1. 1

  Ach ja, angst hypen kan nooit kwaad. Het is alweer een cat 4 storm. Valt alleszins mee hoor. Beetje wind, beetje regen. Iemand die niet uitkijkt kan vallen, verdrinken oid.
  Maar een ramp?
  Spannend?

 2. 2

  “De orkaan Irene trekt een spoor van vernieling langs de kust van North Carolina. Honderdduizenden mensen in de staat zitten zonder stroom. De orkaan heeft hoogspanningsleidingen vernield en veel straten staan blank.” – NOS

  2,3 miljoen mensen worden geëvacueerd, maar flauwekul, joh! Beetje wind, beetje regen. Nauwelijks spannend te noemen.

 3. 3

  tja, als je alle electriciteitsdraden bovengronds doet, dan is een beetje wind best vervelend. En als het regent dan wordt de straat inderdaad nat. Maar om nu 2.3 miljoen mensen te evacueren………….

 4. 12

  Zonder stroom zitten is niet zo bijzonder. Wat belanglijker is qua schade, dat het volgens Boris Dittrich verblijfend in NY vrijwel niet verzekerd kan worden. Maar gelukkig voor hem, hij woont op een hogere etage…

 5. 13

  Vroeger zaten we hier bijna dagelijks wel eens zonder stroom. Nu is dat wekelijks. Als het nou maar niet zolang duurt dat de diepvries geheel ontdooit, dan gaat het om een overkomelijk ongemak.

  Van die 3.1 miljard dollar blijft nog geen miljard over. De rest was verrotte oude troep, die van het dak afwaaide omdat het toch hoognodig vervangen moest worden.

  Maar logisch dat je probeert of de verzekeringsmaatschappij dat misschien wil subsidieren.

 6. 15

  Wat een foto zeg @14.

  Overigens als je het pad van Irene doortrekt dan is ze over ruim een week bij ons. Betekent het eind van onze zomer en het begin van de herfst. Geniet er nog maar van.

 7. 21

  He qwerty, randdebiel, Libie is niet sinds gisteren een zootje dus die tweet-comment is te simpel voor woorden.

  Het aantal Tweets over de Holocaust is ook een stuk lager.

  /kanhetnietlaten

 8. 27

  Als er honderdduizenden sterven door noodweer in India, Pakistan, Centraal Amerika of god mag weten waar hoor je nergens iets, op zijn hoogst een berichte van drie regels na afloop. Maar als een stormpje van een kracht die in NL een paar keer per jaar voorkomt NY treft met een paar doden, staan de wereld en Sargasso op zijn kop. Het lijkt godverdomme de kippengriep wel.

  Absoluut ridicuul.

  En verder maar kritisch roepen over autoriteitsargumenten en het afbekken van reaguurders.
  Jezus wat een kut-intellectuelen hier.

  qwerty is boos.

  Boos op Sargasso, de media, de wereld, de VS. Boos op Irene. Was toch CAT IV gebleven, dan hadden we deze problemen niet gehad!

 9. 29

  @qwerty: Uhm, het is maar een waanlink hoor. En voor het geval het in NY echt fout zou gaan, heeft dat wel een stevige impact op nogal wat zaken.
  Maar goed, ik neem aan dat postjes over kunst, voetbal en nog veel meer verboden zijn zolang er elders ernstiger dingen gebeuren.

  Oh, en over Pakistan en de overstromingen hebben we hier uitgebreid gesproken.

 10. 31

  Tuurlijk @Steeph.
  Ah, waanlink degradeert de hype. Ook mooi.

  En idd, windkracht 10 of hoger komt niet een paar keer per jaar en als we die hebben ontregelt die het leven in NL een beetje.

  Maar kom op zeg: een afnemende wervelstorm CAT I zo hypen en dan mij zo afzeiken. Je commentaren #29 en #30 maken het niet beter.

 11. 32

  Maar goed, ik neem aan dat postjes over kunst, voetbal en nog veel meer verboden…

  Klets niet.

  Ik heb het over het hypen van bv de griep of dit soort luxe klimaat-rampen. Niet over het feit dat het leven gewoon in alle facetten geleefd wordt en dat de wereld gewoon doordraait.

 12. 39

  Beetje laat, maar toch belangrijk voor deze discussie: Nate Silver heeft een en ander doorgerekend. De uitslag: de mediaaandacht (in de VS) was geheel proportioneel met de ernst van deze orkaan:
  http://fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/2011/08/29/how-irene-lived-up-to-the-hype/

  Irene was nr 10 in relatieve media aandacht, en dat is gezien het hoge aantal doden (voor de VS dan) en de enorme schade wel terecht (vooral door het water – zoals bijna altijd).

  Vanuit Nederland is het toch lastig een en ander op waarde te schatten; we hebben niet echt last van veel wind, en sinds de deltawerken ook niet echt van veel water.

  Zijn er andere stormen met minstens zoveel impact die te weinig aandacht hebben gekregen? Ongetwijfeld, maar dat is geen reden om de Amerikanen het recht te ontzeggen aandacht te besteden aan de vernietigende orkaan de recht op hen af komt.

 13. 40

  @39; Wat ik zo lees vinden ze het in New York achteraf ook allemaal een beetje overdreven, hoor. Ze hadden het idee dat er minstens een soort driedaagse mini-Armageddon aan zat te komen, meer dan een miljoen mensen werd geëvacueerd, Obama en Bloomberg riepen: vertrek nu het nog kan!


  “Flee! Flee for your lives!”

  Achteraf valt het dan allemaal natuurlijk enorm mee (of tegen: sommige mensen hoopten op een mooie show, lekker knus met warme chocomel onder de dekens kijken hoe de bomen door de straat waaien).

  Maar als het andersom was geweest, en de overheid had de storm te licht ingeschat (“Och, waait met een beetje geluk wel over”) en er hadden hele wijken dagenlang vastgezeten zonder proviand, schoon water, licht of electriciteit terwijl het water door hun woonkamer loopt, dan hadden ze weer geklaagd dat de overheid niks geeft om de burger.

 14. 41

  @40: Toch was het geen lievertje, deze orkaan. In New York mag de schade dan meevallen, in New England zorgt de regenval juist voor veel meer problemen dan verwacht:
  http://www.nytimes.com/2011/08/30/us/30vermont.html?pagewanted=1&_r=1&hp

  Natuurlijk voelt het overhypet als je moet evacueren en alles wat er gebeurt zijn wat ondergelopen straten en omgevallen bomen. Het is geen Katrina II (een ernstig onderschatte storm, juist ook in de mediaaandacht vooraf). En niet alle media hebben evenveel gevoel voor nuance en onzekerheid.

  Ik zou zeggen dat Irene een hype is, maar tegelijkertijd een behoorlijk heftige orkaan qua impact.

 15. 42

  Ja, een behoorlijke orkaan. Ik heb de beelden gezien. Heftig. Maar kijk eens hoe groot dat gebied is. Met 40 doden valt het alleszins mee in vergelijking met andere stormen elders in de wereld. En de schade? Ja, ja… [creatief] rekenen is een verzekeringszaak en is een welvaartszaak.

  En @40:
  Ja, een overheid die niet reageert heeft een probleem. Katrina is een mooi voorbeeld idd hoe het niet moet. Maar overreageren is toch ook weer niet goed. Besturen is een moeilijk vak.

  Over de waarschuwing van Obama en Bloomberg kun je lang doorpraten maar goed of fout vind ik in deze dan onbelangrijk.

  Het is de hype die fout is / was.
  Leven op angst als brandstof is slechte politiek.

  En @41:
  Dat stuk in de NYT : By that standard, the coverage was quite proportionate to the amount of death and destruction that the storm caused.

  Ik wens dat te bestrijden maar heb tegelijkertijd geen zin meer om dit werkelijk tot de bodem uit te zoeken. Maar kijk zelf even om je heen als er weer eens iets gebeurt in de wereld en beslis voor jezelf. Waar of niet waar?

  Ik zou bijna een Prediker-achtige opmerking maken: het feit dat het in de NYT staat maakt het nog niet waar (autoriteitsargument, *begint spontaan te kokhalzen*).

 16. 43

  @qwerty:
  de hype komt door de amerikaanse media. Het enige wat Nate Silver heeft gedaan is gekeken naar de aandacht in de amerikaanse media voor amerikaanse orkanen. (Nate Silver blogt voor de NYT, maar valt daar niet mee samen. Hij is heel open over zijn methoden). Je kan de amerikaanse media niet kwalijk nemen dat ze veel aandacht hebben voor een orkaan die recht op de grootste stad afkomt. (inmiddels is de post van Nate Silver al weer gedateerd, want Irene staat nu op nr. 3 wat meeste slachtoffers in de VS betreft, dus volgens Nate Silvers maatstaven dus onderschat ipv proportioneel).

  Arme landen betalen in levens, rijke landen in geld. Moet die schade als gevolg van de storm maar genegeerd worden?

  Nederlandse media zijn te weinig onafhankelijk van amerikaanse media, zeker. Maar ook op wereldschaal is dit best het noemen waard: New York is het financieel centrum van de wereld, en wat daar gebeurt heeft ook impact op ons, veel meer dan een orkaan die een afgelegen gebied in de filipijnen treft.

 17. 44

  @cerridwen
  Arme landen betalen in levens, rijke landen in geld.

  Sterk en lastig argument.
  Of dat de hype rechtvaardigt – indien dat ooit kan – betwijfel ik nog.

  Dat NY-centrum-van-de-wereld-argument is dan weer strijdig met het leven/geld argument. Dan wil ik de wisselkoers wel eens weten.

 18. 45

  Zo, hij is weg uit de WvdD maar ik kan nog zeggen dat het lang geleden was dat ik me zo nijdig heb gemaakt om soortgelijk geleuter.

  Wilde ik toch nog even kwijt.

  Zinloos discussiëren op internet versie 2.0

 19. 47

  @qwerty: Toch vreemd. Ik snap je punt dat je je verzet tegen de hype, maar ook jij moet zien dat het in de kern wel degelijk ergens over ging. Dat geldt zeker voor de VS. Er is daar terecht gewaarschuwd voor deze orkaan. De meer apocalyptische termen waren wellicht overtrokken, maar de kern van de booschap was terecht.

  Er zijn genoeg dingen om je heel nijdig over te maken waar inderdaad niets aan de hand is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren