Enquete (pdf!) 150.000 mensen en instellingen EU over TTIP en ISDS: 97% negatief. Begraven in een breedsprakig rapport, verlaat ook nog eens, komt eenduidig naar voren dat men eigenlijk geen heil ziet in TTIP. Behalve de bedrijven.
Enquete (pdf!) 150.000 mensen en instellingen EU over TTIP en ISDS: 97% negatief. Begraven in een breedsprakig rapport, verlaat ook nog eens, komt eenduidig naar voren dat men eigenlijk geen heil ziet in TTIP. Behalve de bedrijven.
Reacties (32)
Allemachtig wat een onduidelijk rapport. De uitkomsten zijn nergens duidelijk te vinden.
Die 97% kan ik trouwens alleen vinden als het percentage respondenten uit het VK, Austria,
Germany, France, Belgium, Netherlands and
Spain?
Ja welja de wereldhandel dichtdraaien, op school leerde ik ooit dat dat de wereldbank daar nou net tegen was opgericht.
Jammer dat de heren politici het niet als een kans zien om de export naar de VS te bestendigen maar alleen als een gevaar zien om wat we importeren zouden. Vooral omdat ik best wel wat te importeren heb uit Amerika. Zoals goede boeken en platen. Ik heb er speciaal een credit card voor gekocht maar het kost een fortuin en wat ik koop komt ook nog vaak niet aan.
En we willen toch ook kaas en bloemen verkopen? Reken maar dat die vraatzuchtige Amerikaantjes dolgelukkig worden van Dutch Chocolate. Die Amerikaanse chocola is echt waar-de-loos.
Zo veel maken ze trouwens niet meer in Amerika. Zelfs Fenders worden in Korea gemaakt. Het TIPP-verdrag zou een uitgelezen kans zijn om de productie op beide continenten te verhogen. Moet je wel een beetje lef hebben. Maar ik moet wel nageven dat het verdrag zo is opgesteld dat het vreselijk onduidelijk is of er uberhaupt nog wel enig voordeel in is, met alle specifieke regelgeving voor specifieke sectoren. Ach ja. Democratie is niet voor bange mensen.
Verdragstekst:
http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230
@2: je was ook dolblij met de NAFTA neem ik aan?
@2: Het licht gaat uit!
@1: Dat dacht ik eerst ook. Maar het percentage staat in het persbericht zelf.
@5: Uhm… nu ben ik het kwijt. Persbericht weg. Ogenblikje.
Ah, mijn fout, zat een verkeerde link in.
Dit is de juiste:
http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1234
“The vast majority of replies, around 145,000 (or 97%), were submitted through various on-line platforms of interest groups, containing pre-defined, negative answers”
En toch komt dat verdrag er. Andere naam, enig uitstel, maar de macht van multinationals moet en zal worden uitgebreid.
@3: Sjees wat goedkoop.
Nee daar was ik niet blij mee maar dat was dan ook een vrijhandelsverdrag tussen Canada, VS en Mexico, waar de EU dus niet bij betrokken was.
Maar voor zover je eigenlijk de TAFTA bedoelde, ja daar was ik blij mee. Daar is namelijk nog zo ongeveer niks in geregeld, behalve dat er overlegd zou worden over dit TIPP verdrag waar ik op zichzelf weer enthousiast over ben.
Mensen wat is er mis met internationaal handelsverkeer behalve helemaal op zichzelf niks. Heb je ook nog argumenten. Is handel nu óók al een linkse hobby?
Weet je wie hier tegen zijn? Frauderende ambtenaren. Want op het moment dat Amerika hier handelsbelangen heeft, wordt het moeilijk om je nepotistische corpsvriendjes te bevoordelen zonder dat je de Amerikaanse pers op je dak hebt.
Laat me raden: TTIP wordt binnenkort omgezet in een wet, en de politici besluiten dat ze de wet beter aan ons moeten uitleggen.
Oh stel je voor zeg, dat je zelf eens zou gaan opzoeken wat een wet te betekenen heeft.
Het is wel duidelijk dat er in Nederland geen ondernemer meer over is. Je wil je goudakaas en de philips mri scans toch verkopen, of niet? Juist nu de dollar aan het wegkwijnen is. Wij zijn degene met de goede exportpositie en de producten die we verkopen willen. Of moeten wij soms zelf al die Griekse fetakaas opkopen om de Euro te redden, gun de Amerikanen ook wat! En daarnaast, voor Amerikaanse multinational toestromen hoef je niet bang te zijn, die zijn er al lang. Met of zonder handelsverdrag.
Bange, bange mensen.
@Zazkia: wat er mis mee is dat bedrijven gaan uitmaken hoe het met de kwaliteit van waren gesteld moet zijn. De slager die zijn eigen vlees keurt. Letterlijk. Bedrijven die niet meer aansprakelijk gesteld kunenn worden bij door hen veroorzaakte schade. Bedrijven die overheden kunnen aanklagen als die wetten en regels invoeren die die bedrijven zouden kunnen benadelen. En dit is het topje van de gigantische ijsberg. Dat het ook nog eens op een smerige, schimmige wijze uit de publiciiteit wordt gehouden is ook niet echt bevorderlijk voor het vertrouwen erin.
@Zazkia, interessant. Bij het basisinkomen zag je nog allerlei problemen en moeilijkheden met open grenzen en dat mensen misbruik maken van zulke zaken. Maar dat dat ook bij bedrijven een probleem zou kunnen zijn is dan weer heel moeilijk voor te stellen?
@8: ACTA is ook tegengehouden hoor. Na heel veel herrie. :-)
@9: Anderen hebben al argumenten gegeven. Als het alleen om vrije handel zou gaan, dan zou het niet zo moeilijk zijn.
Maar wat er vervolgens verstaan wordt onder het weghalen van blokkades (bv milieuwetgeving in het ene blok), dat is waar de problemen ontstaan. Als de Canada vindt dat wij niet tegen schalieboringen mogen zijn zodat hun maatschappijen dat hier kunnen uitvoeren… etc..
https://sargasso.nl/vrijhandelsverdragen-zoals-ttip-slecht-voor-europa/
@11: Je doet nu net alsof Amerikanen deze dingen niet kunnen kopen. Of dat je zelf niet die boeken kan importeren.. Nederlandse chocolade is helegaar niet zo geweldig en bovendien zitten we nu al aan een overproductie in Afrikaanse landen. Fenders worden ook nog steeds in Amerika gemaakt. Philips heeft haar eigen tak in Amerika en heeft geen handelsverdrag nodig.
Geen van je argumenten snijden hout.
Wat ik wel zie is dat Europa haar markt MOET openen voor de Amerikaanse industrie. Dat bijvoorbeeld Monsanto patenten hier gaan gelden en dat ze mag gaan handelen. Dat we aangeklaagd kunnen worden als men niet genoeg heeft afgenomen. En dat is dan hetgeen wat wel buiten de deur kwam vliegen.
Over democratie gesproken. Hoe in godsnaam verantwoord je een besloten handelsverdrag binnen een open democratie?
@12 Stronkel Op het puntje van de informatieverstrekking na klets je zo veel dat ik niet weet waar ik moet beginnen, hoe kan het dat je 12 plusjes krijgt.
*wat er mis mee is dat bedrijven gaan uitmaken hoe het met de kwaliteit van waren gesteld moet zijn.
daar is niets mis mee. dat zouden alle bedrijven moeten doen.
Daarnaast moet de overheid het ook doen. Maar onze overheid laat dat na. Dat is omdat we liever geld afdragen aan de bouwmafia, dan aan dingen waar het eigenlijk om gaat in het goede leven. De Nederlandse overheid laat dat na. Het TIPP verdrag verandert niets aan de bestaande bevoegdheid van overheden om waren te keuren.
*De slager die zijn eigen vlees keurt. Letterlijk.
Daar is niks mis mee. Er is wat mis met een slager die zijn eigen vlees niet durft op te eten. Er is wat mis mee als alléén de slager keurt. Als ik slager was zou ik mijn vlees elke dag keuren.
Maar het TIPP-verdrag gaat hier dus niet over. Je moet je denk ik sowieso niet blind staren op de vervelende dingen die we zouden kunnen importeren zoals SUVS, als je daar ook nog een eigen verantwoordelijkheid hebt om niet in die belachelijke veewagens rond te rijden.
* Bedrijven die niet meer aansprakelijk gesteld kunenn worden bij door hen veroorzaakte schade.
Dit is pure propaganda. Natuurlijk kan dat. Aansprakelijkheidsrecht staat los van handelsrecht.
*Bedrijven die overheden kunnen aanklagen als die wetten en regels invoeren die die bedrijven zouden kunnen benadelen.
Dit is dan weer de normaalste zaak van de wereld. Iedereen heeft een recht om bij benadeling overheden aan te klagen. Je hebt toch de AWB. Wat is er mis met rechtsbescherming voor bedrijven. Philips kan zich toch ook beroepen op planschade of weet ik veel als er ineens een woonwijk naast zijn chemische fabriek wordt gebouwd.
*En dit is het topje van de gigantische ijsberg.
Lees je eens wat meer in. Er is geen ijsberg. Je kletst propaganda. Om de markt af te schermen voor de Amerikanen. We hebben echt wel ergere vijanden dan Amerikanen. En juist wij als Nederland hebben een enorm belang bij wereldhandel.
*Dat het ook nog eens op een smerige, schimmige wijze uit de publiciiteit wordt gehouden is ook niet echt bevorderlijk voor het vertrouwen erin.
Daarom vraag ik of je weleens op de website hebt gekeken en dat heb je blijkbaar niet. ONZE overheid is ertegen. Ik heb onze overheid nog nooit aan eerlijke infomatieverstrekking over de EU zien doen. Het Verdrag van Amsterdam is wel het grootste voorbeeld daarvan.
Check deze QenA
http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/about-ttip/questions-and-answers/index_en.htm
dit filmpje:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I096954
@13:
Ik ga het hier niet over het basisinkomen hebben.
Ja, van open grenzen kun je misbruik maken. Nee, Misbruik ga je niet tegen met het opwerpen van handelsbelemmeringen.
Misbruik ga je tegen met warenkeuring, met de FIOD, met de douane en de politie. En die mogen nog steeds doen wat ze doen, het TIPP-verdrag verandert daar niets aan.
@steeph Het tipp verdrag verandert niets aan de bestaande milieubescherming.
@16:
>> Je doet nu net alsof Amerikanen deze dingen niet kunnen kopen.
niet helemaal niet maar wel tegen zo ongelooflijk veel gedoe dat we aanzienlijk minder bloemen en muziek en technische apparaten verkopen dan dat we over en weer zouden kunnen. Dat is niet zo moeilijk in te zien als je ooit weleens een boek bij Amazon hebt geprobeerd te kopen. Stukken goedkoper dan dat malle Bol. Maar t komt t land niet in.
>> Of dat je zelf niet die boeken kan importeren..
Dat kan wel maar het is te duur, het duurt onnodig lang en er zit een prijskaartje aan omdat het niet via de reguliere winkeltjes loopt die de nepotistische corps-korting krijgen bij de douane.
>>Nederlandse chocolade is helegaar niet zo geweldig
dan heb jij nog nooit een skippy reep gegeten. De amerikanen zouden een stuk gezonder zijn als ze eens wat egen kaskomkommerwater aten in plaats van al die suiker.
>>en bovendien zitten we nu al aan een overproductie in Afrikaanse landen.
Dan zeggen we toch tegen al die kindslaven dat ze gewoon naar school gaan!
>>Fenders worden ook nog steeds in Amerika gemaakt.
Unieke exemplaren ja, omdat de binnenlandse vraag te klein is, is er geen massaproductie meer, das vakkundig verplaatst naar de kinderhandjes, net als overigens all stars en nike enz enz enz.
>>Philips heeft haar eigen tak in Amerika en heeft geen handelsverdrag nodig.
Dat zeg ik. Multinationals hebben niks aan dit verdrag. Dit is voor de kleine luyden zoals wij bijna allemaal zijn, die boekjes willen kopen bij Amazon zonder dat die dure Ahold mafia (ik zeg dit niet en denk dit alleen maar) daar tussen zit.
Fijn dat je het zo met me eens bent. Ik hou ook van jou.
@7: Dat is dan dus geen enquete. Niet representatief en niet willekeurig gekozen.
@21: Uhm, de definitie van enquete is breder dan een wetenschappelijk verantwoorde steekproef hoor. Het gaat om een herhaling van zelfde vragen onder een populatie. Dus correct.
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/10/16/een-kantelmoment-voor-ttip
Eén van de meest alarmerende en ondemocratische aspecten van TIPP is het mechanisme van de investeerder-staatarbitrage (Investor-State Dispute Settlement, of kortweg ISDS). Het laat bedrijven toe regeringen aan te klagen omdat deze veranderingen in het beleid doorvoeren die toekomstige winsten van de bedrijven in het gedrang zouden brengen. Voorbeelden van over de hele wereld die de effecten van ISDS bevestigen, suggereren dat dit akkoord belangrijke gevolgen heeft voor het bevoegdheid van de staat om wetten in het voordeel van het publieke belang uit te dragen:
TIPP is hartstikke democratisch. In ons voordeel. Tegen de graaiende ambtenaren. Voor meer mooie producten naar hun toe en naar ons toe. Wereldhandel werkt vooral heel goed tegen wereldoorlogen. Laten we dus meer wereldhandel doen.
is een stukje rechtsbescherming dat niet meer dan normaal is. Aanklagen wil ook nog niet zeggen dat je gelijk krijgt. En het gaat hier in casu om een onafhankelijke arbiter. En die kun je gewoon altijd benoemen, met wederzijds goedvinden. Dat verandert niks aan de bestaande situatie.
@zazkia, @pow wow
Wat is toch dit ‘TIPP’, waar jullie het steeds over hebben?
@24: milieuvervuilende bedrijven kunnen dus regeringen aanklagen als die regeringen besluiten dat milieuvervuiling beperkt moet worden. In hoeverre is dat democratisch en ten gunste van ‘ons’?
Dat terzijde, aan je schrijfsels over TIPP leid ik af dat je nauwelijks weet waar je over schrijft. Mijn voorbeelden -die jij tevergeefs probeert te ontkrachten- staan namelijk letterlijk in de vrijgegeven stukken. Dat had je geweten als je ze had gelezen.
Moordenaars kunnen ook hun buurman aanklagen en als ze een goede reden hebben, dan krijgen ze gelijk.
Ik begrijp al deze weerstand niet.
Ben je soms zelf zo’n graaiende ambtenaar.
@25:
TIPP staat voor: Transatlantic Trade and Investment Partnership
Het is een handelsverdrag tussen europa en de VS-Canada waarover, achter gesloten deuren, wordt gepalaverd in Brussel.
Lees de link hierboven om te zien waarom we dat niet moeten willen
Er is niets mis met handel.
Lees de link en denk vooral zelf na.
Wat willen wij? Goedkope, mooie spullen. Waarvandaan? Alles behalve China want daar maken ze troep.
@22: Het punt is dat dit hele onderzoek dus niets zegt, want vrijwel alleen fervente tegenstanders hebben gereageerd. Nogal wiedes dat die dan massaal negatief zijn.
Door het woord “enquete” te gebruiken, suggereer je op zijn minst een zekere mate van objectiviteit.
“The vast majority of replies, around 145,000 (or 97%), were submitted through various on-line platforms of interest groups, containing pre-defined, negative answers”
De waarde van de uitkomsten van deze ‘enquete’ is dus nul.
@28, (@zazkia), waarom hebben jullie het dan over TIPP, en niet over TTIP? Bij jou (in #23) zal het wel een eenmalig foutje zijn, maar zazkia gebruikt het constant. Terwijl die er zoveel vanaf weet.
Bleh. De jam staat ook in de linkerkeukendeur, andere links. Dit is een wijvendingetje, mag dat?