Regenwoudactivist José Cláudio Ribeiro da Silva vermoord

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (27)

#1 knelistonie

R.I.P.

In je eentje hartstikke veel houden van verliest het altijd van georganiseerde rotzakken.

Als dat nou eens de les kon zijn

#2 Yevgeny Podorkin

Eigen schuld hoor moet je maar niet tegen de gevestigde orde aan trappen. Ach en je moet maar zo denken: een boom is ook niet verzekerd tegen het eeuwige leven…

#3 knelistonie

Als ze daar nou eens een mengelmoes van geesten en heiligen om dat regenwoud heen hadden wouden zetten.

Dan had die een kansje gehad.

Maar ja, beschaving he.

#4 ReinoutS

Is dit een manier om dat wetsvoorstel waarmee extra houtkap mogelijk zou zijn een duwtje in de rug te geven ofzo?

@1 Georganiseerde rotzakken? Dit zijn politieke moorden die ík nou aan terrorisme vind grenzen.

#5 Herman

Godverdomme! Iets beschaafders kan ik hier echt niet op zeggen.

#6 Carlos

De kogel kwam van… de Kiloknaller.

Combineer de wereldwijde vraag naar goedkoop vlees en hout (1 kilo varkenslappen voor 3 euro, een hardhouten tuinbankje voor 75 euro) met zwakke governance en je krijgt dit soort toestanden.

#7 Schuur

@YP, ik mag hopen dat je inbreng cynisch is bedoeld?

#8 sjap

Standaard-beleid in Brazilie.
Leest het prachtige boek van van Roosmalen

#9 Yevgeny Podorkin

410 stemmen voor en 63 tegen. Volgens de linkse oppositiepartij PSOL hebben parlementariërs zich laten omkopen door grootgrondbezitters.

Hoop doet Leven @Schuur of is dat ook te cynisch?

#10 Schuur

@YP, Het gaat er niet om of je het met hem eens bent, maar jouw opmerking #2 (“Eigen schuld hoor moet je maar niet tegen de gevestigde orde aan trappen.”) komt nogal wrang over. Zonder belerend te willen zijn, als dit zinnetje zou worden geuit binnen 24 uur nadat Theo van Gogh bruut was vermoord, dan stond half NL op zijn achterste benen.

#11 Yevgeny Podorkin

Als half Nederland door die opmerking op zijn achterste benen zou gaan staan dan offer ik me wel op..

#12 Carlos

Ik vrees dat half Nederland niet beseft dat haar zucht naar goedkope grondstoffen en de onwil om echt uit te zoeken hoe deze grondstoffen geproduceerd worden leidt tot dit soort toestanden.

#13 Carlos

Maar ik ken YPs cynisme wel en ik weet dat hij het wel begrijpt, dus windt je niet op Schuur :-) YP is een van de goeden.

#14 Yevgeny Podorkin

Als ik me opwind en de juiste woorden er vervolgens niet voor kan vinden krijg je dat (had ook a la Herman iets kunnen uitbraken, maar ja). Niet alleen Schuur is op de hoogte van de nukken van alle reageurders natuurlijk.

Maar ik verklaar en beloof vanaf heden plechtig te gaan minderen. Zo waarlijk helpe mij omdat ik nu zit te genieten van een lekker bakje koffie geperst uit en handmatig geplukt ook van de allerverste koffiebonenbomen uit het verre ongerepte regenw…pff

#15 KJ

Gadverdamme.

#16 Schuur

@13/14, Ik wind me niet snel op gelukkig, maar vond de opmerking #2 enigszins respectloos overkomen, het cynische karakter ontging me een beetje. Ik kan niet in ieders hoofd kijken. :-) Da’s alles.

#17 piet

het wachten is op de speelfilm.
Die dan nog meer bewustzijn genereert (naast centjes voor de maker), waar dan vervolgens weer niks mee gedaan wordt. Met dat bewustzijn dan.
Dat is het wrange, we weten het wel, maar doen er zo weinig mee. Want je kan wel knallen op de kiloknaller, maar dat zakje houtskool bij de bbq dan, en hoe is dat sojaboontje gemaakt, en die tofu, etc. etc…

#18 Harm

@9 Dat is inderdaad niet onwaarschijnlijk. Financieel gewin is in Brazilie de belangrijkste drijfveer om deel te nemen aan het politieke proces en dus is corruptie de regel, niet de uitzondering.

#19 Bismarck

Trieste boel. Aldaar raast daadwerkelijk een tsunami door het bos en laat geen spaander heel. Maar degenen die er iets van zeggen krijgen geen beveiliging van 2 miljoen per jaar, maar een kogel door de kop.

#20 Harm

@17 – Die kiloknaller is natuurlijk gewoon het item om te trachten de mensen bewust te maken van het probleem. Het zal wel de bedoeling zijn om in de loop van de actie duidelijk te maken dat de aanplant van soja de motor achter dat probleem is.

Maar het gaat veel verder. Je zou toch verwachten dat Nederlanders er zich van bewust zijn dat je niet met auto’s op het strand moet gaan rijden, omdat dit de duinvorming verhindert en erosie veroorzaakt. In Brazilie komt er dan nog bij, dat er 4 soorten zeeschilpadden leven, alle met uitsterven bedreigd, die hun nesten op de vloedlijn maken.

Toch huren hans en ingrid een buggy met chauffeur in Natal, om zich voor 150 euro per dag over het strand te laten scheuren. Dat nam zulke vormen aan, dat mijn Italiaanse buurman verklaarde, dat hij altijd een vlaggetje meenam als hij ging zonnebaden, om er mee te zwaaien: Não me mata, don’t kill me.

Het is ons gelukt om daar hier voor de deur daar min of meer een einde aan te maken met hulp van het OM, dat de gemeente heeft verplicht een verbod in te stellen. De handhaving laat nog al eens te wensen over (luie en corrupte politie). Een “acão popular” met betrekking tot de volgende 10 kilometer loopt nog. Het aanspannen van zo’n proces is inderdaad niet van risico ontbloot: ook wij zijn al verschillende malen met de dood bedreigd

Professor Sickbock moet maar niet vreemd opkijken dat hans en ingrid hier niet altijd welkom zijn, want die hebben vaak echt een plank voor hun kop.

#21 qwerty

@18
Financieel gewin is in Brazilie de belangrijkste drijfveer…

Dat is niet alleen in Brazilië zo, dat is overal zo. Alleen wordt het elders wat meer met een lief sausje overgoten en met de mantel der liefde of wat gekonkel bedekt.

Het is het geld dat telt met grondstoffen als rotatiemiddel. Doe #6 daarbij en je weet hoe het werkt.

Grondstoffen zijn altijd de basis.
Geld is daar de afgeleide van.
Economie is de theorie die het allemaal bedekt en politiek is de praktijk die het allemaal mogelijk maakt. Je kunt cynisch worden zoals YP maar het gaat zo al sinds de oudheid. Een beetje geschiedenis wijst je de weg.

En waar is @Prediker trouwens om te zeggen dat dit alleen maar een moord is en dat er niets anders achter steekt? Het enig feit dat we hebben is moord. Toch?

#22 Share

Nou moe. JP is er toch zelluf geweest en zag dat het goed was.
Waarom twijfelen?

#23 Harm

@21 – Ja, natuurlijk, maar er zijn ook verschillen.

In Brazilie geeft een lokale politicus van een kleine gemeente rustig een miljoen (reais) aan de verkiezingscampagne uit, om vervolgens alles wat binnenkomt af te romen. Als er ergens een fietspad wordt gerepareerd, dan komt dat als snelweg in de boeken te staan.

Onze burgemeester is bezig om van de winst een villa neer te zetten in Touros, ten noorden van Natal. Iedereen weet dat.

Je kunt nou wel zeggen dat het overal op de wereld hetzelfde is, maar dat is kamergeleerdenwijsheid en laat zien je nog nooit buiten Europa bent geweest.

#24 piet

Nou maakt Harm me wel nieuwsgierig met reacties 20 & 23. Daar zou ik best wel eens meer van willen horen in de vorm van een gastbijdrage aan dit blog. Maar ik ben de redactie niet. Al lijkt het me stug dat die een bijdrage uit de eerste hand over de ecologische gevolgen van het Braziliaanse reilen & zeilen zouden weigeren(?).
Of heb je nog een eigen plekje in de blogosphere?

#25 Harm

@24 – Nee, heb ik niet.

Ik heb moeite met de vorm waarin ik dat zou moeten doen. Op de eerste plaats zou het op de eerste plaats gaan over corruptie en hoe je daar in de praktijk tegenaan loopt en pas in de tweede plaats over het milieu.

Maar lastiger is nog dat ik alles behalve de leunstoelactivist ben, waar ik hier voor uitgemaakt werd. Dat betekent dat ik dan geen krantenverhaaltjes zou gaan zitten vertalen, maar mijn persoonlijke avonturen aan het papier zou moeten toevertrouwen.

Die zijn tamelijk verbijsterend en zeer illustratief, dat wel, maar dan wordt het zo’n “ik-verhaal”. Dat zit me niet lekker.

#26 Steeph

Live twitterverslag begrafenis:
http://twitter.com/#!/elizondogabriel

Al Jazeera correspondent.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*