Rutte botst met boze Groningers

Foto: 350 .org (cc)
Dossier:

Gisteravond zat Mark Rutte bij Pauw & Jinek. Onderwerp van gesprek de aardgasproblematiek in Groningen. Het lukt Rutte niet om de Groningers rustig te krijgen of gerust te stellen. De Groningers waren boos en lieten zich niet de mond snoeren.

Dick Kleijer, secretaris van de Groninger Bodem Beweging, legde uit waarom hij niet boos is maar ‘razend’:

Deze meneer Rutte hier aan tafel zei ‘we doen het wel netjes in Groningen.’ Is het netjes als er in zijn regeerperiode 76.000 schademeldingen zijn? Is het netjes als er honderd huizen afgebroken worden? Het begrip netjes is aan enige inflatie onderhevig.

In NRC concludeert Hans Beerekamp: Rutte tegen boze Groningers : 0-1. Komende vrijdag zou Rutte met Annemarie Heite in Nieuwsuur in gesprek gaan over de aardbevingsproblematiek in Groningen in gesprek gaan. Volgens Freek de Jonge, die zich sinds vorig jaar inzet voor de gedupeerden in Groningen, heeft Nieuwsuur aan Annemarie Heite laten weten dat de Nieuwsuur redactie af ziet van het item. Tegen RTV-Noord zegt  Annemarie Heite dat het gesprek werd afgeblazen, na het optreden van een groep boze Groningers in Pauw en Jinek, maandagavond.

Ze vonden het zielig voor de premier, zeiden ze letterlijk. Landelijk gezien was ook een beetje de teneur: Die arme minister-president. Er was wel genoeg aandacht geweest voor Groningen, vonden ze.

Tegen RTV Noord stelt Nieuwsuur eigenstandig tot de beslissing gekomen te zijn, zonder overleg met de VVD of Mark Rutte.

Voor wie wil begrijpen wat de aardbevingsproblematiek doet met bewoners van Groningen lees het persoonlijk verhaal van een middelbare scholier of kijk hier De Stille Beving terug.

Open artikel

Reacties (10)

#1 Qupocual

Groningen kapot maken.
De VVD zegt:

[ ] niet doen
[x] plat met die handel!

#2 Anton

http://www.npo.nl/pauw-jinek-de-verkiezingen/06-03-2017/KN_1689034

Vanaf ongeveer 27 minuten de Groningers aan het woord. Rutte komt er niet goed vanaf nee

#3 Bismarck

@0: Het is anders ook wel om een flinke schadepost. Niet alleen de vergoedingen die de Groningers moeten krijgen, maar ook nog eens een stuk minder gas dat opgepompt kan worden. Dat gaat elke Nederlander nog merken, want het gat in de begroting dat daardoor ontstaat moet ook betaald worden. Kunnen de Groningers daar niet ook eens aan denken?

#4 Le Redoutable

Diverse regeringen vanaf Joop de Uyl hebben de Groningse gasvelden als melkkoe gebruikt om de welvaartsstaat van te financieren. PvdA’er Dijsselbloem heeft er voor een aanzienlijk deel de uitgaven van partijgenoot Asscher mee gedekt. Bijna elke, zo niet elke partij hebben de aardgasbaten ingecalculeerd is de begroting van hun verkiezingsprogramma.

Grotendeels waren in de tijd van de grote aardgasinkomsten PvdA en CDA de grootste partijen, die keer op keer de aardgasproductie verhoogt hebben en nu is het opeens de schuld van Rutte dat er na 55 jaar profiteren er een paar haarscheurtjes in de Groningse voegen komen? Zo lust ik er nog wel een paar, het was gewoon een georkestreerde actie zoals we die kennen van de VARA, verder niets.

#5 Bismarck

@4: Ik begrijp wel dat je de rol van de VVD graag minimaliseert, maar in de periode die je noemt was de VVD langer (mede) verantwoordelijk voor het verkwisten van gas dan de PvdA (10820 dagen versus 9491, CDA trouwens 11532). Dus het is meer de schuld van Wiegel, Bolkestijn, Zalm en Rutte en hun VVD dan van de PvdA en de PvdA’ers die je noemt.

Dus terecht dat deze VVD-premier ze om zijn oren kreeg.

#6 Co Stuifbergen

@3:
Dat het een enorme schadepost is, had juist een reden voor de regering moeten zijn om hiervoor goed beleid te maken.

Hij huidige beleid lijkt erop dat de Groningers het grootste deel van hun schade zelf moeten betalen.

(Het afschaffen van de slavernij was ook een flinke schadepost.
Frankrijk heeft zelfs een schadevergoeding afgedwongen van de Haïtiaanse bevolking voor de afschaffing van de slavernij daar. )

#7 Anton

@5: Dat onderschrijf ik. Ik herinner mij het commentaar in nieuwsuur bij aanvang van een nieuwe ronde Balkenende (III of IV): “Deze hele begroting ruikt naar aardgas”.

#8 Krispijn Beek

@3 dan is het denk ik eerst nodig dat er serieus werk wordt gemaakt van schadeafhandeling en herstel in Groningen. Anders dan Rutte beweert gaat dat namelijk niet zo netjes.

#9 Bismarck

@8: Daarin zijn de Groningers niet echt uniek. In het vorige energiewingewest wordt de schade gewoon niet vergoed.

#10 JANC

@9:Dat maakt het niet beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*