Patriarchaat zoals patriarchaat bedoeld is

Afgelopen vrijdag en vandaag verschenen twee artikelen in Trouw over Romavrouwen, mensenhandel en prostitutie.

Uit het eerste artikel:

Volgens onderzoekster Annemiek Dul worden kinderen al van jongs af aan geacht bij te dragen aan het inkomen van de familie, en moeten vrouwen zich volledig ondergeschikt maken aan de ambities van hun man. Daardoor is het voor kinderen heel normaal om te bedelen of te stelen – waarbij ze alle inkomsten afstaan – en hebben jonge vrouwen geen eigen keuze als het gaat om werk in de prostitutie.

Uit het tweede:

Familie is niet wat in Nederland als zodanig wordt verstaan. Bij Roma gaat het meer om een clan, waarin verschillende families deelnemen met vele gezinnen. De Roemeense vertelt ook wat Dul in haar onderzoek schrijft: “De familie is hiërarchisch ingedeeld. De mannen zijn de baas, ze zijn streng, tegen elkaar, maar vooral tegen de vrouwen”. Maar de vrouwen zijn volgens [prostituee] Goshasov ‘heel belangrijk’. “Wij zorgen voor een groot deel van het geld. Een flinke groep meisjes werkt in verschillende landen in de sekssector, in Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Ons lichaam is niet zo belangrijk. De familie gaat voor.” […]

Goshasov belandde al op haar zestiende in de prostitutie in Roemenië. “Wij, Roma, hebben strikte regels als het gaat om maagdelijkheid. Als een meisje geen maagd meer is, is dat eigenlijk een schande, maar het heeft ook met geld te maken. Een maagd betekent een grotere bruidsschat. Maar ik verloor mijn maagdelijkheid op mijn vijftiende. Sindsdien kon ik mijn lichaam dat voorheen een tempel was, ook wel als winkel gebruiken. Ik was verloren. Als ik dit werk niet zou doen, zou ik waarschijnlijk worden verstoten. Maar zo heb ik mijn plek binnen de familie kunnen behouden en heb ik ook nog een nuttige rol.”

Vooral het tweede artikel illustreert hoe patriarchisch ingestelde gemeenschappen vrouwen laten bijdragen aan hun eigen exploitatie en onderdrukking.

Open artikel

Reacties (1)

#1 thalmann

De vrouwen van je eigen volk, of van wat van voor volk dan ook als hoer tot handelswaar degraderen heeft weinig met patriarchaat te maken. Dit doen ze ook niet alleen met vrouwen, jongetjes verhandelen ze ook.

Roma leven in de meest afschuwelijke roversbendes, het zijn dan ook meer bendes dan een volk. Als kind geadopteerde Roma worden door de Roma niet als Roma gezien terwijl door Roma gekochte/ontvoerde niet-Roma kinderen wel als Roma worden gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*