Zo betogen Rens Knegt en Rochus van der Weg op Follow the Money:
Liberalisering en verzelfstandiging zijn in Brussel en Den Haag veelal gemotiveerd vanuit het belang van de consument. Na bijna dertig jaar liberalisering kunnen we niet anders dan constateren dan het niet heeft gebracht wat we hoopten; betere en goedkopere dienstverlening en meer tevreden klanten. Integendeel, de overheid krijgt in toenemende mate weer een grotere rol in de financiële sector en in de energievoorziening. […] Publieke dienstverlening staat geen terugtrekkende overheid toe. Burgers houden politici terecht verantwoordelijk, ook al is er geliberaliseerd, verzelfstandigd en geprivatiseerd.
Zelf zou ik het net iets anders formuleren: veel liberalisering heeft tot weinig meer geleid dan het principe van private winsten en publieke verliezen. Dus die overheid raak je toch niet kwijt.
Reacties (2)
Goed artikel. Toch een kanttekening: de overheid heeft vooral de fout gemaakt ook infrastructuur te privatiseren, terwijl daarmee monopolisten in de markt gezet werden. Dat heeft met fatsoenlijke marktwerking niks te maken en leidt tot situaties dat de monopolist niet failliet mag omdat dan infrastructuur uitvalt.
Zo krijg je toestanden als nu met Alliander, dat de Nederlandse infrastructuur in gevaar brengt met een financieel avontuur in Duitsland.
Anderzijds is verdere liberalisering van de energiemarkt juist nodig om decentrale opwekking verder te faciliteren. Zodat iedereen met een groot dak de stroom van zijn zonnepanelen aan de buren mag verkopen. Dat is nu verboden.
ik heb niet veel van de liberalisering gemerkt omdat ie niet bestaat. (bijna niet) De overheid is altijd nog de gangmaker.
Nog even doorbijten dus.