie gericht op (groepe) mensen, met name buitenlanders, en linkse xenofobie gericht op ideëen of leefwijze: Amerikanisme.

Maar de rasechte arbeiders die hooguit twijfelden tussen socialisme of communisme waren overtuigde vreemdelingenhaters. Alles wat hun baantje bedreigde was fout, of het nou ging om het maatpak-met-sigaar of het kloffie-met-snor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Jim Morrison

Kalief

Ik zag laatst zo n Afrikaan op TV. Ik moest zo hard lachen om wat hij zei. Ook om Balkenende trouwens.

Deze Afrikaan zei dat Europa zijn grenzen open moest gooien want Europa is rijk en Afrika is arm.

Wat een idioot. Wat denk je dat er gebeurd als elke vrouw elk jaar 1 kind neemt. Over 10 jaar is er geen ruimte meer en niets te vreten.

Wil je rijk worden. Maak minder kinderen.

:)

Zelfde als Balkenende. Hij hield een speech voor de UN (Verenigde Naties) dat het zo erg was dat er wereldweid elke minuut 6 kinderen sterven en 1 vrouw.

Dat is toch goed nieuws !

Stel je eens voor dat we met 20 miljard mensen op zijn Amerikaans willen leven. Want waarom zouden de Amerikanen wel zo mogen leven en de Aziaten niet zo ?

:)

Zie het probleem. Te veel mensen. Te veel idioten die maar kinderen maken zonder over de gevolgen na te denken. En die fladrol van een Erik van Muiswinkel maar zeiken tegen die Chinezen. De enigen die iets aan het probleem van overbevolkign gedaan hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 pedro

@kalief: de rasechte arbeiders waren tegen het halen van goedkope arbeidskrachten uit lage lonen landen door de werkgevers, omdat daarmee de door hen decennia lang gevoerde strijd voor een goede beloning en goede werkomstandigheden op de tocht kwam te staan. De meesten van hen hadden geen problemen met vreemdelingen. Zij hadden zelfs minder problemen met hen als met Nederlandse ´onderkruipers´, die hun arbeidskracht ´onder de Nederlandse marktprijs´ aan de werkgevers wilden verhuren. Als die vreemdelingen bij hun sollicitaties een gelijk loon zouden eisen, zouden de rasechte NL arbeiders immers gewoon aangenomen worden.

@Jim#20: jij stemt vast op de SP, gezien je bewondering van de Chinese aanpak. Maar ik vraag me wel af, waarom je 22 jaar geleden in een Bijlmerflat bent gaan wonen en nog meer waarom je daar nu nog woont. Dat het in sommige delen van de Bijlmer een puinhoop is, is bekend. Dat de puinhoop daar is toegenomen door de strijd tegen de puinhoop op de walletjes is ook bekend. Maar dat iemand daar blijft wonen, zonder dat die enige hoop op verbetering van de situatie heeft, verbaast me. Dat je buurman daar blijft wonen, die blijkbaar wel veel goede ervaringen met de mensen daar heeft, is begrijpelijk en of je dat een naieve politiek correcte dromer of iemand met een groot vertrouwen in de mensheid noemt, maakt voor hem geen bal uit. Maar dat jij als brave rechtgeaarde wetsgetrouwe Nederlander in 22 jaar geen andere woning hebt kunnen vinden, begrijp ik niet.

@redactie: hoe werkt die stasi spyware van jullie eigenlijk?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Joost

@pedro: Welk stasi spywareprogramma?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 pedro

@joost: Die waar eerdere reacties aan refereerden ;-)

Ik krijg zelf geen meldingen, hoor. Het zal toch niet an McAfee liggen, zeker? Hoewel ik die rommel bij mijn vader ook wel van de PC af gesodemieterd heb…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Joost

Dan kan ik er kort over zijn: er is geen spywareprogramma.

Ik zat al aan subtiel gehackt zijn te denken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 pedro

Subtiel gehackt? Daar had ik niet aan gedacht, maar ik weet daar dan ook niet veel van af. Ik blokkeer gewoon vrijwel alle scripts en cookies en heb daardoor geen enkele last van dat soort zaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Jim Morrison

Het internet is hier lekker snel want die Afrikanen zitten er bijna niet op. Als je kabel hebt en online games speelt dan will je weinig ms (milli secondes).

Ik woon hier ook totaal anoniem. Heeft ook zijn voordelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 pedro

@26: in andere delen van Amsterdam is het internet vaak net zo snel hoor.

 • Vorige discussie