The Road to Tripoli

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (18)

#1 cerridwen

Ter aanvulling op deze kaart:
– berichten dat Mizdah is ingenomen door de oppositie. Deze plaats ligt ten zuiden Gheryan, en inname zou de definitieve afsluiting van Triipoli betekenen (m.u.v. woestijnwegen ten zuiden van Bani Walid, waar ik weinig van weet).
– Vanochtend is de aanval op Tiji geopend, het laatste Gadaffi bolwerk in Nafusa.
– Aan de kust is de situatie onduidelijk: Surman is helemaal vrij, in Sabratha, Ajeilat en Zawiya wordt nog gevochten. De rebellen lijken aan de winnende hand.

Volg de laatste ontwikkelingen via twitter: http://twitter.com/#!/search/%23feb17

#2 gbh
#3 jos

Ik hoop dat de adembenemend mooie ruïnes van Leptis Magna bij al-Khums (die ik in de jaren 90 heb bezocht) het ook gaan redden.

#4 cerridwen

@gbh: die is goed idd.

Laatste nieuwtje: de Libische minister van binnenlandse zaken is met familie aangekomen in Cairo voor een ’toeristisch bezoek’. Het zinkende schip wordt verlaten?

#5 Carlos

Ja het ziet er goed uit, eindelijk…

#6 gbh

@5 dat weet je niet, gisteren gaf de dochter van gaddafi op de staatstelevisie het bevel iedereen die haar vader niet aardig vond in het openbaar te executeren, je weet het nooit met geschifte dictators in het nauw

#7 cerridwen

@6: de belangrijkste reden waarom het er nu goed uit ziet, is dat gadaffi die bedreigingen niet meer kan waarmaken. Hij kon Zawiya en Gharyan niet verdedigen. Wat hij nu doet is het ene gat met het andere vullen, door troepen uit Zliten weg te halen en naar Zawiya te sturen.

Neemt niet weg dat het nog wel even kan duren en er nog wel wat doden gaan vallen voordat Ghadaffi echt weg is. Maar het is nu ook voor de buitenwereld goed te zijn dat er maar een mogelijke uitkomst is, en dat is een Libie zonder Ghadaffi.

Overigens zijn Mizdah en Tiji waarschijnlijk bevrijd.

#8 DSV

Bevrijd door Muslim Brotherhood/Al Qaeda. Ja, dat ziet er goed uit.

#9 cerridwen

@DSV: je weet niet waar je over praat.

#10 jos

@8

Dus de NAVO steunt hier al-Qa’ida terwijl ze ze kapot schieten in Afghanistan ? Ga toch weg met je onzin. Ga spammen op Geen Stijl ofzo.

#11 gbh

ach ja de vrienden van wilders, die zien liever iemand die de andersdenkenden onder hun eigen volk uitmoord

#12 Carlos

Het is mij wel duidelijk dat de vrienden van Wilders absoluut niks geven om de vrijheid van de mensen in de Arabische Wereld. Liever nog zien ze dat deze mensen nog eens 50 jaar gebukt gaan onder bloedige dictators ipv dat ze het risico aandurven van democratisering.

PVV is dan ook geen democratische partij.

Alle retoriek over de vrouwen en homo onderdrukkende Islam is retoriek voor de bühne, enkel geschikt voor het creeren van een vijandbeeld. In feite geeft de PVV en haar aanhang totaal niet om de medemens, ze geeft alleen om het vleespakket op de BBQ en plasma tv in de doorzonwoning. Pure egoïsten die over lijken gaan.

#13 Bismarck

@8: Zo, jij spreidt ook even wat onkunde tentoon. De jongens die Garyan en Zawijah hebben bevrijd zijn de berbers uit de Nafusa-bergen. Dat zijn niet zo’n beste vrienden met Al-Qaida (of Ghadaffi, die overigens nogal heeft lopen heulen met moslim-extremisten). Je zou ook eens eerst je kunnen inlezen voor je zomaar een domme opmerking maakt.

#14 Bismarck

Het lijkt er ondertussen op dat een vertrek van Ghadaffi naar Venezuela wordt voorbereid:

1 hour 7 min ago – Libya

The official TAP news agency reports that negotiations are ongoing with “several other foreign parties” with regards to the Libyan conflict, and a source has told the AFP news agency that an envoy of Hugo Chavez, the Venezuelan president, was also present.

1 hour 20 min ago – Libya

Abdel Ilah al-Khatib, the UN secretary-general’s envoy for Libya, has flown to Tunis to take part in talks between rebels and representatives of Muammar Gaddafi’s government, AFP reports.

Khatib, a former Jordanian foreign minister, said that the talks would take place in a hotel in the suburbs of Tunis.

#15 cerridwen

@14: de vraag is of een ballingschap van Gadaffi nog acceptabel is voor de rebellen. Het net sluit zich, de troepen van Gadaffi trekken zich vooral terug of lopen over. Tripoli wordt zwaar verdedigd, maar je kan je afvragen of niet hetzelfde gebeurd als bij Zawiya: opstand van binnenuit.

Laatste nieuws: Tiji en Mizdah zijn vandaag bevrijd, in Sabratha is alleen de legerbasis nog niet ingenomen. Kwestie van tijd. In Zawiya zitten sluipschutters, en de stad wordt van buiten bestookt door artillerie.

#16 Bismarck

@15: Tja, de mensenlevens die worden bespaard met het niet hoeven voeren van straatgevechten in Tripoli (waar een veelvoud aan potentiële sluipschutters als in Zawijah valt te verwachten) en een eventueel nog zware gevechten in Sirte (de thuisstad van de clan van Gadaffi) zijn toch ook wat waard denk ik. Gadaffi en zijn zoons kun je altijd nog later door Venezuela laten uitleveren (hetgeen ongetwijfeld meteen gebeurt zodra daar een rechts bewind aan de macht komt).

#17 piet de nuttige idioot

@8
Al zou het waar zijn wat je zegt, toen die clubs de Sovjets uit Afghanistan verjoegen en daarmee de val van de USSR inluidden stonden juist diegenen die daar nu over lopen te mekkeren te juichen.

#18 Bismarck

Ondertussen proberen ze vanuit Sirte met Scuds te schieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*