Poetin al 10 dagen verdwenen

Voor de bekendste dictator van de klassieke oudheid was vandaag 2058 jaar geleden de dag waarop hij (euh) definitief werd afgezet. Voor de bekendste tegenwoordige autocraat is vandaag de dag waarop er al precies tien dagen geleden niets meer van hem is vernomen, en tevens de dag waarop de geruchten in zowel kracht als volume toenemen over zijn mogelijke afzetting in een stille coup.

5 maart werd Vladimir Poetin voor het laatst in het openbaar gezien, en nadat eerst een geplande reis naar Kazachstan werd afgezegd, en later nog meer afspraken, heeft dit een kleurrijke geruchtenstroom op gang gebracht. Poetin zou ziek zijn, Poetin zou een hersenbloeding hebben gehad, Poetin zou dood zijn, Poetin zou bij de geboorte van zijn geheime liefdesbaby zijn, en dus ook: Poetin zou zijn afgezet, in sommige geruchten door voormalig FSB-hoofd Nikolaj Patroesjev.

Als antwoord op al deze geruchten is het Kremlin met al even kleurrijke ontkenningen gekomen, zo zou Poetins handdruk nog altijd zo sterk zijn dat hij er botten mee kan breken, en grapt men over het instellen van een prijs voor de beste journalistieke hoax over Poetins afwezigheid. Ook zijn er foto’s en video-opnames van een ogenschijnlijk gezonde Poetin naar buiten gebracht, maar omdat die natuurlijk makkelijk op een andere datum gemaakt kunnen zijn, hebben die de geruchtenstroom over zijn lot ook al niet kunnen stoppen. Dat Poetin op enkele van die foto’s hetzelfde pak met dezelfde das draagt, terwijl de foto’s zogenaamd van verschillende dagen zijn, hielp gek genoeg ook al niet.

En ondertussen is Poetin nog altijd niet in levende lijve gezien, al tien dagen dus niet.

Hoe het ook zij, afgelopen vrijdag kondigde het Kremlin aan dat er voor morgen 16 maart een ontmoeting met de president van Kirgizië op Poetins agenda staat. Dat suggereert dat Poetin (inmiddels weer?) in orde is, en de situatie in het Kremlin (inmiddels weer?) stabiel. Of Poetin morgen ook in het openbaar zal verschijnen, en of de geruchten verdwijnen, is nog maar afwachten, maar dat we dan in elk geval iets meer weten staat vast.

Waanlink leidt naar Vox’ “Wat we nu weten” …

Open waanlink

 1. 2

  Die klunzige verwijzing naar Caesar heb ik er (uiteraard) vanwege de volksverheffing en zo ingevoegd …

  @1: Het is nu je het zegt inderdaad wel héél verdacht dat Poetin juist vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen verdwijnt.

  Waarschijnlijk zit Poetin dan ook in Opsteltens andere broekzak.

 2. 8

  Hilarisch. Misschien probeert-ie stiekum Mariupol (in Oekraïne) te veroveren.
  Maak je geen zorgen, Krekel, er zal wel een opvolger komen.
  Vox lijkt me nu niet bepaald een gezaghebbende nieuwsbron.

 3. 9

  Nu ff serieus, er duiken berichten op dat ie rugpijn heeft en dat een oostenrijkse dokter hem behandeld.

  Als er een staatsgreep zou zijn dan wisten we dat allang omdat de nieuwe machthebbers dan al bekend zouden zijn en als die niet geslaagd zou zijn dan zouden de daders al met een nekschot verdwenen zijn.

  Als ie dood zou zijn dan was er ook allang een nieuwe machthebber gepresenteerd.

 4. 14

  @13: waarom ben je de laatste paar maanden zo’n fan/rusland expert? je bent toch een soldaat ofzo: welke inside information denk je te hebben.

 5. 15

  @14:

  je bent toch een soldaat ofzo

  Was ‘soldaat’ een soldaat met een dusdanige specialisatie dat ie geheid opgeroepen wordt bij een grootschalig conflict terwijl de meeste oorlogshitsers hier achter de geraniums blijven zitten in zo’n geval.

 6. 16

  Het kan trouwens ook zijn dat-ie weer een botox-behandeling of een andere cosmetische ingreep heeft ondergaan, en dat het resultaat gewoon (nog) geen gezicht is.

  @8:

  Vox lijkt me nu niet bepaald een gezaghebbende nieuwsbron.

  Vox is ook helemaal niet de bron.

  @9:

  Als er een staatsgreep zou zijn dan wisten we dat allang omdat de nieuwe machthebbers dan al bekend zouden zijn

  Dat hoeft niet, Gorbatsjov verdween in augustus 1991 ook een tijdje uit het zicht, zogenaamd vanwege gezondheidsredenen, maar in werkelijkheid werd hij vastgehouden.

 7. 17

  Hij is natuurlijk gewoon verkouden. Dat duurt een week. Een macho als Poetin gaat echt niet openlijk vertellen dat ie ziekig is, want dat is een teken van zwakte, dus vandaar gewoon een dikke week je niet laten zien, en daarna gewoon weer te voorschijn komen alsof er niks aan de hand is.

 8. 18

  Putin van het toneel zou heel goed zij voor de wereldvrede, ik vrees echter dat hij net als Fidel nog jaren in leven wordt gehouden om het Westen te teisteren. Old communist dictators never die.

 9. 24

  @10 en @17: Dan geef ik de verklaring van #16 nog meer kans. Hij moet zijn afwezigheid toch minstens een paar dagen vooruit gepland hebben, anders doe je niet een halve week vooruit een fotoshoot die op 8 maart zou hebben moeten plaatsvinden.

 10. 27

  Zogenaamde oefeningen van de russen hebben al een passagiers vliegtuig neergehaald ,dus heeft nato besloten de baltische staten te bewapenen .
  (zoek maar op usatoday : Baltics reported a large number of provocative drills by Russian warships and air force jets, including incidents when they said Russian warplanes came uncomfortably close to civilian airliners.)
  Er komt niet voor niks ‘juist nu’ iets naar buiten over het feit dat putin in zijn media heeft verkondigd dat voor de krim nucleaire raketten klaar had staan .
  ( zoek maar op bbc : Crimea leader says it will never again be part of Ukraine .)

 11. 34

  @33: Als de drank is in de man, dan is de wijsheid in de fles.

  Ondertussen verschijnen er ook berichten dat de bevolking pogingen doet om de kazerne’s aan te vallen en te plunderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren