Rutte vertrekt uit politiek

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Na 3000 jaar, 500 schandalen en toch keer op keer herkozen worden houdt Rutte uiteindelijk de eer aan zichzelf. Of nou ja, dat was het vier jaar geleden geweest.

De vraag is nu: wat gaat er gebeuren met de VVD? Een ruk naar rechts onder Yeşilgöz? Of wordt er ergens een Rutte-kloon opgeduikeld?

Reacties (31)

#1 cerridwen

Terecht natuurlijk, na zijn eigen kabinet opgeblazen te hebben.

Alleen, paradoxaal genoeg verlengt Rutte zijn premierschap juist met deze aankondiging. Er was namelijk een serieuze kans dat er vanavond een motie van wantrouwen aangenomen zou worden waardoor hij per direct zou moeten opstappen. Nu is de kans groot dat zijn voormalige coalitiepartners hem demissionair laten aanblijven, tot….?

Al die tijd blijft hij Europees zichtbaar, én beschikbaar.

We zijn nog niet van Rutte af

#1.1 Joost - Reactie op #1

Waarom maakt dat de kans per se kleiner?

#1.2 P.J. Cokema - Reactie op #1

Een motie van wantrouwen slaagt alleen als een van de coalitiepartners ook voor die motie stemt. Tot nu toe overleefde Rutte de ’tsunami’ aan moties van wantrouwen. In 2021 was het kantje boord. De totale oppositie stemde toen voor zo’n motie. Hij werd gered door de coalitiepartners, die tegen stemden (maar wel een motie van afkeuring, ingediend door CDA en D66 werd wel aangenomen (115 stemmen voor).
Vanavond hangt het dus af van D66, CDA en CU. Wie weet voelt een van hen (met name CU) zich zodanig door Rutte belazerd dat de motie het deze keer wel haalt.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #1
  • Vorige reactie op #1
#1.4 Co Stuifbergen - Reactie op #1.3

Dat is zwak van PvdA en GroenLinks.

De motie ging erom dat Rutte niet demissionair minister blijven zou.
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2482202-groenlinks-en-pvda-willen-dat-demissionair-premier-rutte-per-direct-opstapt

Als een meerderheid morgen met het voorstel instemt, kan Rutte niet door als premier, ook niet demissionair.

Nu blijft hij nog wel een jaar, en misschien komt hij dan terug, zoals Spam in #4 opmerkt.
Uiteraard gaat het dan weer om het landsbelang, natuurlijk…

#1.5 cerridwen - Reactie op #1.4

Het doel was om Rutte politiek uit te schakelen. Dat doel is behaald, met Rutte als aanvoerder van het kabinet heeft ook de linkse oppositie veel minder moeite.

En terecht.

Rutte kan zowel in Nederland als in Europa zaken voor elkaar krijgen als het er op aan komt; aan mogelijke crises geen gebrek in de lange demissionaire periode die ons wacht.

De kans dat hij toch weer missionair premier wordt is er natuurlijk, maar die was er ook geweest bij een geslaagde motie van wantrouwen. Die kans lijkt me niet groot.

We zijn nog niet van Rutte af, maar in de rol van missionair premier zie ik hem niet zo snel terugkomen.

#1.6 Hans Custers - Reactie op #1.5

We zijn nog niet van Rutte af, maar in de rol van missionair premier zie ik hem niet zo snel terugkomen.

Het zou wel de ultieme Rutte-truc zijn: zich niet meer kandidaat stellen, om zich na de verkiezingen gewoon weer naar voren te laten schuiven als premier door zijn partij. Hij lijkt me er schaamteloos genoeg voor. Toch zie ik het niet gebeuren.

#1.7 beugwant - Reactie op #1.6

Er is een reële kans, dat hij zich straks niet meer herinnert dat hij zou stoppen.

#1.8 Prediker - Reactie op #1

Al die tijd blijft hij Europees zichtbaar, én beschikbaar..

Het ligt inderdaad voor de hand dat Rutte mikt op een internationale positie. Als hoofd van de NAVO bijvoorbeeld. Jens Stoltenberg gaat nog een jaar door.

Volgend jaar loopt tevens de termijn af van Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie, alsmede de termijn van Frans Timmermans als vice-voorzitter. En als dat niet in de kaarten zit, kan Rutte nog een gooi doen naar het voorzitterschap van de Europese Raad of naar de functie van secretaris-generaal van de Raad van Europa.

Mogelijkheden genoeg, kortom.

#2 P.J. Cokema

wat gaat er gebeuren met de VVD?

Edith Schippers lijsttrekker? Werd als een soort kroonprinses gezien bij de Provinciale Statenverkiezingen.

#2.1 Joost - Reactie op #2

Dat zou denk ik een foute keuze zijn. Spreekt ze kiezers aan? Ik vraag me af of Yeşilgöz een kans maakt. Met haar zal de partij wel een ruk naar rechts maken ben ik bang.

#2.2 Bookie - Reactie op #2.1

De kans op de eerste vrouwelijke premier is vandaag aanzienlijk toegenomen. Met Dilan nog een ex-vluchtelinge ook.

#2.3 Joost - Reactie op #2.2

Een vrouwelijke premier is wat mij betreft geen doel op zich. Progressief Nederland zal heus geen gat in de lucht springen met haar als premier.

Het sinds WO2 nog niet gelukt het premiersstokje over te geven, overigens, dus ik moet het nog zien.

Het feit dat ze vrouw is én migrant zou wel eens tegen haar kunnen werken in de VVD, ook al zal ze de partij naar rechts katapulteren.

#2.4 cerridwen - Reactie op #2.3

Hier wordt wel wat spanning zichtbaar in de houding van progressieven ten opzichte van vrouwen / minderheden in hoge functies. Er wordt flink aandacht voor gevraagd, tot het moment dat de persoon in kwestie niet van progressieve signatuur is.

Terecht wat mij betreft, het gaat in de politiek om de inhoud, niet om de identiteit van het poppetje.

Maar de extase van het type ‘we hebben een vrouw als premierskandidaat’ of ‘eindelijk: een zwarte vrouw in het hooggerechtshof van de VS’ mag wel een tandje minder. Een Meloni of een Thomas zijn net zo goed mijlpalen, ook al zijn ze van een andere politieke kleur.

#2.5 Joost - Reactie op #2.4

Dat ben ik met je eens. Het zou goed voor Nederland zijn als een vrouw het hoogste ambt eens bekleed, maar ik zal net zo hardgrondig een hekel aan haar hebben als aan Rutte :).

Verder: https://www.youtube.com/watch?v=5d09icUmyRw

#2.6 Hans Custers - Reactie op #2.4

Thomas is wel een erg ongelukkig voorbeeld. Die bevestigt namelijk de indruk dat iemand die zwart is alleen meetelt bij de (huidige) Republikeinen als hij nadrukkelijk helpt met het faciliteren van het racisme van die club. Ik kan daar maar weinig positiefs aan vinden.

#2.7 Test - Reactie op #2.2

Denk niet dat Yesilgöz het wordt. Gezien de razendsnelle ontwikkelingen denk ik dat de VVD al lang iemand klaar heeft staan. Iemand die nu niet in de fractie /kabinet zit. Belangrijkste taak wordt de grootste puin ruimen en belangrijke thema’s vlot trekken. Ik denk dat ze voor een interim premier gaan, iemand die de weg moet vrij maken voor degene die de boel daarna overneemt als alles in rustiger vaarwater is.

#2.9 Spam - Reactie op #2

Ik hoop het. Haar ontbreekt echt ieder politiek talent en inhoudelijke kennis.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #2
  • Vorige reactie op #2
#2.10 Co Stuifbergen - Reactie op #2.9

inhoudelijke kennis onbreekt misschien, maar zonder politiek talent was ze nooit minister voor de tabaksindustrie geworden.

#2.11 Spam - Reactie op #2.10

Minister word je omdat je partij denkt of hoopt dat je talent hebt voor politiek en/of bestuur. Van beide heeft ze geen enkele blijk gegeven. Als minister kom je nog wel weg met de partijlijn volgen en ingestudeerde antwoorden op voorspelbare vragen op je eigen onderwerp. Voor een politiek leider is dat volstrekt onvoldoende.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen hebben ze het geprobeerd met Schippers als ‘lijsttrekker’ en daar moest Rutte bijspringen omdat het volstrekt niet werkte. Verder heeft ze bij die verkiezingen vooral de media vermeden om blunders te voorkomen.

#2.12 Test - Reactie op #2

Alsjeblieft geen Schippers, dat is een Rutte kloon en ook niet onomstreden (DSM). Elders werd Klaas Dijkhoff geopperd maar of hij er zin in heeft?

#3 P.J. Cokema

Het Kamerdebat volgt je hier.
Sophie Hermans weigert details te noemen. Sylvana Simons vroeg om hoeveel nareizigers, kinderen het zou gaan als de door VVD voorgestelde stop op nareizen door zou gaan.

#4 Spam

Voorlopig zit hij er nog wel een jaartje. Verkiezingen in november, geen serieuze coalitieonderhandelingen tot de kerst, een paar maanden met schwalbes en schijnbewegingen, en dan misschien rond de zomer eens een regering die er ook niet echt zin in heeft.

#5 Eric

Het zou hilarisch zijn als de situatie niet zo treurig was. Rutte de langst zittende premier die nog langer kon blijven door op te stappen. Die motie had hij niet overleefd na zo genadeloos zijn coalitiegenoten ‘in het pak’ te naaien. Dat had de VVD natuurlijk ook door want geen verantwoordelijkheid willen nemen was al drie kabinetten de standaard reactie.

De enige optie om de angel uit de motie te halen en daarmee het draagvlak daarvan te ondermijnen was Rutte zichzelf laten offeren. De VVD had vrijdag een compleet narratief klaar liggen en daar bleek nergens uit dat ze van plan waren ook maar iets te wijzigen aan zichzelf. Ze hadden er alleen niet echt op gerekend dat het deze keer in het weekend langzaam zou ontsporen tot buiten hun bereik.

De hele serie partij prominenten die hem direct na aankondiging van later vertrek veren in de kont begon te steken komt op mij over als geïmproviseerde schadebeperking.

#6 Hans Custers

Ik ben ook benieuwd wat er bij het CDA gaat gebeuren. Er staat daar ondertussen een hele rij potentiële lijsttrekkers te dringen voor de uitgang. Want niemand wil natuurlijk verantwoordelijkheid voor de gigantische dreun die ze bij de komende verkiezingen gaan krijgen. Het is al zover dat ondertussen Mona Keijzer wordt genoemd als mogelijke nieuwe leider.

Het zou me niet verbazen als er achter de schermen wordt nagedacht over een truc om Omtzigt terug te halen. Wat vast niet gaat lukken, vanwege teveel gekwetste ego’s.

#6.1 Eric - Reactie op #6

Omzigt terugwinnen zou een enorme truc zijn die het CDA zou kunnen redden. Maar dat kan alleen als het CDA bestuur wordt vervangen en de drijfende krachten die Omzigt wegdreven worden beperkt. Omzigt moet er zelf natuurlijk ook nog aan willen. Onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk, Omzigt lag goed bij de achterban van het CDA voor zijn vertrek.

Omzigt kwijtraken uit de kamer zou pas echt een verlies zijn, helemaal nu zijn medetoeslagendossiervreter Renske Leijten net is vertrokken. Het zou me niet verbazen als Omzigt lozen op het lijstje plustpunten stond toe de VVD deze zomer het plan beraamde om de coalitie de nek om te draaien.

#6.2 Test - Reactie op #6

Anne Kuik zou wel verfrissend zijn.

#7 Prediker

Volgens USA Today zou Rutte hebben gezegd geen interesse te hebben in een toppositie bij de NAVO of de EU. Dat zal wel tijdens een persconferentie zijn geweest, op vragen van verslaggevers.

Gelooft iemand dat ‘ie het meent?

Rutte, 56, was widely viewed as a leader within European Union politics and his name was floated as a potential candidate to succeed NATO Secretary General Jens Stoltenberg, before the alliance extended Stoltenberg’s tenure for one more year on Tuesday. Rutte has also been considered a contender for a top EU job after the 2024 elections.

Rutte, however, said on Monday that he is not looking to succeed NATO Secretary General Jens Stoltenberg or take a leadership position in the EU.

Misschien kan ‘ie voltijds aan de slag als leraar maatschappijleer of geschiedenis. Maar als ik moest wedden, dan zou ik erop gokken dat het lobbyen voor een mooie internationale functie al begonnen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*