Wat als het 1870 was geweest?

DATA - Bij Sargasso zijn we dol op kaartjes en grafieken. En al helemaal van verkiezingskaartjes. Bij Buzzfeed zijn ze dat blijkbaar ook, want zij maakten een aantal verkiezingskaartjes van de VS. Hoe hadden de uitslagen per staat er uit gezien als er gestemd was alsof het 1870 was? Of 1920? Of 1970. Kijk en ontdek hoe de Democraten naar verloop van tijd steeds meer staten veroverden.

Open waanlink

 1. 2

  Als dat de uitslagen van de presidentverkiezingen door de tijd heen moeten voorstellen, dan moet Buzzfeed toch eens uitleggen hoe Andrew Jackson (D), Martin Van Buren (D), James K. Polk (D), Franklin Pierce (D), James Buchanan (D), Grover Cleveland (D), Woodrow Wilson (D), Franklin Delano Roosevelt (D), Harry S Truman (D), John F. Kennedy (D) of Jimmy Carter (D) president van de Verenigde Staten hebben kunnen worden.

  Hier is een kaartje waarop valt af te lezen waar er in 1856 op de democratische presidentskandidaat Buchanan werd gestemd. En dat waren dus overwegend blanke mannen die dat deden.

  Wat die kaartjes van Buzzfeed in beeld brengen is dus vooral dat mannen in het algemeen en blanken de laatste dertig jaar bijna geheel in het Republikeinse kamp terecht zijn gekomen.

  De vraag die je bij die kaartjes moet denken is dus: Hoe hadden de uitslagen per staat er in 2012 uit gezien als alleen blanke mannen mochten stemmen? Of als alleen mannen mochten stemmen? Of als alleen blanken mochten stemmen?

 2. 3

  Beetje een onzin artikel omdat je de huidige verkiezingsuitslag niet naar 1870 kan vertalen omdat beide tijdsperiodes totaal niks met elkaar gemeen hebben behalve dat het beide in de VS is.
  Andere vorm van campagne voeren, andere (geo)politieke prioriteiten, ander soort samenleving, ander demografische samenstelling enz. enz.

 3. 4

  De kaartjes worden verkeerd begrepen. Het gaat erom wie de verkiezingen van 2012 zou hebben gewonnen als we het stemrecht van andere tijden zouden overnemen. Witte mannen, vrouwen, jongeren.

  Het laat duidelijk zien dat de overwinning van Obama komt van groepen die in het verleden achtergesteld zijn geweest t.o.v. de meest geprivilegeerde groep: oudere witte blanke mannen.

 4. 7

  We hebben gezien waar de eenwording van 1870 toe heeft geleid;
  WO1 en WO2.

  Dus als we de Europese eenwording moeten vergelijken met de Duitse eenwording, dan zie ik de toekomst zeer somber in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren