Telegraaf en VVD maken opnieuw van PGB ontvangers fraudeurs terwijl probleem elders ligt.
VVD zet in op maximaal moeilijk maken voor mensen die juist vaak die steun hard nodig hebben.
Telegraaf en VVD maken opnieuw van PGB ontvangers fraudeurs terwijl probleem elders ligt.
VVD zet in op maximaal moeilijk maken voor mensen die juist vaak die steun hard nodig hebben.
Reacties (17)
* leest dit met de stem van de VVD-voorlichter *
Om het draagvlak voor sociale voorzieningen in stand te houden is het buitengewoon belangrijk om fraude te bestrijden. De aandacht voor fraude verzekerd dus juist de mensen die het echt nodig hebben van duurzame zorg. Goede zaak dus.
@2: Waar blijft de strijd tegen faillisementsfraude dan, anton?
@3: mmm omdat er, naar jouw idee, onvoldoende aan faillisementfraude wordt gedaan moeten we ook maar minder aandacht hebben voor pgb fraude?
Het PGB, dat is beschaving. Dixit Mark Rutte in verkiezingstijd, ooit.
@2: Anton, niemand betwist dat er fraude bestreden moet worden. Maar als uit cijfers blijkt dat tweederde van de fraude bij de zorgverleners zit, waarom dan alleen de ontvangers aanpakken?
(nog even los van het probleem dat fraude vaak veroorzaakt wordt doordat mensen niet alle regels begrijpen en onbedoeld fouten maken).
@4: niet ‘ook maar minder’; d’r wordt speciaal budget aangemaakt voor het bestrijden van PGB-fraude, terwijl d’r ontzettend getalmd wordt met het tegengaan van faillisementsfraude (Excuus: ‘want die kennis hebben we niet in huis, en het is complexe materie.’).
Volgens mij is dat reden te meer om meer geld uit te geven voor fraude gepleegd door bedrijven. Ook omdat daar veel meer geld in omgaat dan in PGB-budgetten.
@6: Dat mag je nog sterker uitdrukken. Bij 7% is mogelijk fraude. Dwz dat het nauwelijks buiten het 95% betrouwbaarheidsinterval ligt als je het statistische bekijkt. 93% is dus onverdacht.
Mensen, als je je tijd en geld wilt weggooien moet je druk gaan maken over dit soort peanuts.
Ja, peanuts. Want zelfs als die 7% allemaal fraude zouden plegen dan plegen ze die echt niet voor het volle bedrag: ze hebben recht op die bijdrage en doen daar dingen voor. Waarschijnlijk rekenen ze sommige dingen in hun voordeel. Ik zou zeggen: het is al zwaar genoeg, laat maar gaan.
Als er werkelijk mensen zijn die onterecht een pgb krijgen (en accepteren zonder iets te zeggen: dat noem ik fraude) dan ligt het probleem bij de aanvraag(controle).
De getallen zijn dusdanig laag dat ik me werkelijk afvraag waar dat woord fraude vandaan komt. Het lijkt wel of men ziet dat er een uitkering bestaat en reflexmatig zegt: uitkering == fraude dus gaan we roepen.
Ik ken mensen die zorg leveren die wordt betaald door de pgb. Het is een wereld van menselijkheid, inzet en dingen voor elkaar doen zonder betaling. Wat willen die telegraaf en consorten eigenlijk? Dat alles wordt gedaan op basis van mantelzorg en burenhulp?
Wat er gebeurt is dat er weer een groep bespuugd wordt, verwarring wordt gezaaid.
Mensen in de stront.
Gewoon omdat het kan.
45 miljoen euro invoeringskosten plus 27 miljoen per jaar uitvoeringskosten plus 5 miljoen per jaar extra aan fraudebestrijding. Dus we gaan 45 miljoen incidenteel en 32 miljoen structureel inzetten om een pgb-fraude van 14 miljoen te voorkomen. Waarbij ook nog eens uit de informatie van VWS en NZA blijkt dat 39 van de 40 budgethouders (want driekwart van de fraude werd door pgb-bureautjes gepleegd) alles gewoon keurig netjes en correct aanvragen en verantwoorden.
Dit alles op basis van een niet objectieve steekproef waarvan het rapport pas in april verschijnt.
Het steeds harder wegzetten van “zij” vind ik een ergerlijke maar ook zorgelijke situatie. Of het nou om “Marokkanen”, “Linksgekkies” of “Steunfraudeurs” gaat. Het is onderdeel van het scheppen van schijnvijanden en die te ontmenselijken.
Dit soort processen is niet onschuldig. Ze kunnen ontsporen en de ellende die daaruit voorkomt is vaak niet te overzien. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk de manier waarop joden in de jaren dertig zijn weggezet, of van latere datum “chinezen” in Indonesië, Bosniërs in Bosnië en tal van andere voorbeelden.
Voor mij is het framen en ontmenselijken van hele groepen mensen een vorm van extremisme. En is het ten onrechte benadrukken van kleine misstanden en het verhullen van grote misstanden een vorm van liegen.
De VVD is derhalve een leugenachtige extremistische partij.
Noem het beestje gewoon bij de naam. Schept duidelijkheid.
@10: Je ontmenselijkt de VVD-er! (grapje)
De auteur van de Telegraaf reageert bij het oorspronkelijke artikel https://sargasso.nl/fraude-framen/#comment-901893
@6: Gaat om nader onderzoek naar 18000 aanvragen die plotseling verdwenen nadat de aangescherpte regels bekend werden. Om geen enkele manier wordt gewag gemaakt van ‘aanpak van ontvangers’.
Ondertussen valt er even weinig te frauderen ;-) ..:
http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/grote-problemen-rondom-uitbetalen-pbg.9460997.lynkx
@13: Natuurlijk zijn mensen die een aanvraag indienen, maar dan merken wat voor een administratie bijgehouden moet worden en dan denken “dat kan ik niet aan” allemaal fraudeurs. Sterker nog, die moeten nog veel meer te verbergen hebben, laten we dus – aldus het artikel – die mensen extra onder de loep nemen!
De reden dat mensen nu ook afhaken is omdat het te moeilijk word voor de meesten om aan te vragen. EN ja, het zijn een behoorlijk stukje ingewikkelde papiertjes geworden gevuld met “legalese”. Zelfs de gemeentes maken fout op fout en begrijpen er geen hol meer van.
Dus op den duur geven mensen het maar gewoon op. Om ze dan ook nog een lekkere trap na te geven? Tja daar zijn het VVDers voor.. hè Anton ;). Lekkere treiterbek van me ;).
@11: Daaraan is niks te ontmenselijken ;). Zelfs een chimpansee heeft nog betere waarde oordelen. Want ook die gaan op den duur gewoon “staken” als elke keer alles maar voor zichzelf pakt ;). En daar sta je dan als opper mannetje, zonder je groep ben je niks ;).