De Klimaatwet, die in 2015 door GroenLinks en PvdA werd gepresenteerd en in september 2016 aan de Raad van State werd gezonden voor advies, wordt nu ook ondersteund door SP, D66 en CU. Volgens de NOS wordt het wetsvoorstel niet meer voor de Tweede Kamerverkiezingen behandeld in de Tweede Kamer, doordat de voorbereiding meer tijd kostte dan eerder verwacht. De partijen zien de afspraken dan ook als inzet voor de campagne en de coalitie-onderhandelingen daarna.
VVD, PVV en CDA zien niks in de Klimaatwet. Zij noemen de wet onrealistisch en vinden het ook niet nodig dat Nederland strengere doelen stelt dan in Europa noodzakelijk is.
Reacties (18)
Niet bepaald een verrassing dat de partijen die enkel roofbouw op de planeet propageren niet voor deze wet zijn. De ultiem cynische partijen: voor ons alles, voor onze kinderen niks meer. En dan zijn er mensen die ook nog stemmen op deze partijen. Niet enkel kortzichtig, maar eigenlijk misdadig.
In dat geval lijkt het met een no-brainer wat het komende kabinet moet gaan worden.
@1: Geruststellende gedachte is, dat het klimaat zich niets gaat aantrekken van die Klimaatwet. Het klimaat heeft zijn eigen programma. Dat is altijd zo geweest, en zal nooit veranderen.
Ook de Supermannetjes Klaver en Samsom met hun groene capejes gaan daar niks aan veranderen. Houen zo.
Ik ken de wet niet, maar het is vast géén grondstofbelasting.
@2: nou ja we hebben ook nog de AOW-leeftijd en immigratie/integratie/de moslims
Donald Trump en Theresa May zullen ze dankbaar zijn voor de extra banen die ze dit op gaat leveren, dit maakt de Brexit toch weer net even wat aantrekkelijker. In Nederland zal de PVV nog meer SP en PvdA kiezer, die straks hun energierekening en hun autootje niet meer kunnen betalen, hartelijk verwelkomen.
@5: Denk niet dat dat veel problemen zal opleveren. Sowieso is er niet echt een meningsverschil over immigratie/integratie onder deze partijen, het is een non-issue. En als die AOW leeftijd het enige is, dan komen ze daar wel uit. Maar er is wel iets meer, vrees ik. Toch … dit is de coalite waar we het van zullen moeten hebben, of mensen het nu leuk vinden of niet.
@3 het meest populaire argument van de twijfelbrigade: het klimaat verandert altijd en trekt zich niets van de mens aan. Al lang ontkracht door IPCC en vele andere onderzoeken. Zie Bloomberg voor grafische weergave van de verschillende factoren.
@4 klik op de link van het woord Klimaatwet en lees voor jezelf.
@6 banen weg door vergroening? In de VS leveren vergroening en milieuregelgeving juist banen en maatschappelijke baten op die ver uitstijgen boven de kosten. Ook in Duitsland schoot het 3 jaar geleden nog niet echt op met de deïndustrialisatie. De banen in de Nederlandse fossiele sector hebben meer te lijden van de lage olie- en gasprijs dan van vergroening.
En onbetaalbare auto’s en energierekeningen. Om bij die laatste te beginnen? Waarom koop je in vredesnaam nog een huis met energierekening? Dan koop je een kat in de zak. Wat betreft auto’s: wil je een auto, of wil je mobiliteit? Een toenemende groep kiest voor dat laatste.
@8
Krispijn,
Je roept hard maar bewijst weer niks. Graag aangeven hoe, hoeveel en waar het klimaat (=gemiddelde weer over een periode van 30 jaar) is veranderd door klimaatregelen van de afgelopen 15 jaar.
Ik vraag mij af of die hele klimaat-discussie wel zo veel goeds brengt. Je ziet nu ook weer dat rechts zich er van distantieert zodat het een links dingetje aan het worden is. Zie ook in het buitenland Trump. Rechts ontkent het keihard.
Zinvoller is het onderstrepen van de eindigheid van fossiel en de afhankelijkheid van Rusland, Midden Oosten en overige obscure regimes. En niet te vergeten in de Nederlandse context: fossiele energie is een verdienmodel voor de overheid. Als overheid moet je er toch niet aan denken dat men -op wat voor wijze dan ook- duurzame energie gebruikt zonder dat iemand zich daar mee bemoeit. De vele miljarden moeten dan op een andere wijze binnen gehaald worden.
Heb ik het eigenlijk al over de energiereuzen zoals Shell gehad?
@10: Je doet net of energieafhankelijkheid een keuze is van landen. Lijkt me erg wereldvreemd.
@11: Het is ook een keuze. Een makkelijke, voor de hand liggende keuze, maar een keuze nontheless.
@12:
Je blijft wel erg vaag Bismarck.
Mag ik meer nuancering horen ?
@13: Hoezo vaag? Energieafhankelijkheid is een keuze, lijkt me duidelijk.
@9 Michiel, link naar de ranglijst met meest gebruikte argumenten van de twijfelbrigade staat in mijn reactie. Alleen waar in @8 beweer ik dat “het klimaat (=gemiddelde weer over een periode van 30 jaar) is veranderd door klimaatregelen van de afgelopen 15 jaar. ” ? Wat ik doe is verwijzen naar Bloomberg waar je kan zien wat sinds 1880 de oorzaken is geweest van verschillende factoren op de temperatuur.
@10 alleen de PVV distantieert zich in Nederland nog. De VVD en het CDA waren duidelijk tijdens het debat over ratificatie Parijs: Klimaatakkoord van Parijs gaan we uitvoeren. Waar verschil zit is in het gevoel van urgentie, het gewenste tempo waarin in Nederland de emissies omlaag moeten, wat dat doet met de Nederlandse economie en of Nederland al dan niet voor moet/kan lopen op andere EU landen.
Bovendien: de hele reden dat Trump en grote delen van de VS en het Nederlanse publiek wetenschappelijk bewijs over klimaatverandering niet geloven is de fossiele energielobby. Het een kan je dus niet los zien van het andere. Zie de onthullingen over de fossiele lobby van de LA Times en Inside Climate News van de afgelopen jaren.
@15: Even terug on-topic graag. Het onderwerp is de Klimaatwet.
Geef nou eens antwoord op de efficiencyvraag van de miljarden kostende klimaatmaatregelen de afgelopen vijftien jaar, en de nog te nemen maatregelen in het kader van die Klimaatwet, als die aangenomen wordt. Dus wat heeft het opgeleverd en wat gaat het opleveren ?
@16 ik ben on-topic en speel je spel niet mee, zeker niet gezien je lidmaatschap van twijfelbrigade (zie je reactie in @3).
@16: over welke miljarden kostende “kimaat”-maatregelen heb je het eigenlijk? En dan nog – wat is een een paar miljard nou eenmaal vergeleken met de miljarden jaarwinsten van de fossiele industrie?
Daarnaast is je “uitdaging” qua fysica onmogelijk meetbaar. Een dertig jarig gemiddelde zien veranderen door bescheiden maatregelen van de laatste 15 jaar terwijl anderen de knop juist weer de andere kant op draaien is dus niet direct meetbaar. Indirect wel: aan de afname in de EU van de uitstoot van CO2. Voor de rest van de argumentatie verwijs ik naar de Urgenda-zaak.