Topambtenaren bemoeiden zich inhoudelijk met vervolging Wilders

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hoge ambtenaren op het ministerie van Justitie en Veiligheid zouden bij het OM hebben aangedrongen op vervolging, en het requisitoir zo sterk mogelijk hebben willen maken. Dit blijkt uit documenten die in handen zijn van RTL Nieuws.

Open artikel

Reacties (21)

#1 Laslo

Welaan, één scheet van Trump en heel links valt over hem heen.Hij zou ondemocratisch zijn en een tiran bovendien. Maar malafide en democratie ondermijnend gedrag wordt hier, omdat het de heer Wilders betreft, blijkbaar geaccepteerd. Het is hier Stalinistisch koud en stil onder deze topic. Een hele grote BAH!

#2 Ronzhu

@1 Gast, niet iedereen zit zondagnacht nog de waan van de dag te lezen terwijl we maandag vroeg uit de veren moeten hè..

Wat links hier verder mee te maken heeft ontgaat me geheel, tenzij RTL tevens documenten heeft dat Grapperhaus een mol is van Groenlinks. Alsof het onwenselijke monsterministerie VenJ/JenV “ons” idee was, net als één nationale politie.

Dit soort incidenten zijn precies waarom al vanaf het begin is gewaarschuwd dat dit allemaal zorgelijke ontwikkelingen waren, en dat er veel te veel macht komt te liggen bij een minister/ministerie.

#3 Sjors

@1: Wilders verwijt dat Opstelten zou hebben gezorgd voor vervolging, en we weten natuurlijk allemaal dat Opstelten een linkse politicus is van het extreemlinkse bolwerk VVD.

#4 Bismarck

@1: In tegenstelling tot Trump, hebben we er hier dan ook nog geen bewijs dat Rutte* geregeld heeft dat ie wat gaat verdienen aan dat Wilders-proces.

*”Stalinistische premier” LOL!

#5 Frank789

Schandalig dat die rechtse rakkers een extreem rechtse rakker wilden dwarszitten door het OM aan te sturen.
Zoiets zou Wilders natuurlijk nooooit doen. En zeker niet nadat hij eerst alle D66 rechters had ontslagen.

#6 Jos van Dijk

Wat vinden we van deze uitspraak van Maarten Groothuizen van regeringspartij D66?

Het lijkt erop dat het departement heel veel controle wil hebben. Dat past in het beeld dat ambtenaren koste wat het kost proberen hun bewindspersoon uit de wind te houden.

Dat is toch zo ongeveer een motie van wantrouwen tegen het ministerie, en dus tegen de minister. Maar wel begrijpelijk na zoveel affaires die dit ministerie in diskrediet hebben gebracht.
Ben benieuwd hoe groot het Kamerlid zich gaat houden als deze zaak verder wordt uitgespit.

#7 Lmgikke

@1 wellicht dat iedereen het er mee eens is dat het ministerie te ver is gegaan. telt iets pas als er comments zijn?

#8 tigger

@1:
Ach joh, komt uit de MSM. Dan is het toch Fake news?

#9 ~M

Geef toe: wie weet nog _waarom_ de gebr. Anker Wilders NIET als client wilden?

Steek je (rechter)hand/ middelvinger maar op.

#10 Folkward

@1
Zie de reacties.
a) Ministerie VenJ/JenV was het stokpaardje van de VVD. Vanaf het begin was er (van links) al veel weerstand: “Dat gaat mis!”. Wat blijkt: het ging mis.
b) VVD’er en Bekende Burgemeester Opstelten -professioneel stuntelaar- werd ingevlogen om het ministerie te leiden. Hij stuntelde… met bonnetjes en liet (#0) zijn kop teveel zien waar het niet hoorde.
c) Het OM werd beïnvloed, ja, de rechters niet. Wilders werd veroordeeld, dan had-ie toch iets fout gedaan. Misschien was het dan wel terecht om hem te vervolgen… De regeringsinmenging in het besluitproces van het OM is schandalig, maar doe niet alsof Wilders een heilig boontje is, die de veroordeling niet verdiend had. Gezien de vele klachten, hoever hij ging met zijn uitspraken en de art. 12 procedures, had hij al veel eerder berecht en veroordeeld moeten worden.

Dus ga lekker je gal spuwen over de VVD, die hebben het mogelijk gemaakt (a) en gedaan (b). Wilders is veroordeeld, en hoewel het goed mogelijk is dat die veroordeling vernietigd wordt door een vormfout (nota bene, niet eens omdat hij niks fout had gedaan), omdat een eerlijk proces in geding was, dan nog kan hij gewoon weer opnieuw vervolgd worden. Dan een andere uitkomst verwachten is wel echt heel dwaas.

#11 Karin van der Stoop

Het heeft wel iets ironisch dat zijn voormalige VVD-vriendjes Wilders blijkbaar heel graag kalt wilden stellen.

#12 Bookie

@10
Bij het eerste proces had je nog wel de bevoordeelde rechter Elianne van Rens.
Wellicht komt er ook nog mailverkeer met haar naar boven.

#13 AltJohan

De VVD is onderdeel van het politieke kartel om de populisten zoveel mogelijk erbuiten te houden.

Het wordt steeds duidelijker dat het een politiek proces is.

Wilders wordt van twee kanten aangevallen. Door de terroristen van IS die hem op de dodenlijst gezet hebben en door de regering en rechterlijk macht.

Veel bedrijven hebben handelsrelaties met het MO. Daar komt dus ook lobby en druk vandaan om Wilders te vervolgen.

#14 Frank789

@13: [ en door de regering en rechterlijk macht. ]

Gelukkig is er nog geen spoor van bewijs dat de rechters zijn beïnvloed.
Gezien de retoriek van Wilders c.s. over “D66-rechters” kunnen we er 100% zeker van zijn dat hij wél zou proberen de rechters te beïnvloeden.

#15 AltJohan

@14: in Turkije wordt de oppositie ook aangepakt door de rechterlijke macht. Dat heeft alles te maken met hun brutale succes in Istanbul.

In Turkije is het wel veel sterker, explicieter en duidelijker dan hier, maar de mechanismen zijn hetzelfde. Zodra een groep wordt ervaren als een echt serieus gevaar dan sluiten de rijen zich. Vaak onbewust, maar wij voelen het wel.

#16 Joop

In tweede kamer gaat D66 vragen stellen, samen met PvdA en SP over de gang van zaken . Het hoort allemaal bij de soap. Politiek is voor deel tegenwoordig entertainment. Zeker met de rechtszaak Wilders. En FvD. We zullen wel zien, Opstelten en Rutte zijn wel behoorlijk onprofessioneel geweest. Rutte nog steeds over het geld naar de paleizen dat is een ander verhaal. Snapt het niet, maar geen onderzoek. Maakt het uit belastinggeld. Geen cent meer naar .. is toch weer een loze kreet geworden.

#17 Karin van der Stoop

@13: Meh. Wilders is zelf onderdeel van het “politieke kartel”. Een van de langstzittende politici.
En hij wordt helemaal niet aangevallen door de rechterlijke macht, hij wordt vervolgd voor een vermeend strafbaar feit.

Dat zijn politieke tegenstanders hem aanvallen, lijkt me evident aan het politieke vak. De inmenging in het proces is verwerpelijk, maar komt nota bene van zijn eigen voormalige cluppie. Hij zou ’t zelf ongetwijfeld ook doen in een soortgelijke situatie, dictatoriaal als hij is.

Niettemin, het proces is nu zodanig besmet, dat de hele tyfuszooi waarschijnlijk over moet. En Opstelten mag van mij ook een proces aan zijn broek krijgen.

#18 Folkward

@12
Als we gaan speculeren… Wilders is ook best jarenlang uit de wind gehouden. Fanatici hebben lijstjes bijgehouden van radicale, potentieel strafbare uitspraken van hem, maar het OM wou maar niet overgaan tot vervolging (voorleggen voor de rechter), zou daar ook mailverkeer van zijn, hmm?

@13

Wilders wordt van twee kanten aangevallen. Door de terroristen van IS die hem op de dodenlijst gezet hebben en door de regering en rechterlijk macht.

*Kijkt verrast om zich heen*
Oh, geen ‘Links’ deze keer? Asjemenou. Als je nou ook een keer bedenkt dat een VVD je arm houdt, en een PVV/FvD je dom en boos, dan kom je misschien nog wel eens ergens.

@17

En Opstelten mag van mij ook een proces aan zijn broek krijgen.

Ministeriële verantwoordelijkheid, niet persoonlijke. Heden ten dage zit Grapperhaus daar. Misschien dat die niet zo bereid is voor een VVD(‘er) op te stappen.

#19 Emile M

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/geen-straf-geeist-tegen-arts-voor-doden-zwaar-zieke-baby~b433e323/
Er was dus meer dan twintig jaar geleden al een minister -van D’66 en afkomstig van het OM nota bene- die zelfs opdracht gaf tot vervolging. Zij trof wel een officier die zich wat onafhankelijker opstelde. Uit de mails van RTL begrijp ik dat het ministerie zich ook het de Martijnzaak (over een verbod van een politieke partij) bemoeide. Niets nieuws onder de zon dus. Ik zie dan ook in de Wilderszaak geen reden voor ah- en ohgeroep en niet-ontvankelijkheid. De aanvankelijke ontkenning is natuurlijk wel een probleem voor de minister.

#20 Lmgikke

@11 ironisch? misschien zelfs wel cynisch. wat als de VVD het eigenlijk met Wilders eens is?

Fred Teeven heeft toegegeven de advocatuur uitgekleed te hebben, met name de vergoedingen die men krijgt voor pro deo zaken. Dat was een bewuste ondermijning van onze rechtstaat.

nu dit weer. zie de uitwerking. Wilders blijft roepen wat tie altijd doet. half Nederland denkt dat dit alles komt door links.

briljante zet van de VVD om het vertrouwen in de rechtstaat verder te ondermijnen, en links krijgt de schuld.

#21 beugwant

@20: De VVD is er sowieso erg goed in om -ten bate van een korte termijnwinst voor een klein groepje- van alles uit te kleden en een ander (coalitiepartner, links, “Europa”) ervoor op te laten draaien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*