Racisme en schoonheid in Afrika

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een grappig inkijkje:

Voor ‘zwart’ is het schoonheidsideaal niet zwart maar bruin. Je zou kunnen denken dat met name de mensen ten zuiden van de Sahara kleurenblind zijn. Iedereen is er immers donker. Toch wordt waarschijnlijk nergens scherper op kleurnuances gelet dan juist daar. Dat die haast pikzwarte Alek Wek uit Zuid-Soedan op de catwalks van Europa en Amerika een gevierd model kon worden, is voor de mensen in Afrika een volkomen raadsel.

In Oost-Afrika, een gebied dat ik vrij goed ken, wordt ‘zwart’ van donker naar licht in de volgende hoofdcategorieën opgedeeld:

black
coffee
chocolate
brown brown
brown
light

[…]

Brown brown geldt als het allermooist. Een lelijk brown brown meisje met een onappetijtelijk gebit en een pokdalig gezicht wint het van een schitterend coffeekleurig meisje met fonkelende tanden en een zijden huid. Toch is het zo dat moeders hun zonen waarschuwen voor meisjes die brown brown zijn. Want die geven eigenlijk alleen maar ellende. Ze laten zich maar al te vaak najagen door mannen. Zoals wij het ‘domme blondje’ hebben, kent Afrika het ‘domme bruintje’.

En dit alles gaat over meer dan enkel schoonheid:

De afkeer tegen zwarte mensen – alles vanaf coffee en donkerder – is in Ethiopië zo hevig dat veel Afrikaanse diplomaten het een ramp vinden dat de Organisatie van Afrikaanse Eenheid haar zetel nou juist in Addis Abeba moet hebben. […]

Open artikel

Reacties (2)

#1 su

In India is iets vergelijkbaars aan de hand. De kastensysteem weerspiegelt zich daar in huidskleur.

http://adaniel.tripod.com/historycaste.htm

#2 larie

Ik mis “blauw”. Zelfs op snikhete dagen zie je afrikanen zonnen, net zoals hier. Waarom doe je dat, vroeg ik in mijn naiviteit.
Kan je dat niet zien dan? “met blik van wat een sukkel”
Als je, als blanke leert kijken zie je inderdaad een blauwe gloed, het toppunt van schoonheid ter plekke.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*