Plasterk gaat Amerikaanse ambassade vragen naar antenne op het dak

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op aandringen van de ChristenUnie en SP gaat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Amerikaanse ambassade vragen of er niet afgeluisterd wordt met de antennes die op het dak van de ambassade staan. Voor wie wel eens in Den Haag geweest is: de Amerikaanse ambassade ligt lekker dicht bij het Binnenhof en verschillende ministeries (onder andere ministerie van Financiën) én dichtbij andere ambassade. Perfecte plek om eens wat radioverkeer op te vangen dus. Daar hebben we het op Sargasso al eens eerder over gehad.

Open artikel

Reacties (15)

#1 hansje ter horst

In dat geval is Plasterk daar wel wat laat mee, zeker nu we al enige tijd weten dat de VS in hun ambassade in Berlijn WEL de bundestag + Merkel afluistert.

#2 Joost

Ik neem aan dat hij hoopt dat het inderdaad om afluisterapparatuur gaat. Als dat niet zo is, dan is betekent dat dat we echt totaal niets meer voorstellen.

#3 gbh

Leuk hoor maar dat is hetzelfde als aan een inbreker vragen of deze ingebroken heeft en of die dat voortaan niet meer wilt doen.

Ze kunnen beter hun tijd stoppen in maatregelen om te zorgen dat dit afluisteren zo moeilijk mogelijk wordt. Afluisteren wordt niet alleen door Amerikanen gedaan maar ook door andere landen en criminele organisaties.

#4 aynranddebiel

Ach, we kunnen ze vast niet tegenhouden om op Amerikaans grondgebied een antenne te bouwen… maar misschien kunnen we er op Nederlands grondgebied gewoon een hele grote kooi van Faraday omheen zetten :)

#5 gronk

@4: tot hoever in de hoogte/diepte gaat grondbezit eigenlijk?

#6 Kalief

@5 Modelvliegtuigjes mogen niet hoger dan 300m. Maar of dat ook een bouwbovengrens is?

#7 Arduenn

Als iedereen nou weet van elkaar dat ze elkaar afluisteren, waarom besparen we ons allemaal dan niet de moeite en zijn we open en transparant? Of behoren de leveranciers van microfoons en camera’s ook tot die hebberige paljassen van het militair-industrieel complex?

#9 hansje ter horst

@8: Dat denk ik ook.
Een ambassade is autonoom en valt buiten de wetgeving, maar het blijft WEL grond van het gastland.

#10 Bismarck

Nederland zou de ambassade van de VS ook kunnen verplaatsen als het dat wil. Dat zou natuurlijk wel een diplomatieke rel opleveren, maar als Nederland echt zit met dat afluisteren zou het dat waard moeten zijn.

#11 hansje ter horst

@10: Leuk.
Ik stel voor een locatie in Oost-Groningen….in de buurt van Slochteren of daaromtrent….

#12 gbh

@10: Volgens mij kan dat niet; onteigening kan alleen via een onteigeningsprocedure via de rechtbank en deze mag daar vanwege diplomatieke onschendbaarheid geen uitspraak over doen.

Overigens gaat de ambassade al verhuizen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_ambassade_(Den_Haag)

#13 hansje ter horst

@6: Hoe hoog mogen drones eigenlijk?? Enne, eh, hoe hoog mag Google Earth en hoe dichtbij mag Google Street??

#14 Kalief

@13 Ben jij om 17:00 uur al dronken? Of begrijp je #5 niet?

#15 hansje ter horst

Kalief.

Je hebt niet gezien waarop ik reageerde?

Wie is er dronken??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*