Russisch leger in ‘oorlogsstand’

Inmiddels lijkt er meer aan de hand te zijn dan enkel spierballenvertoon:

Tienduizenden artilleristen, paratroepen en infanteristen van vier grote Russische gevechtsgroepen zijn al weken samengetrokken aan de Oekraïense grens. […]

Een ander teken dat Ruslands militaire machine in de oorlogsstand is gezet, is de verhoging van het gereedheidsniveau van speciale eenheden, zoals die van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze troepen worden doorgaans ingezet om bezette gebieden te ‘pacificeren’. […]

Het kan natuurlijk dat de troepenopbouw langs de grens slechts spierballenvertoon is. Maar als dat zo is, dringt zich de vraag op waarom Moskou dan de ‘bezettingseenheden’ van Binnenlandse Zaken paraat heeft staan.

Als Poetin zijn ‘landjepik’ wil voortzetten, resteert de vraag wanneer: voor of na de Oekraïense presidentsverkiezingen van 25 mei. ‘Poetin hoopt dat de ontevredenheid onder de Russische minderheid in Oekraïne na de uitslag zo groot is, dat hij makkelijker kan ingrijpen’, is Soetjagins analyse.

Het ziet er niet goed uit…

Open waanlink

 1. 1

  Er is een referendum gehouden en de mensen hebben zichzelf aangeslotn bij Rusland. Dit is geen “landje pik” zoals de staats media het noemt. [1]

  Ze vergeten ook te vermelden dat een groot deel van het oosten zich tegen de neo nazies [4] in Kiev keren. Deze nazies hebben de macht gegrepen via een coupe met hulp van de USA (5 miljard is er geinvesteerd [2]).

  Ook vergeten ze te vermelden dat NATO, als onderdeel van de van de hereniging van duitsland, niet Rusland verder zou omsinglenen met militarie troepen [5]. En dat is precies wat er wel is gebeurd. Er zijn nu zelfs 2 USA oorlogschepen in de zwarte zee geparkeerd, hoezo uitlokken.. [3]

  Ik ben geen fan van Poetin maar de leugens die op dit moment in de westerse media rondgaan zijn walgelijk.

  [1] http://www.globalresearch.ca/ukraine-and-crimea-an-illegal-putsch-and-a-democratic-referendum/5376734

  [2] http://www.globalresearch.ca/american-conquest-by-subversion-victoria-nulands-admits-washington-has-spent-5-billion-to-subvert-ukraine/5367782

  [3] http://www.cnn.com/2014/04/08/politics/us-navy-ship-ukraine/ http://www.reuters.com/article/2014/03/07/us-ukraine-crisis-usa-warship-idUSBREA260Y820140307

  [4] http://www.huffingtonpost.com/michael-hughes/the-neo-nazi-question-in_b_4938747.html http://www.globalresearch.ca/the-u-s-has-installed-a-neo-nazi-government-in-ukraine/5371554

  [5] http://www.globalresearch.ca/ukraine-and-natos-eastern-expansion-the-containment-of-post-soviet-russia/5373266

 2. 2

  De val van west oekraine was een puur NATO/US/SAUD/EU spel (dat gelukkig faalt nu, helaas met Oekrainers zelf als slachtoffer),
  Nudelman alleen al geeft toe er 5 miljard ingepompt te hebben, en er zijn honderden proxy huurlingen actief geweest om het land te destabiliseren.

  Rusland verdedigt enkel uit, ze hebben volledig natuurlijk recht om het hele zuidoosten in te nemen, daarna pas kan je eventueel gaan twijfelen over legitimiteit.

  Rusland heeft ook volledig recht om troepen samen te trekken in Rusland. Nato heeft niet het recht “oefeningen” te houden in een niet nato land oekraine.

  Kortom nato escaleert, rusland verdedigt uit.

 3. 3

  @1: Dat referendum democratisch noemen diskwalificeert je compleet. De mensen hadden de keuze tussen “nu bij Rusland” of “later bij Rusland”. Daarbij was de uitslag bijna Noord-Koreaans te noemen, en dat is gezien de bevolkingssamenstelling zeer twijfelachtig.

 4. 4

  @3: en niet te vergeten het decor: na bezetting door Russische incognito troepen die de media, die infirit zo makkelijk beschuldigt, al die tijd alleen maar als pro-Rusland milities durfden te noemen.

 5. 5

  @3: En hebben ze democratisch gestemd of niet? Ja dat hebben ze en ze massaal voor gestemd. In tegenstelling tot Nederland waar we een referendum houden dat totaal genegeerd is door de overheid.

 6. 6

  @4: Wat ik wil zeggen is dat je een incompleet verhaal krijgt voorgeschoteld. De informatie die er wel degelijk toe doet word verzwegen. Neem het stil zwijgen dat er nu neo-nazis de macht hebben, hier word er met geen woord over gesproken. En dat deze neo-nazis gesteunt door de EU/USA een coupe hebben gespleegt op een democratisch gekozen president (wat je ook vind van deze president hij is gekozen door het volk).

 7. 8

  @infirit: Jij zegt helemaal niet dat we een incompleet verhaal voorgeschoteld krijgen, maar dat we een diametraal verhaal krijgen voorgeschoteld. En dan kom je zelf aanzetten met zulke verhalen…

  Ik geloof graag, nee weet, dat we niet het complete verhaal horen, maar voor om jouw versie voor waar aan te nemen heb je toch wel heel ernstig grote oogkleppen nodig.

 8. 9

  @8: ipv van te roepen kom met bronnen. Ik heb genoeg bronnen gegeven in mijn post in tegenstelling tot de rest van de reacties hier. Kom met bewijzen dat de bronnen die ik noem fout zijn of incorrect.

 9. 10

  @5: Nee, ze hebben niet democratisch gestemd. Het referendum werd uitgevoerd onder militaire bezetting, de keuzemogelijkheden zijn kort voor het referendum gewijzigd, het referendum is in dusdanig korte tijd en onder zulke chaotische omstandigheden voorbereid dat de kiesregisters onmogelijk correct konden zijn, de voorlichting aan de kiezers was extreem eenzijdig, de stemming was niet geheim en er zijn veel aanwijzingen dat er met de uitslagen is geknoeid en dat er mensen gestemd hebben die geen stemrecht hadden bij dit referendum.

  In het kort: Er is bij lange na niet voldaan aan de minimale eisen die je aan een democratische stemming mag stellen.

  Ik sta trouwens te kijken dat #1 zich zo beklaagt over de “neo nazies in Kiev”, terwijl het referendum in de Krim één grote reünie was van Europese extreem rechtse partijen (oa. VB, Ataka, FN, FPÖ, Lega Nord), die (samen met wat communisten) waren uitgenodigd als observatoren voor het referendum.

 10. 11

  Wat ik zo grappig vind is dat onderbuikend Nederland nu ineens met Bronnen als Huffington Post aan komt zetten. Alleen maar omdat ze zo’n Putin wel leuk vinden als leider. Een krachtige leider die mensen laat verdwijnen en irritant protesterende machten, Zwarte Piet, Feminist, Homo Pride Parades…. maakt niet uit, lekker in elkaar trimt voor het “Grote goed en gezelligheid”.

  Leuk dat ze nu zelfs de homoseksueel en feminist, die ze eerst knuffelden om de Moslim te pakken, voor de spreekwoordelijke trein gooien. Nu ineens is NAVO slecht, echt om je kapot te lachen zo triest.

 11. 16

  @15: nee, Putin’s roeptoeter, laat jij maar zien dat de macht in het parlement nu ligt bij de neonazi’s. Maar belangrijker nog: laat eens zien hoe nazistisch die nazi’s te werk gaan sinds de machtswisseling. Gaat je in beide gevallen niet lukken zonder murky bronnen.

 12. 18

  @15: en ook nog dit… je reageert wel op mijn #13, maar je gaat niet in op wat ik stel. Dus de vraag rijst waarom je je bedient van bronnen die aantoonbaar leugenachtig en bevooroordeeld zijn? Of geef dan toe dat je geheel achter het gedachtegoed van dat soort sites staat, dan kan ik weer verder met de dag.

 13. 22

  @17: opnieuw naar je links wijzen, die het antwoord niet geven, gaat je niet helpen. Ik wil (1) dat je laat zien dat neonazi’s het nu voor het zeggen hebben. Niet dat er neonazi’s op straat lopen en dat er wat right sector gasten in het parlement zitten (als sinds de verkiezingen in 2007). Svoboda is extreem nationalistisch, niet neonazistisch en is ook geen alleenheerser in de Oekraïne.

  En (2) laat eens wat neonazistische, politieke acties zien van dit nieuwe bewind.

 14. 25

  @16 Maar belangrijker nog: laat eens zien hoe nazistisch die nazi’s te werk gaan sinds de machtswisseling.

  Bedreiging van de pers (hoofdredacteur moest onder bedreiging van geweld zijn ontslag indienen) en op de vuist gaan in het parlement (gisteren weer) zijn geen normale vormen van democratisch handelen.

 15. 26

  Hé, een godwin! :)
  Oh wacht, ik zie het. De VS, de NATO, de EU, alle westerse media en dan ook nog rechts-nationalisten, neonazi’s en confederatie-vlagdragers (de KKK!) zitten achter deze Oekraïne crisis. Het is een samenzwering!

  Waar is m’n wasmand?

 16. 28

  @25: inderdaad. Mee eens. Maar het zijn ook incidenten en die zijn afgekeurd door de huidige PM. Bovendien is matten in het parlement een soort van terugkerend ritueel daar, dus niet iets van nu. Zie je ook de andere kant, su? Is het neerschieten van Right Sector leiders door de politie, de ontwapening van milities en de algemene geweldloze houding van Oekraïne niet een teken dat we helemaal niet met neonazi’s te maken hebben?

 17. 29

  @3: Dat referendum op de krim is net zo democratisch als de huidige machthebbers die op dit moment in Kiev zitten, hun aanstelling is op zijn zachts gezegd ook nogal dubieus verlopen.

 18. 30

  Wat een metadiscussie is de Oekraïne aan het worden… Er wordt geklaagd over fascisten aan de ene kant, terwijl aan de andere kant net zo veel fascisten rond lopen en net zo veel macht hebben. Dat is met dat soort enge nationalisten altijd een probleem, omdat aan de andere kant van de streep even enge nationalisten staan. Die gunnen ook elkaar het licht in de ogen niet.

 19. 31

  @29: Bolke: niet geheel mee oneens, maar deze kliek in Kiev zat al in het parlement, alleen in oppositie. En er zijn ook nog eens verkiezingen in Mei. Wie heeft nu de macht in de Krim? Hebben mensen op die poppetjes kunnen stemmen?

 20. 32

  @31: Presidents verkiezingen, geen parlements verkiezingen.

  En de poppetjes die de aansluiting van de Krim bij Rusland hebben geregeld zaten ook al in het parlement van de Krim.

  (de krim was een autonome republiek binnen Oekraine en geen provincie zoals velen denken, de Krim had haar eigen parlement en regering voor de russische overname)

 21. 33

  @1 Waar in [5] staat een bron genoemd voor je bewering dat “Ook vergeten ze te vermelden dat NATO, als onderdeel van de van de hereniging van duitsland, niet Rusland verder zou omsinglenen met militarie troepen [5]”

  Er staat helemaal geen echte bron, slechts een mening…

 22. 34

  @33: Wikipedia,
  https://en.wikipedia.org/wiki/German_reunification#Conclusion
  en de “alu hoedjes” krant der speigel onder de kop “NATO Membership ‘Up to Germany'”
  http://www.spiegel.de/international/germany/germany-s-unlikely-diplomatic-triumph-an-inside-look-at-the-reunification-negotiations-a-719848-druck.html

  En ik ben het met je eens dat het een mening is. Ik denk alleen wel dat hij gelijk heeft als je kijkt naar alle NATO landen die erbij gekomen zijn sinds het einde van de koude oorlog en hoe ze een circel vormen om Rusland.

 23. 35

  @34, wederom geen echte bron, maar slechts een Duits artikel wat een Duitse diplomaat citeerd die beweert zoiets gehoord te hebben, zonder dat de NAVO dat ooit bevestigd heeft.

  Nauwelijks een fundament te noemen voor je fel pro-Putin-bouwwerkje…

 24. 36

  @35: Zucht, ik heb nergen gezecht dat ik pro Putin/Rusland ben. Ik ben anti neo-nazi (of zoals men het hier wil omscrijven, een nationalistiche partij met racistische trekjes) en anti inmeningen in landen door het westen en oosten. Het is duidelijk dat er vuil spel gespeeld word met de Oekraine door bijde partijen. Het enige wat ik wil bereiken is dat niet allen de Russen een zwarte piet krijgen maar de EU/USA niet. Het westen heeft net zo veel schuld (5 miljard om maar een voorbeeld to nomen) in wat er nu gaande is in dat land.

  En in het westerse media komt alleen een pro EU/USA en anti Russisch geluid.

 25. 37

  @28 Is het neerschieten van Right Sector leiders door de politie, de ontwapening van milities en de algemene geweldloze houding van Oekraïne niet een teken dat we helemaal niet met neonazi’s te maken hebben?

  Zolang er card carrying neonazis in het parlement zitten ben ik er niet zeker van, nee.

 26. 38

  “Pro-Russische activiste” gearresteerd in Kherson

  http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-51-separatists-given-48-hour-deadline/

  https://twitter.com/Ukroblogger/status/453861470451675136/photo/1

  @36: @37: Heel geloofwaardig allemaal; alleen kritiek op de Oekraïne waar extreem rechts aangepakt wordt en volgens de peilingen er niet echt toe doen en geen woord kritiek op- en zelfs het goedpraten van- Putin die vrijwel elke extreem rechtse partij ondersteund. Dan dien je gewoon iemands politieke imperialistische agenda.

  http://www.riskandforecast.com/useruploads/files/pc_flash_report_russian_connection.pdf

  The newest wave of separatism in eastern Ukraine feels very familiar.

  http://time.com/52189/russian-invasion-east-ukraine-crimea/

  http://www.hrw.org/the-day-in-human-rights

 27. 39

  @21: Kijk eens naar de titel. het gaat hier minstens zozeer over Rusland als over Oekraïne. Ik begrijp dat je de aandacht liever weghoudt van de fascisten in Moskou en Simferopol, vandaar je non-reactie als je daarop wordt gewezen, maar het komt wel heel hypocriet over.

 28. 40

  @38: En nog een die mij een mening in de mond legt. Ik praat helemaal niets goed. Ik ben kritisch over het westen en hoe deze extreem nationalististen met onder ander 6 miljard aan de macht helpen.

 29. 41

  “Het westen heeft net zo veel schuld (5 miljard om maar een voorbeeld to nomen) in wat er nu gaande is in dat land.”

  Want over de loop van 23 jaar in totaal 5 miljard dollar investeren in het ontwikkelen van een democratie is natuurlijk net zo’n daad van agressie als militair een deel van een ander land bezetten en het vervolgens annexeren?

 30. 42

  @41: Welke democratie hebben ze gebracht in de Oekraïne? Bedoel je het afzetten van een gekozen president dmv extreem nationalistische partijen als Svoboda? Of bedoel je democratie zoals dat geïntroduceerd is in Irak, Afghanistan, Libië en Vietnam? En de democratie voor Iran in 1953 (nog een coupe)? Die democratie mogen ze houden.

 31. 43

  @40 Het Westen zou de Oekraïne inderdaad graag losweken uit de Russische invloedssfeer en binnen haar eigen invloedssfeer brengen, ja.

  Dat is ook in ons belang, want de Oekraïne heeft een enorme afzetmarkt, is een belangrijke doorvoerhaven voor energiebronnen, en last but not least: hoe minder invloed Poetin heeft op het wereldtoneel, hoe beter het is.

  En ja, daarvoor is men in zee gegaan met wat naar nu blijkt zeer onfrisse figuren zijn. Klopt helemaal. Maar aan de andere kant van de scheidslijn zijn het net zulke onfrisse figuren.

  Je kunt wel klagen over de imperialistische agenda van het Westen, maar Poetin’s Rusland houdt er net zo goed een imperialistische agenda op na.

 32. 44

  @43: In aanvulling hierop, het hoeft helemaal geen of/of vraag te zijn. Een democratisch Oekraïne zou prima goede relaties kunnen hebben met de EU én met een democratisch Rusland. Dat zouden Europese landen alleen maar toejuichen, Oekraïne hoeft niet bij de EU of NAVO (lastig en kostbaar proces) en hoe beter de banden met Rusland, hoe beter voor de handel.

  Het is Putin die dit anders ziet en de situatie op scherp zet, zodanig dat Europa zich bedreigt voelt en ineens wel belang gaat hechten aan het uitbreiden van de invloedssfeer.

 33. 45

  als je kijkt naar alle NATO landen die erbij gekomen zijn sinds het einde van de koude oorlog en hoe ze een circel vormen om Rusland.

  Nou, da’s wel even schrikken: http://en.wikipedia.org/wiki/Lithuanian_Air_Force
  Het is niet anders bij de andere buren en de rest van west-Europa is alleen maar minder aan het uitgeven. De trend in Nederland is die van heel NATO, uitgezonderd de VS, die overal zo nodig schietoefeningen wil blijven doen. Putin daarentegen is de defensie-uitgaven al sinds 1999 aan het verhogen. Militaire afschrikking wordt afgemeten aan je wapentuig en wat je er aan kunt uitgeven. De cirkel rondom Rusland is er een van katapultjes tegenover geile Sukhoi’s.

 34. 46

  @42: Ga er even andere zaken bijslepen… Zoals je misschien weet, werd Oekraïne in 1991 van de ene op de andere dag van een communistische vazalstaat van Rusland tot een zelfstandig land met een democratie in kinderschoenen. Dat de ontwikkeling daarvan in een land waar niemand ooit democratie in de praktijk heeft ervaren niet makkelijk is, heb je zelf ook wel geconstateerd (je refereert aan een fascistische partij, zo is er ook communistische partij in het parlement en niet te vergeten is er ook sprake van wijdverbreide corruptie, zoals Janukovitz wel heeft laten zien). Vandaar dat er geld werd gestoken in de voormalige Sovjetstaten (niet alleen in Oekraïne), om bijvoorbeeld scholing en voorlichting mogelijk te maken over hoe een democratie eigenlijk functioneert. Ik ga ervan uit dat als je het hebt over “5 miljard is er geinvesteerd”, dat je het dan daarover hebt. Mocht dat niet zo zijn, dan is het misschien handig als je eerst zelf die 5 miljard eens wat helderder specificeert.

 35. 47

  @40:

  En nog een die mij een mening in de mond legt. Ik praat helemaal niets goed.

  Alle ‘feiten’ die jij noemt zijn gekleurd, en wel zodanig dat ze samenvallen met de versie van Putin/Rusland. Dan maken ontkenningen dat je Putin steunt weinig indruk inderdaad.

  Dit is een mooi voorbeeld:

  Ik ben kritisch over het westen en hoe deze extreem nationalististen met onder ander 6 miljard aan de macht helpen.

  Het is ondoenlijk om alle misleidingen en verdraaiingen in deze zin te gaan ontleden. Bismarck stipt een invalshoek aan.

 36. 48

  @42: je weet erg goed te verbergen, dat je een onafhankelijke positie in neemt.

  Lekker rijtje landen ook, dat je op noemt. Allemaal voorbeelden van democratieën, die na westerse bemoeienissen er nu veel slechter aan toe zijn, of toch dictaturen, die na westerse bemoeienis tenminste een klein beetje democratischer zijn geworden?

  Ik bewonder je streven naar een volmaakte democratie, maar dat hebben we zelfs hier nog niet bereikt. Waarom moet dat dan wel de maatstaf zijn voor landen, die een paar geleden allemaal nog dictatoriaal geregeerd werden? Ik denk dat de democratie daar met vallen en opstaan ontwikkeld kan worden. Net zoals dat hier ook met vallen en opstaan is gebeurd.

 37. 49

  Volgens de laatste peiling scoort Svoboda 2.3% wie dan nog met droge ogen beweert dat het westen extreem rechts steunt kan beter campagne voeren tegen Nederland Naziland met een PVV die vele malen groter is.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_presidential_election,_2014#Opinion_polls

  @48 Iemand die streeft naar de volmaakte democratie steunt niet een nep referendum:

  http://www.interpretermag.com/putin-falsified-crimean-referendum-results-illarionov-says/

 38. 51

  @46: Wie zijn wij om het volk van de Oekraïne te vertellen wat ze moeten vinden? Wie zijn wij om het ze door hun strot te duwen? Dat moet het volk zelf bepalen want zij moeten met er mee leven.

  Het westen als het oosten heeft niets te zoeken in de Oekraïne. Elke keer als men zich bemoeid in andere landen mag het volk de scherven oprapen, of dat nu onder Stalin was of nu onder het mom van democratie. Het gebeurd keer op keer op keer. De landen die ik noemden zijn maar een paar voorbeelden waar wij het nodig vonden om er vrijheid en democratie te brengen, dezelfde democratie die ze nu willen in de Oekraïne.

  Over die 5 miljard, hier in Nuland’s [1] eigen woorden [2] en let goed op dat logo wat er links (recht voor de kijker) van haar te zien is. Dit is dezelfde Nuland van “fuck the EU” [3].

  [1] https://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_Nuland
  [2] https://www.youtube.com/watch?v=861DJLR4Cek
  [3] http://nos.nl/artikel/607348-onderminister-vs-fuck-de-eu.html

 39. 52

  Leuk en aardig allemaal, deze discussie wie er nou fascist is en wie niet, maar er gaat hier dus een vette oorlog komen, zoveel is duidelijk. En dat is zeer beangstigend!
  Poetin is er de man niet naar om te stoppen waar dat niet hoeft; hij is er ook de man niet naar om te stoppen als hij daartoe gedwongen wordt. En kom nou niet met dat de belangen ook voor Rusland te groot zijn om zich een militair conflict met het hele westen op de hals te halen, want voor een man als Poetin is zijn ego belangrijker dan “belangen”. En met dat akkefietje met die school liet Poetin ook al zien dat iets als een geweten ook bepaald niet aanwezig is bij hem.
  Volgens mij gaat dit helemaal de verkeerde kant op, en ik moet bekennen dat ik mij daar erg bang over voel.

 40. 53

  @51:

  Wie zijn wij om het volk van de Oekraïne te vertellen wat ze moeten vinden? Wie zijn wij om het ze door hun strot te duwen? Dat moet het volk zelf bepalen want zij moeten met er mee leven.

  Inderdaad en vreemd genoeg richt jij je daarbij alleen op het westen wat niets meer heeft gedaan dan het geven van politieke steun aan de wil van het Oekraïense volk en heb jij geen enkele kritiek op het land dat de Oekraïne is binnengevallen, daar een gedeelte van heeft geannexeerd, die 80.000 man gevechtstroepen aan de grens van de Oekraïne heeft samengetrokken en die de Oekraïne van alles door de strot probeert te duwen.

  http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/08/exclusive-u-s-won-t-share-invasion-intel-with-ukraine.html

  German foreign minister Steinmeier says, Russia is about to open ‘Pandora’s box’ in Europe, should step back from ‘national fanatism’.

 41. 54

  @53: Ah, lekker selectief quoten. Ik zij heel duidelijk, “Het westen als het oosten heeft niets te zoeken in de Oekraïne.”.

  Meningen worden mijn in mijn mond gelegd, selectief quoten. Ik dacht dat het op sargasso op een normale manier kon discuseren, schijnbaar niet :-(

 42. 56

  @51:

  Wie zijn wij om het volk van de Oekraïne te vertellen wat ze moeten vinden?

  dezelfde democratie die ze nu willen in de Oekraïne

  Ze willen daar democratie. Dat lijkt mij een goede reden om dat te ondersteunen. Maar wat wordt er dan door de strot geduwd? En waarom bedien je je dan van dat soort termen om de geldelijke steun, die we geleverd hebben, te beschrijven? Dat geld is dan toch terecht daar naar toe gegaan?

 43. 57

  @3: Dat is niet waar Joost. De keus was: nu bij Rusland, of deel Oekraïne blijven onder de grondwet van 1992. Dat die grondwet nooit is aanvaard en stipuleerde dat de Krim zich zomaar kon afscheiden wil niet zeggen dat de keus een non-keus was. Wat als de meerderheid voor die mogelijkheid had gekozen? Zou het dan makkelijk geweest zijn (met die bevolking dus in meerderheid kiezend voor blijven bij Oekraïne) om “later bij Rusland” te komen?

  Dat er geen keus geweest zou zijn is – ik zeg het niet voor het eerst – een staaltje schaamteloze leugenachtigheid en stemmingmakerij, dat wil zeggen oorlogshitserij.

 44. 58

  @10: Natuurlijk was dat referendum een wassen neus en krampachtige poging ter legitimering van een fait accompli. Maar hert was tenminste iets, hè. Over de Russisch-gezindheid van de meerderheid van de bevolking op het schiereiland in kwestie bestaat toch helemaal geen twijfel bij iemand, wel dan?

 45. 60

  @58:

  Over de Russisch-gezindheid van de meerderheid van de bevolking op het schiereiland in kwestie bestaat toch helemaal geen twijfel bij iemand, wel dan?

  Bij Putin bestond die twijfel wel de aanhang voor aansluiting bij Rusland werd steeds minder, zijn vooral ouderen die nog dromen van de USSR

  http://www.interpretermag.com/putin-falsified-crimean-referendum-results-illarionov-says/

  http://dif.org.ua/en/events/ukrainieyu-ne-hochut.htm

  @59:

  Zou het ook niet andersom kunnen zijn, dat Poetin zich bedreigd voelt? Ik suggereer maar wat, hoor.

  Putin voelt zich inderdaad bedreigt maar dan intern, als het in de Oekraïne lukt een despoot af te zetten kan hij wel eens de volgende zijn.

  http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/04/putin-s-patriotism-is-phony-his-desperation-is-real.html

  http://freebeacon.com/national-security/putin-corruption-network-revealed/

 46. 61

  @51: “Wie zijn wij om het volk van de Oekraïne te vertellen wat ze moeten vinden? Wie zijn wij om het ze door hun strot te duwen?”

  Leuke stropop die je daar opzet. “We” vertellen hen niet wat ze moeten vinden en duwen hen niets door de strot. “We” geven ze alleen informatie over wat een democratie inhoudt en ondersteunen hen financieel om democratische instituties op te bouwen. Ik krijg het vermoeden dat je in het algemeen iets tegen ontwikkelingssamenwerking hebt, maar ik zie werkelijk niet hoe dat neerkomt op “Deze nazies hebben de macht gegrepen via een coupe met hulp van de USA (5 miljard is er geinvesteerd [2]).”, zoals je in #1 beweert. Als je het op die manier schrijft, lieg je gewoon. Als je het nu over de militaire dictatuur van Egypte had gezegd (dat letterlijk een miljard per jaar van de VS krijgt puur om Amerikaans wapentuig mee te kopen), had je nog ergens een punt gehad, maar hier sla je de plank volledig mis.

 47. 62

  @54: Ik zij heel duidelijk, “Het westen als het oosten heeft niets te zoeken in de Oekraïne.”

  Wat vreemd, want verder hoor ik je alleen ranten over het westen, terwijl de enige die iets is gaan zoeken in Oekraïne Rusland is. De NAVO heeft geen deel van Oekraïne bezet en geannexeerd, Rusland wel (hetgeen je nota bene in #1 probeert recht te praten). Daarmee wordt zo’n zin totaal ongeloofwaardig.

  @57: “Wat als de meerderheid voor die mogelijkheid had gekozen? Zou het dan makkelijk geweest zijn (met die bevolking dus in meerderheid kiezend voor blijven bij Oekraïne) om “later bij Rusland” te komen?”

  Los van het feit dat die bewoording al tot onduidelijkheid leidt (de Krim heeft in 1992 twee grondwetten gekend), geldt dat wat na de Russische inval overbleef van het Krim-parlement al had besloten zich aan te sluiten bij Rusland. Bij de tweede keuze zou de Krim dus net zo goed zijn geannexeerd, omdat dat volgens (de waarschijnlijk bedoelde) grondwet kon op die wijze.

  @58: “Over de Russisch-gezindheid van de meerderheid van de bevolking op het schiereiland in kwestie bestaat toch helemaal geen twijfel bij iemand, wel dan?”

  Gezien polls die er vlak voor de bezetting nog zijn gehouden (zie enkele van de links van GBH) was dat lang zo’n uitgemaakte zaak niet als de gerapporteerde uitslag van het referendum doet vermoeden (in alle polls was consistent een meerderheid van de bevolking tegen Russische annexatie).

 48. 65

  @25: su dit wel?

  Donetsk TV station ATN has been attacked by pro-Russian activists. Here is a summary of their report on the incident:

  About 50 masked men broke into the offices of Kharkiv TV station ATN on 7 April, after most of the employees had already left for the day. They told those who remained not to make any phone calls. The group was led by an anti-Maidan activist and live-stream reporter Sergei Yudayev and pro-Russian blogger Andrei Borodavka. The police were summoned, but didn’t come up to the 9th floor where the office was under attack. The pro-Russian group told the ATN employees to stop filming and that they were “fired”. When asked “by whom,” they said, “The people of Kharkiv.” They then grabbed a company cell phone to use.

  The group demanded access to live broadcasting, but when it was explained to them that city authorities had not permitted ATN to have any live broadcasting for more than three years, they methodically broke all the computers and equipments, including the hard drives and control panels. When police finally questioned their actions, they told them to leave the building.

  The video posted to atn.ua shows how the raiders reached the general director’s office and then debated whether to steal the money found there and forced the director to write a resignation letter. Eventually they returned the cash and the phone — after first extracting the SIM card.

  Oleg Yukht, general director of ATN, said that the regional prosecutor is investigating the raid, under the oversight of the Kiev prosecutor general’s office.

  Eyewitnesses reported that the raiders and the police seemed to know each other, and police appeared inactive until finally responding to journalists’ pleas. Police chief Anatoly Dmitriev of the Kharkiv Region Interior Ministry said that they had sent officers to the scene, that 40 people were made to leave the building, and they were in the process of identifying them. ATN was not sure when they could get back on the air, as the damage was extensive, but will continue providing reports at atn.ua‏

  Here is a video of the incident:

  https://www.youtube.com/watch?v=mdT792g2vW4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren