Plasterk bungelt aan zijden draadje? UPDATE: Plasterk wist dat verklaring NSA hypothese was

NIEUWS - UPDATE 7/2/2014 13:39: NRC bericht dat Plasterk wist dat de verklaring die hij gaf een hypothese was.

Voorlopig stilzwijgen na topoverleg over Plasterk en Hennis.

In Den Haag is opnieuw topoverleg geweest tussen de bewindslieden van VVD en PvdA over de uitspraken van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken over de veiligheidsdiensten. Dat bevestigen Haagse bronnen.
(…..)
Er werd in de wandelgangen zelfs gesproken over een Kamerdebat nog vanavond, om de minister en de AIVD niet  te lang te laten ‘bungelen’.

Daarna is er geen nieuws meer geweest. Dat doet vermoeden dat men een manier heeft gevonden om Plasterk te redden. Morgen is immers de wekelijkse ministerraad en op de persconferentie daarna wil de pers natuurlijk weten hoe het er mee staat.

Grote kans dat Rutte er niets over loslaat en gaat verwijzen naar het voor aanstaande dinsdag geplande debat. Hopelijk bijten de journalisten deze keer door.

Open waanlink

 1. 1

  Hennis en Rutte proberen hem volgens mij pootje te lichten. In de week na Weekers kan de VVD natuurlijk niet ook nog Hennis verliezen, dus als er een kop moet rollen zal het die van Plasterk zijn.

 2. 5

  Oh, er zal best een kop rollen. Maar die informatiegaring gaat door. Hoe je ook wendt of keert, 1.8 miljoen telefoongesprekken worden geregistreerd in het kader van terrorismebestrijding. En niemand weet door wie of wie daar opdracht voor heeft gegeven. Maar koppen rollen nu eenmaal.

 3. 6

  1.8 miljoen telefoongesprekken worden geregistreerd in het kader van terrorismebestrijding.

  Eh, nee. De telco’s registreren de metadata van *alle* telefoongesprekken (want hoe kunnen ze je anders een rekening sturen?). De AIVD kan blijkbaar aangeven van welke nummers, of van/naar welke locaties, of uit welke landen ze alle metadata willen hebben.

  In plaats van de gebruikelijke ‘o sgandes’ zou het veel handiger zijn om te achterhalen wat de AIVD nu precies kan. Of ze live toegang hebben tot die telco-databases, of dat ze KPN/vodafone/t-mobile een setje queries laten uitvoeren. En voor wie die telco’s dat nog meer doen.

 4. 7

  @4: Een ijdeltuit en een nachtbraker…..ik zie de link niet, wat proberende me te vertellen? Dat Jeanine een feestbeest is?

  Misschien niet onnodig te melden, ik reageerde op Spam.

 5. 8

  Gegevens de IT-kwaliteiten van de overheid is er niemand die de vraag stelt of Nederland de metadata wel kan analyseren of gewoon doorschuift naar de buitenlandse veiligheidsdiensten. Ook heeft men waarschijnlijk na de bezuinigingen bij de AIVD niet het personeel om de uitkomsten van de eventuele analyses op te volgen, een uiterst arbeidsintensief werkje. Ik denk dat we daarom niet mogen weten wat ze met die metadata doen: (helemaal Niks). Vandaar dat de AIVD ook zo pissig is op Plasterk en hem mogelijk pootje wil lichten.
  Een land dat zijn achterstallige boetes en belastingen int door aanhoudingen bij wegcontroles in plaats van met incasso en daar nog trots op is ook, zal wel niet zo veel met die metadata kunnen beginnen.

 6. 10

  @6: Het maakt me niet uit wat ze registreren. Het punt dat ik maakte – probeerde – is dat de politieke koppen onafhankelijk zijn van wat de AIVD doet. Die gaat gewoon door hoor, er komt wel een nieuwe kop die ook weer kan rollen. Het politieke proces staat vrijwel los van het technische proces en de groepen die die informatie echt willen hebben. De politiek houdt ons zoet terwijl we links en rechts ingehaald worden door mensen die gewoon dingen doen. Informatie verzamelen bijvoorbeeld.

  En af en toe rolt er een kop.

 7. 12

  Krijg steeds meer de indruk dat de veiligheidsdiensten alles behalve dan geleid worden door de minister, c.q. enig democratisch proces. Wie hebben hun heimelijke diensten het hardst nodig? Zij die het meest te verliezen hebben, lijkt me. Maar dat gaat ons natuurlijk niets aan.

 8. 13

  Natuurlijk wordt de man niet weggestemd…………dat kan deze regering die inmiddels al op een historisch dieptepunt in de peilingen zit zich qua waardering zich niet permitteren.

  Waarna ongetwijfeld de waardering voor deze regering nog veel verder zal zakken.

  Want, omwille van het behoud der coalitie,falende ministers laten zitten is , dacht ik, niet de manier om het vertrouwen in regering, en ten letste ook het vertrouwen in de politiek, te herstellen.

  Maar dat gaat gebeuren.
  Glas.
  Plas…………..en alles blijft helaas zoals het was.

 9. 14

  @13: Ik ben blij met die minnen……ik had alleen graag hun argumenten gehoord( indien aanwezig, natuurlijk).
  Maar vooralsnog blij met mensen die onbeargumenteerd minnen, als etiket en waardering voor deze opiniesite.

 10. 15

  @14: Inderdaad, uiteindelijk bestaat er weinig inhoudelijk verschil tussen @10 en @13. Waar het waarderingsverschil op berust is dus inhoudelijk volstrekt onduidelijk: het is duidelijk dat de behoefte om op de man/vrouw te spelen de boventoon voert.

  Laten we inzetten op de verelendungstheorie: ga zo door.

 11. 16

  @14: Het is pompen of verzuipen voor dit kabinet.
  Dus Plasterk wordt er wel doorheen gesleept, of geslachtofferd natuurlijk, als dat het huidige kabinet in het zadel houdt.

  BTW hoeveel jaren is het nu alweer geleden dat “kereltje Pechtold” de uitspraak deed: “Politiek is een vies en vunzig spelletje”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren