1. 1

  ‘Safety Myth’ Left Japan Ripe for Nuclear Crisis[x]

  Politicians pushed through the adoption of government-mandated school textbooks with friendly views of nuclear power.

  The result was the widespread adoption of the belief — called the “safety myth” — that Japan’s nuclear power plants were absolutely safe.

  “It’s a fact that there was an unreasonable overconfidence in the technology of Japan’s nuclear power generation.”

  As a result, he said, the nuclear industry’s “thinking about safety had a poor foundation.”

 2. 3

  “It’s a fact that there was an unreasonable overconfidence in the technology [of Japan’s nuclear power generation.]”

  Dat overmatige vertrouwen in techniek zie ik hier in .nl ook wel bij de wat rechtsere stukjesschrijvers.

  Op sites als reddit zie je het ook in z’n algemeenheid: techniek wordt voorgesteld als iets wat dromen dichterbij brengt. Iets kan nu nog niet, maar met de techniek van morgen of overmorgen is alles mogelijk. De nucleaire reactors die er nu staan, die zijn gebouwd op basis van plannen uit de jaren 70, en ‘dus’ mag je daar wat minder kritisch op zijn. En nieuwe nucleaire techniek zoals de opgehypte thoriumreactoren zijn bij definitie probleemloos.

 3. 4

  @Gronk, ja, dat was precies de reden waarom dit artikel mij destijds opviel. Heb jij nog even met een schuin oog naar die zeewater metingen toegekeken? Ik zie daarin dat de relatieve afname van i131, cs134/7 vrijwel gelijk is, maar de halfwaardetijd loopt van 8 dagen, via 2 jaar tot 30 jaar. Puur een verdunningseffect waarschijnlijk, de reacties zelf lijken nog te lopen.

  But perhaps more than anything else, the absence of one particular technology was deeply puzzling: emergency robots.
  The answer is that the operators and nuclear regulators, believing that accidents would never occur, steadfastly opposed the introduction of what they regarded as unnecessary technology.
  “Instead, introducing them would inspire fear, they said. That’s why they said that robots couldn’t be introduced.”

  tja …

 4. 5

  Ach, dit soort futiele incidentjes komen 10- tallen keren per jaar overal ter wereld voor. Maar omdat er nu toevallig in Japan iets chronisch mis is gegaan staat iedereen ineens op de achterste benen laten we astenblieft niet meegaan in deze angstfabriek…

 5. 8

  Een vriend van me heeft een tijdje gewerkt op het lab van Los Alamos. Hij vertelde me dat iedereen daar rondloopt met gekleurde badges. De buitenlanders (niet-Amerikanen) dragen verplicht een gele(?) badge. Bij calamiteiten schiet de beveiliging automatisch iedereen met een gele badge neer, gewoon om zeker te zijn…

  Ja dat was een offtopic verhaal, maar ik weet anders ook niet wanneer zich een geschikter voorval voordoet zodat ik dit verhaal wel ontopic kwijt kan?

 6. 10

  Ik ben nu net een week of 3 terug van een jaar op een Amerikaanse High School als uitwisselingsstudent. Ik zat in de stad Omaha, in Nebraska. Toen in Japan het kernongeluk van Fukushima plaatsvond, heb ik in 1 van mijn klassen de discussie over kernenergie aangewakkerd. Mij werd verteld dat er met de kerncentrale in Nebraska toch niets mis kon, want in Nebraska heb je nou eenmaal geen aardbevingen. Ik heb de mogelijkheden van kerncentrales als mogelijk doel voor terroristen aangekaart, en het risico op brand of andere ongeluken, maar de leraar vond dat waanzinnig en verzekerde me dat er voor kernenergie in Amerika geen echte bedreigingen bestonden, die waren daar te veilig voor.

 7. 14

  @12 Vast wel een kiddie die tijd heeft om hier een motion-detection script aan te hangen, zodat er een mailtje uit kan du moment dat poep de rotorbladen raakt. Wie dan snel genoeg inschakelt kan nog mooi een paar seconden meekijken voordat de historische woorden “tot zover Noord-Japan, terug naar het Zuiden” worden uitgesproken. En dan een goeie eeuw wegblijven daar. Die dingen hoeven ze mij maar 1x te zeggen. Ik koop nog steeds geen Iglo diepvries :-|

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren