Afgelopen juni was wereldwijd de heetste juni ooit gemeten. Ook werden er verschillende Europese weerrecords gebroken. Deze extreme hitte leidde onder andere tot natuurbranden in Spanje, verlaging van de maximumsnelheid op Duitse wegen en uitstel van nationale schoolexamens in Frankrijk. Kunnen we dit extremere weer toeschrijven aan klimaatverandering?
NIEUWS - Klimaatwetenschapper Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI werkt met een groep onderzoekers van World Weather Attribution aan zogenaamde ‘attributiewetenschap’. Uit de studie naar de hittegolf van afgelopen juni in Frankrijk bleek dat deze hittegolf minstens vijf keer zo waarschijnlijk is geworden door klimaatverandering. De effecten van klimaatverandering zijn dus nu al merkbaar.
Onderzoeken kunnen ook aantonen dat er geen relatie is met klimaatverandering, vertelt Geert Jan van Oldenborgh:
We hebben ook studies gedaan naar de droogte in Oost-Afrika, waar we geen enkel verband konden vinden met klimaatverandering. Dat rapporteren we ook.
Reacties (30)
Piet Paulusma zei zoiets al vorig najaar. En nu is die weg!
Wat een verrasssingen altijd ook ?
@0: [ verlaging van de maximumsnelheid op Duitse wegen ]
Ik kan daar niks van vinden? Is er een link?
@2: zoek eens op hitte duitsland maximumsnelheid en je vind nieuws hierover uit juni
Kansen zijn groot of klein, aanzienlijk of verwaarloosbaar. Kansen worden gepakt en gemist. Maar kansen zijn niet waarschijnlijk.
De verlaging van de snelheid op de Duitse snelwegen betrof een verlaging tot 130 km/u niet echt een onoverkomelijk probleem.
Als ik het lijstje met hittegolven van het KNMI erbij pak zie ik die vijf keer zo hoge kans helemaal niet, er zit een beetje een golfbeweging in met een record in 1975, maar om hier nu een stijging uit te destilleren moet je wel aardig met de statistieken fröbelen:
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/hittegolven
Als je de kleine lettertjes van het onderzoek leest gaat het ook specifiek over Frankrijk met de focus op Toulouse in de maand juni, terwijl de meeste hittegolven in juli-augustus zijn. Zo lang je niet in Toulouse woont hoef je dus niet meteen naar de winkel te rennen voor een airco, zelf loop ik intussen alweer 3 weken met de zomerjas aan.
@5: Volgens dit bericht betrof het een verlaging naar 110 en 120 km/u en volgens dit bericht zelfs naar 80 km/u.
Ik ben er wel uit. Zie hierboven, duidelijk.
De reden van struisvogel politiek, kop in het zand, ontkennen, daar behoorlijk ver in gaan. Het is angst, hopeloos voelen, wat kan je nog doen?
Opkrullen in een hoekje is ook zoiets. Dan maar om je heen slaan, beetje gillen en van dat.
@5:
Er is ook nog een andere meer uitgebreide lijst van hittegolven op Buienradar. Misschien dat daar een iets wat andere kansverdeling uit volgt. Het is de oude lijst van het KNMI van voor de homogenisatie van de hittegolven. Op zich een ongeldige lijst maar je weet maar nooit wat het oplevert. Ik zelf heb niet zo veel verstand van kansverdeling. Vandaar dat de jackpot nog nooit op een door mij gekocht lot is gevallen? Wie weet krijgen we aan het eind van deze maand een nieuwe hittegolf.
Groetjes en geniet van het op zich best wel aardig weertje.
“Als ik het lijstje met hittegolven van het KNMI erbij pak zie ik die vijf keer zo hoge kans helemaal niet”
Oké, het is geen vijfvoud in de Bilt. Ik tel van 1901 t/m 2000 16 hittegolven over 100 jaar (=.16 per jaar) Vanaf 2001 tel ik 10 hittegolven over 18 jaar (=.56). Bepaalde politici zouden niet van een golfbeweging, maar van een recente tsunami spreken.
@9:
Dat zien mensen die nauwkeurig kijken, maar daar heb L.R. niet vaak op kunnen betrappen.
@9: komen die cijfers uit de originele meetreeks van De Bilt of uit de gehomogeniseerde?
@9
Lastig conclusies te trekken,
12 jarige periode 1995-2006 9 hittegolven
Gelijke periode 2007-2018 4 hittegolven
@3:
A- wat betekent dit voor jou? “Ik kan daar niks van vinden?”
B- als ik aartslui was, wat zou ik dan kiezen? 3 woorden in Google tikken of eerst inloggen op Sargasso en tekst copy-pasten en 10 woorden tikken?
C- Google past de antwoorden aan de vrager aan, ik kreeg tig keer 18 jan. 2019 als hits. En misschien zoek ik gewoon niet goed.
@6: Ik voel een neiging om volgende keer iets onwaars neer te zetten dan krijg ik de link vanzelf?
[ volgens dit bericht zelfs naar 80 km/u. ]
Dat is de pest van Nu.nl, die zetten boven elk bericht de datum van vandaag. Vermoedelijk click bait.
In lichtgrijze lettertjes staat er onder de foto verstopt:
06 juni 2015 13:29
Laatste update: 06 juni 2015 16:53
@12: Wezen kersenplukken vandaag? Of doe er anders ook alle voorgaande 12-jarige periodes bij, dan is het meteen een stuk minder lastig conclusies trekken.
@13: Bespeur ik nu een licht geïrriteerd toontje? Ik hoop van niet want wilde op dat moment behulpzaam zijn, maar had zelf geen tijd de links even mee te dumpen (zelfs geen tijd even gewoon in te loggen, zoals nu).
Later wel, dus toen maar wel gedaan. En ik kreeg 5 hits boven in beeld, waarvan 1 op 6 juni gedateerd, 2 op 26 juni en 1 op 27 juni, De andere 2 hadden er niets mee te maken. Maar goed, googlen levert inderdaad niet meteen info op waar andere ook wat aan hebben (en vaak ook waar ik zelf niks aan heb).
Awel, dit is verder off topic, maar vond het wel zo beleefd je even te antwoorden.
@15: Ja, licht :-)
Dank voor je toelichting.
@11: Uit de huidige, gehomogeniseerde.
Laten we eens een volledig on-gehomogeniseerde “originele” reeks maken, waar ook UHI in blijft zitten. Want ja, corrigeren werkt natuurlijk alle kanten op. Dan ook even dat deel na 1978 “ijken” met de satellietdata zonder al die correcties. Leuk! En als we toch alles ongecorrigeerd voor tijd, instrument, meethoogte en locatie mogen nemen, doe dan ook maar een reeks van wat weeramateurs er bij. Machtig!
En daar een een metaanalyse van, gefilterd op interne consistentie, d.i. variantie <= de gehomogeniseerde set. De kletscorner is dan weer even van de straat. Wie kan daar tegen zijn?
@18:
Het is bij opwarming/heet weer veel belangrijker om het consumptie-ijs goed te homogeniseren.
;-)
@17: bedankt voor je reactie.
Goed nieuws voor – Klimaatwetenschapper Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI – volgende week een echte hittegolf in Nederland. Misschien dat het deze keer beter lukt met de attributie studie. Op zich is dit heel interessant om te doen. Dingen onderzoeken is het leukste wat er is. Je weet nooit van te voren waar je uitkomt. Als je dit wel wist zo het niet lonen om iets te onderzoeken. Het kost veel tijd. Vooral het schrijven van een goed verslag. Dat is een vak apart.
@9: tot en met 2000 1x op 6 jaar een hittegolf. Ja ja. Niet in mijn beleving. Hoi, corrctie!
@22: Precies, jouw beleving is gewoon belangrijker en als er in jouw beleving deze eeuw elk jaar een Elfstedentocht was, dan al het wel aan de correctie liggen dat de officiële cijfers iets anders vertellen.
@23: het eerste wat jij uitschakelt bij officiële cijfers ben je zelf en daar is dan weinig aan verloren ;-)
@23: besef je wel dat je maar drie hittegolven hebt meegemaakt tot je 19 werd, nee he ?
@25: Ik ben me er wel van bewust dat mijn geheugen me wat dat betreft in de steek laat (#24 klopt in dit geval gewoon). Overigens heb ik aanzienlijk meer dan 3 hittegolven meegemaakt in mijn eerste 19 jaar, al was het maar omdat ik vrijwel al mijn tijd aanzienlijk zuidelijker dan de Bilt (waar er overigens in die periode ook meer dan drie waren) heb doorgebracht (en veel van de zomers zelfs meer dan 1000 km zuidelijker). Misschien speelt iets dergelijks ook een rol in jouw beleving.
@26: dat doet het niet. Meer dan 3 hittegolven aan onze Noordzee meegemaakt tot 19.
Goed om te zien dat je toch vatbaar bent voor mijn type skepsis.
Beste mensen,
Er komt volgens de media opnieuw een hittegolf des doods aan. Zou het nu lukken om ook de laatste records uit de 40tiger jaren uit de boeken te krijgen?
Gaan we de 40 graden halen? Het kan niet uitblijven. Het wordt warmer. De kans op een hittegolf neemt toe. De kans op een koudegolf neemt af en als het 2,0 graad warmer wordt zit je zo op een nieuw record van 40 graden als het oude record van nu al 72 jaar geleden al boven de 38 graden zat. Het gaat een keer sneuvelen. Daar kun je wachten. Als het dit jaar is dan wel volgend jaar. De aanhouder wint.
Na een dag boven de 30 zijn de meesten er wel weer klaar mee. De huizen zijn er ook niet op berekend. Hopen dat er s’avonds onweer komt, dan zijn we tenminste weer verlost van die ellende.
@28: Ach ja, die jaren 40 met een warmterecord én 4 Elfstedentochten binnen 8 jaar…
Dat decenium waarin je nog gemiddeld 12 zomerse dagen had tegen 25 nu…