WW: Strandbeesten en Mecha-Hamsters

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Strandbeest (Foto: Flickr/Theo Lagendijk)

Het idee van kunstenaar-uitvinder Theo Jansen was even simpel als megalomaan: hij wilde een nieuwe vorm van leven ontwerpen. Eentje die niet gebaseerd is op eiwitten, maar op gele elektriciteitsbuis. Met de buizen als basismateriaal vervaardigde en vervolmaakte Jansen zijn inmiddels wereldberoemde Strandbeesten. Deze strandbeesten zijn autonoom voortbewegende diervormige constructies die windkracht gebruiken om hun ‘magen’ van plastic flessen van perslucht te voorzien. Deze perslucht wordt dan gebruikt om draaibewegingen te krijgen.

Maar de strandbeesten gebruiken geen wielen om zich voort te bewegen, het meest bijzondere aan Theo Jansen’s nieuwe levensvormen is dat ze zich op poten voortbewegen. Om dit voor elkaar te krijgen ontwikkelde hij een unieke been-constructie, bestaande uit 11 buizen, die een draaiende beweging efficient omzetten in een loop-beweging. Om de afmetingen van de buizen goed te krijgen liet de kunstenaar-god een kunstmatige evolutie plaatshebben in zijn computer. Hij voerde 1500 verschillende buislengtes en liet een algorithme de 100 beste uitkiezen. Uit deze honderd volgde – met kleine mutaties – een volgende generatie en ook voor die werd de survival of de fittest regel toegepast.

Uiteindelijk leidde dit mooie voorbeeld van evolutie in silico tot de ‘magische afmetingen’. Wat de beweging van deze geoptimaliseerde poot zo efficient maakt is het feit dat de ‘voet’ een bijna horizontale beweging maakt over het oppervlak en zo dus maximale verplaatsing krijgt uit de draaibeweging. Deze innovatie leidde uiteindelijk tot de schitterende strandwandelaars die Theo Jansen beroemd maakte.

En zoals het hoort werd ook dit goede idee opgepakt en in een andere vorm verspreid. Het Japanse tech-blad Gakken gaf bij hun 30e editie een mini-Strandbeest kit weg. In het pakketje zaten genoeg plastic onderdeeltjes om een klein wind-aangedreven wandelbeestje te maken. De optie om andere energiebronnen te gebruiken – zonneenergie, elastiekjes – werd ook bijgevoegd. Eén huisvader wist nog wel een aardige energiebron: de hamster van zijn dochters. En zo leidde een goed idee van een Nederlandse kunstenaar tot de awesome-heid van Mecha-Hamster. Een mini-strandbeest aangedreven door een hamsterbal (*).

(*) Disclaimer: het is misschien een heel klein beetje zielig voor de arme hamster, maar in de naam der wetenschap gebeuren er veel ergere dingen met dieren. Ik denk niet dat deze hamster het erg zwaar heeft.

Reacties (9)

#1 Bismarck

Beetje jammer toch, die doelstelling van hem. Leven wordt niet gedefinieerd door beweging, maar door reproductie (en metabolisme en nog een paar dingen). Met leven hebben de strandbeesten dan ook weinig van doen.

PS. Ik denk dat die hamster zonder mechbaldinges zich aanzienlijk sneller kan voortbewegen dan met.

 • Volgende discussie
#2 Victor

Maar nu kan hij niet opgegeten worden door de kat!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Paul

De hamster is net zo slim als autorijders. Bij hen heet het echter vrijheid, als ze in het gevangenisje zitten dat ze zelf betalen en waarvan ze de sleutel zelf mogen beheren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 wout

@3
Sjongejonge, geitenwollen sok.

@rest
Ja, dat gelul over leven is jammer, maar de constructies zijn erg gaaf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 dramklukkel

@1: Reproductie? De lijger valt hiermee dus buiten jouw definitie van leven, want die kan zich niet voortplanten. Net als pitlose druiven. Zo ook oom Cor die ooit zo ongelukkig van zijn zadel viel… Of die lelijke klasgenoot met puisten als een kaaspizza en sexappeal van roadkill.

En zo komen we weer uit bij de grote vraag over “Life the Universe and Everything”, maar het antwoord weten we in ieder allemaal wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

@5: Na nieuwe wetenschappelijke inzichten is het antwoord bijgesteld tot 41,92, +/- 0,05

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 John

De echte strandbeesten zijn toch in Hoek van Holland?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@5: en metabolisme en nog een paar dingen. Lezen is moeilijk zeker? Hier een hulpje voor je.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

Verder @5 zijn alle voorbeelden die je noemt wel degelijk te klonen.

 • Vorige discussie