Hoe ambassades afluisteren

Rooftop “sheds” like in Berlin can be seen on dozens of US embassies in Europe and around the world, except in “Five Eyes” allied countries such as the UK.  Apart from the “collection” sheds, large processing areas are needed to analyse and transmit the result of interception to the global surveillance network.

Een korte blik op Google Maps lijkt uit te wijzen dat er op de ambassade in Nederland ook zo’n hutje staat. Maar het beeld is een beetje vaag.

Open waanlink

 1. 2

  @1: “alleen”? Denk even na: wifi, bluetooth, mobieltjes (data + spraak) is allemaal “alleen maar” radioverkeer…

  En als je een zichtlijn hebt, kan je bijvoorbeeld ook nog een lasermicrofoon inzetten.

 2. 4

  @2: alleen als dat in de buurt is van de ambassade. Lijkt me van beperkt nut. Het lijkt me veel waarschijnlijker dat de VS gewoon netjes via de voordeur kan ‘meekijken’ bij providers etc.

 3. 6

  @bismarck: Als de amerikanen nou een hele berg GSM-masten op hun ambassade hadden staan, zodat alle gesprekken van haagse politici langs hun ambassade werd gerouteerd dan had je misschien een punt. Dan nog mis je alle gesprekken in amdam, etc.

  Zoiets doe je veel beter door gewoon een gezellig gesprekje te hebben met je vrienden over het meeluisteren van nederlandse telecomproviders. Zodat je daar gewoon een mannetje hebt die je van alles kunt laten doen.

 4. 11

  @2: Dat snap ik ook wel. Maar je weet wat ik bedoel. “Echt” radioverkeer (ik weet ook zo 123 geen andere definitie) is per definitie lange afstand. Mobieltjes e.d. zijn veel kortere afstand. Zo’n toren is zo goed als waardeloos voor het afluisteren daarvan, tenzij je doel zich altijd binnen bereik van die toren bevindt. En dan heb je ook nog de informatie die zich via kabels verplaatst.

  Ik vind die torens in deze NSA-tijd nogal archaïsch overkomen.

 5. 13

  @11:

  Mobieltjes e.d. zijn veel kortere afstand.

  Omdat ze weinig vermogen hebben. Verder zijn het gewoon radio’s.

  Zo’n toren is zo goed als waardeloos voor het afluisteren daarvan, tenzij je doel zich altijd binnen bereik van die toren bevindt.

  De Amerikaanse ambassade staat maar een paar honderd meter van het Binnenhof. Iets soortgelijks is aan de hand in Berlijn, waar nu zo’n schandaal over is.

  Misschien luistert men ook niet het geluid af. Maar met wat technische slimmigheden is het op zijn minst mogelijk om te zien welke mobieltjes zich allemaal bevinden rondom je ontvanger. Dat kan gewoon door passief luisteren, er hoeft dus niets “gekraakt” of ontsleuteld te worden. Dan kan je dus zo ongeveer het komen en gaan van politici en andere interessante figuren volgen. Als je dat koppelt met andere informatie dan ben je toch al aardig op de hoogte.

  En dan heb je ook nog de informatie die zich via kabels verplaatst.

  Daar heeft men dan weer andere oplossingen voor.

  Ik vind die torens in deze NSA-tijd nogal archaïsch overkomen.

  Over welke torens heb je het nu? Als je de hoge verticale antennes bedoelt in het plaatje waar #7 naar verwijst: dit lijken mij kortegolfantennes voor communicatie met thuis, met andere ambassades en met schepen e.d.

  http://www.signals.taunus.de/TX-RX.HTML

 6. 14

  @13:
  Door een gespecialiseerde satelliet recht boven de mobiel te plaatsen kan de mobiel rechtstreeks worden afgeluisterd.
  Een mobiel is gewoon een zendertje.
  Hoeveel van dit soort satellieten er zijn is gissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren